فواید گردو و تاثیرات انرژی بخش آن برای بدن
فواید گردو، برای سلامتی بسیار است. یکی از فواید گردو تقویت مغز و افزایش هوش است. برای همین سفارش شده صبحها با پنیر گردو هم بخورید. یکی دیگر از فواید گردو ویتامینهای گروه B مثل ریبوفلاوین، نیاسین، تیامین، اسید پانتوتنیک، ویتامین B6 و … است. همچنین گردو دارای موادمغذی، موادمعدنی و آنتیاکسیدان است که بدن ما به همه آنها نیاز دارد. در این بخش از مجله پزشکی آسان طب درباره فواید گردو اطلاعاتی را تقدیم می کنیم.
بررسی فواید گردو
گردو، درختی است زیبا وسایه افکن که بعنوان درخت زینتی بکار می رود. این درخت در مناطق معتدل دنیا رشد و پرورش می یابد. گلهای نر و ماده روی یک پایه قرار دارند سنبله گلهای نر بصورت آویخته است ولی گلهای ماده آن بوضع قائم روی شاخه قرار درد. میوه گردو، درون مغز قرار درد و در فاصله های نازکی قرار گرفته است.
قشری که روی مغز گردو است سبز رنگ و کمی گوشتی می باشد درخت گردو هنگامیکه به سن بیست سالگی می رسد شروع به میوه دادن می کند و بلاترین باروری خود را در سنین پنجاه سالگی درد. از تمام قسمتهای درخت گردو استفاده طبی به عمل می آید. در زمانهای بسیار دور گردو، نشانه عقلانیت بوده است زیرا دانه آن داخل پوستهای محکم قرار دارد، آجیل و خشکبار مواد مغذی پرفایده بسیاری در خود دارند.
سی نوع کشت گردو، وجود دارد که سه نوع متداول آن که برای اهداف تجاری تولید میشوند گردوی انگلیسی یا ایرانی، گردوی سیاه و گردوی سفید یا باترنات است. گردو در ایران، امریکا، رومانی، فرانسه، ترکیه و چین کشت میشود. بعد از کشت، حدوداً چهار سال طول میکشد تا این گیاه اولین محصول خود را به بار بنشیند. طی هر فصل، میوهها تا مرداد ماه که پوسته ضخیم سبز رنگ شروع به شکسته شدن و نشان دادن پوسته قهوهای کمرنگ داخلی میکند، برای برداشت آماده میشوند.
فواید گردو برای سلامتی:
منبعی عالی از انرژِی است که موادمغذی، موادمعدنی، آنتیاکسیدان و ویتامینهای پرفایده بسیاری در خود دارد.
گردو، سرشار از اسیدهای چرب اشباعشده مونو (حدود 72%) مثل اسید اولئیک است و منبعی عالی از کلیه اسیدهای چرب ضروری امگا3 مثل اسید لینولئیک و اسید آلفا لینولئیک و اسیدهای آراشیدونیک میباشد. مصرف مداوم گردو در رژیمغذایی به پایین آوردن کلسترول کلی و همچنین کلسترول بد (LDL) و افزایش کلسترول خوب (HDL) در خون کمک میکند. مطالعات نشان میدهد که رژیمغذایی مدیترانهای که سرشار از اسیدهای چرب اشباع مونو و اسیدهای چرب امگا3 میباشد، به پیشگیری از بیماری قلبی کرونری و سکته کمک میکند.
مصرف حدود 25 گرم گردو در روز 90% از اسیدهای چرب امگا 3 ضروری (مصرف توصیه شده روزانه) را فراهم میکند. مطالعات نشان میدهد که اسیدهای چرب n-3 با عملکرد ضدالتهابی خود به کاهش خطر فشارخون، بیماریهای قلبی کرونری، سکته و سرطانهای سینه، روده و پروستات کمک میکند.
گردو منبعی عالی از مواد فیتوشیمی مثل ملاتونین، اسید الاژیک، ویتامین E، کاروتینوئید و ترکیبات پلیفنولیک است که با خاصیت آنتیاکسیدانه بودن آن در ارتباط است. این ترکیبات اثرات بالقوهای برعلیه سرطان، پیری، التهاب و بیماریهای نورولوژیکی دارند.
علاوه بر اینها، گردو منبعی بسیار خوب از ویتامین E و به ویژه گاما-توکوفرول است؛ حدود 21 گرم در هر 100 گرم (حدود 140% از سطح موردنیاز روزانه). ویتامین E یک آنتیاکسیدان محدود در چربی بسیار قوی است که برای حفظ یکپارچگی غشای سلولی غشاهای مخاطی و پوست با محافظت از آن دربرابر رادیکالهای آزاد مضر اکسیژن لازم است.
اگر تصمیم گرفتهاید چند کیلویی لاغر شوید بدانید گردو، میتواند همیار خوبی برای رسیدن به خوش اندامی باشد. به خاطر این که اگر قبل از غذا یک مشت گردو (30 گرم) میل کنید بدون شک اشتهایی برای پرخوری و به خصوص صرف دسرهای خامهای و غیره نخواهید داشت. در این صورت نه تنها پرخوری نمیکنید بلکه کلی فیبر هم نصیبتان میشود. به خاطر این که گردو سرشار از فیبر است برای همین سیری طولانی مدتی ایجاد میکند. زمانی که فیبرها وارد معده میشوند آب را به خود جذب میکنند و حجیم میشوند. برای همین به این زودیها گرسنهتان نمیشود.
