معرفی دقیق اجزای ساختمان مو
می دانیم که موها علاوه بر زیبایی چهره خواص دیگری همچون حفاظت از پوست سر و جمجمه را بر عهده دارند اما مهمترین تاثیر آن بر زیبایی افراد است که امروزه بسیار به آن اهمیت داده می شود و به همین منظور انواع و اقسام شامپوها و تقویت کننده های مو در بازار موجود است تا مردم به راحتی بتوانند با توجه به نوع موهای خود بهترین گزینه را برای خود انتخاب کنند. با این تفاسیر دانستن اطلاعاتی از ساختمان مو در حفظ سلامت موها خالی از لطف نیست به همین دلیل ما تلاش کرده ایم در این مطلب از ساختمان مو بیشتر صحبت کنیم.
شرح ساختمان مو
ساختمان مو مو از ضمایم پوست می باشد و ساختمان آن شبیه ساختمان پوست است و از پروتیینی به نام کراتین ساخته شده است. در بحث ساختمان مو به طور کلی از دو بخش مرده و زنده تشکیل شده است. آن قسمت که در پوست سر قرار دارد و زنده است فولیکول یا پیاز مو میباشد و آن چه ظاهرا دیده می شود شافت و بخش مرده مو است. یا به عبارت دیگر موها استوانه های بلند کراتینی هستند که توسط فولیکول های مو، ساختارهایاپیدرمی تمایز یافته و در داخلی در م فرو رفتهاند، ایجاد میشود. هر تار مو دارای ریشه هایی در ضخامت پوست و یک بخش آزاد می باشند.
بافت مو در ساختمان مو
موها استوانه های بلند کراتینی هستند که توسط فولیکول های مو، ساختارهای اپی در می تمایز یافته و در داخلی در م فرو رفتهاند، ایجاد می شود. هر تار مو دارای ریشه هایی در ضخامت پوست و یک بخش آزاد میباشند.
پیاز مو توده سلولی زاینده مو می باشد و به عبارت دیگر بخش کراتین، تولید کننده کراتین مو است. تپهای پیاز مو،در عمق لایه اپی درم در کنار غده سباسه که تولید کننده سبوم هستند، ملانوسی ملاتینی را تولید می کنند که به سلول های کورتکش ساقه مو منتقل می شود. کیفیت و کمیت ملانین تعیین کننده رنگ مو است.
اگر پیگمنتی وجود نداشته باشد، هوا و انعکاس نور ظاهری سپید رنگ به مو می دهد به طور کلی دو نوع ملانین وجود دارد:
۱- یو ملانین که از رنگدانه های اصلی در موهای سیاه و قهوهای وجود دارد.
۲- فائو ملانین که رنگی است مابین زرد و قرمز ایجاد شده در موهای بلوند و خرمایی است.
اگر ملانین را به صورت خالصی جدا کنیم رنگ قهوه ای دارد ولی اگر درون سلول های مو قرار گیرد، به رنگ های مختلفی دیده می شود. در افرادی که موهای سیاه دارند سلول های رنگدانه ساز در ریشه مو فعال هستند و به صورت گلوله های توپر و یک دستی به نام ملانوزوم وارد دیگر سلولهای مو می شوند. در سن بلوغ تا قبل از . ۳۵ سالگی مو تیره ترین رنگ را دارد. م در افرادی که رنگ موهایشان روشن تر است این ملانوزومها به طور کلی پر نمی شوند و به صورت نیمه پر وارد دیگر سلول ها می شوند. تعداد ملانوزومها در موهای تیره بیشتر از موهای روشن است. به طور کلی با افزایش سن موهای سر کدر تر و کم کم به سفیدی میزند که در هر نوع مو یکسان نیست بعد از ۳۵ سالگی به سمت روشنی میرود، به طوری که مو رنگ دانه های خود را از دست داده، سفید می شود. اگر مو دارای لایه میانی یعنی مدولا باشد، سفیدتر ولی اگر فاقد این لایه باشد زردتر به نظر میرسد.
مو در هر سن، رنگی خاصی دارد و انعکاسی رنگ در چهره فرد نشان میدهد که در کدام مقطع سنی است. بعضی اوقات بر اثر بیماری سل، سوع تغذیه و تماس با مواد شیمیایی موها رنگدانه های خود را از دست میدهد به طور کلی رنگ موها در انسان جنبه ظاهری دارند و اگر درست انجام نشود، به زیبایی لطمه میزند. پس برای این منظور حتما با اصول رنگ آمیزی و فرآورده های آن، آشنایی کامل داشته باشید. ریشه مو ریشه مو مانند کلافی در ناحیه زیر پوست، در درون فولیکول است و نرم و لزج میباشد. غده های رویش موها در تمام پوست بدن به غیر از کف دستها، پاها و لب ها موجودند. اما همه غده ها حاوی مو نمی باشد و رشد آن ها نیز یکسان نیست. سلول های ریشه وقتی از پوست خارج می شوند به ساقه که بیجان است تبدیل میگردند.
رشد موی سالم در یک روز ۷ دهم میلیمتر، در ۲۰ روز ۱ سانتیمتر و در ماه ۱ الی ۱/۵ سانتیمتر است که در سال بین ۱۲ الی ۲۰ سانتیمتر موها رشد می کند. بهتر است بدانید رشد موها در تابستان و بهار به علت تابش نور خورشید بیشتر از فصل های دیگر است و روزها نیز موها بیشتر از شب ها رشد می کنند. همچنین موهای بلند نسبت به موهای کوتاه رشد کمتری دارند.
توجه : رشد مو در افراد مختلف، متفاوت میباشد. بیشترین رشد مو در سنین ۱۵ الی ۳۰ سالگی می باشد.
منبع: https://mag.asanteb.com/