با نقش و وظایف ویتامین e آشنا شوید
وظایف ویتامین e و منابع ویتامین e موضوع این بخش از مجله پزشکی آسان طب است. اگر کمبود ویتامین ای با کمبود پروتئین همراه شود به شدت به کبد آسیب می رساند. از منابع ویتامین e میتوان به روغن جوانه گندم، تخم آفتابگردان و … اشاره کرد. در این مقاله از آسان طب با وظایف ویتامین E و عملکرد های مثبت آن در پیشگیری از بیماری ها آشنا میشویم.
وظایف ویتامین e
در ارتباط با نقش و وظایف ویتامین E می توان گفت:
+ ویتامین E مهمترین ترکیب ضد اکسیژن بافت های بدن می باشد.
+ مانع اکسیداسیون چربیهای اشباع نشده میگردد.
+ کمبود ویتامین E باعث افزایش اکسیژن مصرفی میباشد، که ناشی از افزایش اکسیداسیون اسیدهای چرب غیراشباع است که عمدتاً در عضلات اتفاق میافتد. ویتامین E در عمل تنفس سلولی نیز شرکت نموده و احتمالاً در زنجیره انتقال الکترونی مؤثر است.
همزمانی که کمبود ویتامین E با کمبود پروتئین همراه باشد، احتمالاً موجب تخریب حاد کبد گردد. از دیگر وظایف ویتامین E در هنگام مصرف آن در درمان برخی از بیماری ها نظیر نازایی، سقط جنین، تحلیل عضلات، دیابت، بیماریهای قلبی عروقی، اختلالات پوستی و به تأخیر انداختن پیری توصیه شده است و برای فعالیت طبیعی اعصاب در انسان لازم است.
+ اولین علائم ویتامین E در بدن، ظاهر شدن کراتین و قند پنتوز در ادرار است. که هر دوی این مواد با آزاد شدن انرژی در عضله در ارتباط می باشد و پس از مدتی عضلات ضعیف می شود.
+ مهمترین منابع ویتامین e عبارتند از روغنهای نباتی ( روغن جوانه گندم ، تخم آفتابگردان، تخم پنبه، روغن خرما و…) همچنین تخم مرغ، کره و دانه غلات منبع نسبتاً خوب ویتامین E هستند.
دیگر وظایف ویتامین e
از دیگر وظایف ویتامین e نقش آنتی اکسیدان در فعالیت ورزشی و پیشگیری از بیماریها افزایش بنیان آزاد فرضیه ای است که باعث ایجاد سرطان، آترواسکلروز، پیری و صدمات عضلانی در ارتباط با فعالیت ورزشی می گردد. مکمل های آنتی اکسیدان نظیر ویتامین C ، ویتامین E و بتا کاروتن در افزایش عملکرد فعالیت ورزشی و برای پیشگیری از بیماریهای معین مفید می باشد.
پزشکان گذشته مکمل ها را برای پیشگیری از صدمات در ارتباط با فعالیت ورزشی توصیه کردهاند و توصیه شده که برای پیشگیری از بیماریهای قلبی عروقی و سرطان از آنها استفاده گردد.
البته نتیجه مطالعات ضد و نقیض هستند و مکملهای توصیه شده باید با احتیاط مصرف شوند. بیشتر مواد تجویز شده احتمالاً در رژیم غذای روزانه در ۵ الی ۷ نوع میوه و سبزی موجود است که در بیشتر موارد آنتی اکسیدانها برای افزایش عملکرد ورزشی توصیه میگردد.
اندام های هوازی، بدون سازوکار که اثر متقابل بر بنیان های آزاد بگذارد نمی تواند زنده بماند و این سازوکار شامل آنتی اکسیدان های محلول در چربی نظیر: ویتامین e و بتاکاروتن” و آنتی اکسیدانهای محلول در آب مانند: ویتامین C و آنتی اکسیدانهایی نظیر سوپر اکسید دسموتاز “، کاتالاز” وابسته به سلنیوم، گلوتاتیون پراکسیداز و ترکیب هایی با وزن ملکولی پایین نظیر گلوتاتیون میباشند.
این ترکیبات در طول بیشتر اعمال طبیعی سلول و فشارهای اکسیداتیو متوسط از سلول حمایت می کنند. وقتی بنیان آزاد به صورت اضافی تولید میگردد یا وقتی سیستم آنتی اکسیدان کاهش مییابد، مثلاً در هنگام فقر غذایی یا فعالیت و خسته کننده، چنین عدم تعادلی ممکن است فشارهای اکسیداتیو محیطی را ایجاد کند.