گردو منبع بسیار قوی از موادمعدنی مثل منگنز، مس، پتاسیم، کلسیم، آهن، منیزیم، زینک و سلنیوم میباشد. مس کوفاکتوری در بسیاری آنزیمهای حیاتی مثل سیتوکروم سی-اکسیداز و سوپراکسید دیسموتاز میباشد (سایر موادمعدنی که کوفاکتور این آنزیم هستند منگنز و زینک می باشند). زینک نیز در بسیاری آنزیمهایی که رشد بدن، تولید اسپرم، هضم و گوارش و سنتز اسید نوکلئیک را تنظیم میکنند یک کوفاکتور به شمار میرود. سلنیوم یک ریزمغذی مهم است که بعنوان کوفاکتوری در آنزیمهای آنتیاکسیدانه مثل گلوتاتیون پِراکسیداز نقش دارد.
روغن گردو، رایحهای عالی و خاصیت قابض دارد و از پوست دربرابر خشکی محافظت میکند. از گردو در آشپزی، بعنوان روغن حامل در داروسازی سنتی و ماساژدرمانی، رایحهدرمانی و صنعت داروسازی و آرایشی استفاده میشود.
برای اینکه در روز از میزان کافی موادمعدنی، ویتامین و پروتئین بهرهمند شوید، روزانه یک مشت گردو بخورید.
فواید گردو و سرطان پروستات:
انتخاب و نگهداری:
گردو، در تمام طول سال در بازار موجود است. انواع مختلفی از آن وجود دارد: با پوست، بدون پوست، نمکزده، شیرین شده و از این قبیل. به جای خریدن گردوهای فراوریشده، سعی کنید انواع با پوست آن را خریداری کنید.
موقع خرید گردوهایی با رنگ قهوهای کمرنگ، هماندازه و سنگین انتخاب کنید. پوسته گردو نباید دچار شکستگی یا تورفتگی باشد، لکهدار نباشد و بوی فاسدشده هم ندهد.
گردوهای باپوست را میتواند چندین ماه در جای خشک و خنک نگهداری کرد درحالیکه گردوی پوستکندهشده باید حتماً در یخچال نگهداری شود.
مغز گردو را میتوان به صورت بوداده، نمکدارشده و شیرینشده استفاده کرد.
مغز گردو طعمی شیرین دارد که میتواند روی ماست، پیتزا و از این قبیل استفاده شود.
از گردو خوردشده میتوان برای تزئین سالاد، دسر و بستنی استفاده کرد.
از گردو قندی روی غذاهای دریایی استفاده میشود.
از گردو، به طور وسیعی در شیرینیپزی برای ساخت بیسکویت، شیرینی و کیک استفاده میشود.
از مغز گردو همچنین در کره گردو که طرفدار زیادی دارد استفاده میشود.
آلرژی به گردو
آلرژی نوعی واکنش حساسیتزا به مواد غذایی است که در آن از این ماده استفاده میشود. به دلیل حساس شدن سیستم ایمنی بدن توسط مواد حساسیتزای موجود در گردو است که علائم جسمی مثل دلدرد، استفراغ، تورم لبها و گلو که موجب دشواری تنفس و احتقان قفسه سینه میشود، پدید میآید. در نتیجه، توصیه میشود برای افرادیکه آلرژی به گردو تشخیص داده شده است، از مصرف هر نوع از آن در موادغذایی خودداری شود.
طرز تهیه مربای گردو
البته پخت این نوع مربا بسیار سخت است پس انتظار نداشته باشید که در اولین تجربه بتوانید یک مربای خوشمزه شبیه آنچه کارخانه های ارمنستان تهیه میکنند بدست آورید.
مواد لازم:
شکر: 1.5 کیلو
گردو: 1 کیلو
هل کوبیده: 1 قاشق سوپخوری
آب: 8 پیمانه
طرز تهیه:
1. ابتدا گردوها را پوست می کنیم و با سوزن کلفت (لحاف دوزی) چهار طرف آن را سوراخ می کنیم، به طوری که سوزن از یک طرف گردو فرو رفته و از طرف دیگر خارج شود.
2. سپس گردوها را در آب معمولی ریخته به مدت 10 روز در جایی قرار می دهیم و هر روز آب آن را عوض می کنیم تا تلخی و سیاهی گردو خارج شود.
3. پس از 10 روز گردوها را در آب آهک می ریزیم و بعد از 12 ساعت از آب آهک درمی آوریم و سپس دو الی سه بار شسته و به مدت 24 ساعت در آب سرد خیس می کنیم و چهار بار آب آن را عوض می کنیم.
4. در نیم کیلو شکر دو پیمانه آب میریزیم و روی حرارت قرار می دهیم تا قوام بیابد، سپس گردوها را در آن ریخته پس از چند بار قل زدن به آن هل اضافه می کنیم.
5. بعد از 5 دقیقه ظرف را از روی حرارت برداشته و مربا را بعد از اینکه سرد شد در ظرف شیشه ای دردار می ریزیم.
6. این مربا بسیار تیره است، برای همین مابقی شکر را با شش پیمانه آب مخلوط کرده روی حرارت قرار میدهیم تا قوام بیاید.
مایع بدست آمده شربت سفیدی است که باید آن را جداگانه آماده داشته باشید تا هرگاه خواستید این مربا را سرو کنید، مقداری از آن را در کاسه بریزید و چند دانه از گردوی مربا شده را داخل آن بگذارید تا مقداری از تیرگی آن بکاهد.