درد بدن و بررسی علائم و ارائه راهکارهایی برای درمان آن
یکی از مشکلات رایج بسیاری از افراد، درد شکم بوده که میتواند نشانههای متفاوتی داشته باشد. این درد معمولا بیضرر میباشد اما بهتر است که علت درد بدن را پیگیری کرده و در صورت لزوم به پزشک مراجعه نمایید.
درد بدن و بررسی عوامل آن
علاقهمندان به مجله پزشکی آسان طب؛ به عنوان مثال، بسیاری از علل اساسی بوی بدن دهان میتوانند به راحتی شناسایی و بدون نیاز به مراجعه پزشک درمان شوند. دردهای بدن نیز بسته به شدت یا خفیف بودن آنها در فرکانسهای متفاوتی قرار داشته و نوع دردهای آن نیز میتواند شدید، متناوب و مبهم اما ماندگار باشد، بنابراین اگر فرد در قسمتی از بدن خود احساس درد کرد، علت درد به آنها کمک خواهد کرد تا درمانی مناسب برای آن بیابند.
دردهای بدن معمولا علل مختلفی دارند و اگر چه در اکثر موارد دردهای بدن به راحتی قابل درمان بوده و نسبتا بیضرر هستند، اما گاهیاوقات درد بدن ناشی از یک بیماری بوده و میتواند علت مهمی داشته باشد که در این صورت حتما باید به پزشک مراجعه نمایید. قصد داریم تا برخی از این عوامل را مورد بررسی قرار دهیم.
فیبرومیالژیا
درد، خستگی و سفتی عضلانی از علائم فیبرومیالژیا بوده که وضعیتی طولانی را ایجاد کرده که موجب درد در سراسر بدن خواهد شد. در حقیقت، فیبرومیالژیا نحوه چگونگی عملکرد سیستم عصبی مرکزی را به هنگام وقوع دردهای بدن پردازش میکند.
عفونتها و ویروسها
آنفولانزا، سرماخوردگی و دیگر عفونتهای ویروسی یا باکتریایی میتواند باعث ایجاد درد در بدن شود. هنگامی که چنین عفونتهایی رخ میدهد، سیستم ایمنی بدن وارد عمل شده تا از بروز عفونت جلوگیری کند و این باعث میشود که ماهیچههای بدن سفت شده و در بدن احساس خارش ایجاد خواهد شد.
داروها
بعضی از داروها مانند انواع استاتین و داروهای فشار خون دارای عوارض جانبی هستند و موجب آسیب و درد در نقاط بدن خواهند شد.
نگهداری مایعات
مایع نگهدارنده در بدن میتواند موجب تحریک عضلات، فشار بر روی اعصاب و دردهای عضلانی شود، بنابراین فرد ممکن است درد و گرفتگی موضعی و شدیدی را تجربه کند. مشکلات تیروئید، به ویژه کم کاری تیروئید، میتواند باعث حفظ مایعات شود. سایر شرایطی که میتواند فرد را برای حفظ مایعات آماده کند را میتوان نارسایی احتقانی قلب، احساس ناخوشایندی در کبد، سوء تغذیه شدید، بیماری مزمن کلیه و سندرم نفروتیک، نارسایی وریدی و مشکلات تخلیه لنفاوی برشمرد.
هیپوکالمی
هیپوکالمی زمانی اتفاق میاُفتد که یک فرد پتاسیم کمتری در جریان خون خود داشته باشد. پتاسیم پایین تاثیری بر عملکرد عضلات داشته که میتواند باعث درد، ضعف، خستگی و گرفتگی عضلانی بدن شود.
استرس
استرس در بدن تنش ایجاد کرده و همچنین میتواند سیستم ایمنی بدن را تضعیف کند، در این مواقع ممکن است عضلات احساس سفتی کرده و همچنین پاسخ بدن به التهاب و عفونت را نیز تحت تاثیر قرار دهند.
کم آبی
آب بدن انسان برای حفظ عملکرد سیستم ایمنی بدن بسیار مفید و ضروری است، زیرا در این صورت بدن انسان به خوبی عمل خواهد کرد. از دست دادن آب بدن، در فرد احساس خستگی و درد ایجاد میکند.
کمبود خواب
کمبود خواب به مرور زمان در بدن افراد احساس خستگی، ضعف و درد ایجاد میکند، پس برای رهایی از این عوامل باید خواب کافی داشته باشید. همچنین، عدم یا کمبود خواب بر توانایی بدن برای ترمیم بافتها و سلولها تاثیر منفی خواهد گذاشت و هنگامی که بدن زمان کافی برای ترمیم و بهبودی ندارد، فرد درد بیشتری را متحمل میشود.
پنومونی (التهاب ریه)
همراهان مجله پزشکی آسان طب؛ پنومونی یک نوع عفونت ریوی است که اگر درمان نشود، بسیار خطرناک بوده و ممکن است منجر به ناتوانی جهت جذب اکسیژن در بدن شود. در نظر داشته باشید که بدون اکسیژن کافی، گلبولهای قرمز و بافتهای بدن قادر به عملکرد مناسبی نبوده و موجب احساس درد در بدن افراد میشود.
سندرم خستگی مزمن (CFS)
دقیقا همانند فردی که خواب کافی نداشته باشد، فرد مبتلا به CFS نیز علاوه بر بیخوابی، خستگی و ضعف، درد عضلانی را نیز تجربه خواهد کرد.
آرتریت
آرتریت هنگامی رخ میدهد که مفاصل یک فرد ملتهب شود. آرتریت میتواند ناشی از سایش و پاره شدن قسمتی از مفاصل بدن باشد، یا ممکن است منجر به یک وضعیت اتوایمیون شود که باعث شده تا سیستم ایمنی بدن به بافتهای سالم متصل شود.
اختلالات خود ایمنی
انواع اختلالات خود ایمنی نیز میتواند باعث درد بدن شود، به مواردی از آنها اشاره خواهیم کرد.
در حقیقت لوپوس زمانی اتفاق میافتد که سیستم ایمنی بدن به بافتهای سالم بدن حمله کرده و ایجاد التهاب کند.
مورد بعدی میوزیت بوده که به معنای التهاب عضلات است و از نشانههای آن میتوان به احساس ناخوشایند و خستگی شدید اشاره کرد.
مولتیپل اسکلروز (MS) نیز یک بیماری خودایمنی بوده که بر سیستم عصبی مرکزی تاثیر میگذارد. افراد مبتلا به MS احساس درد شدیدی را در بدن خود احساس میکنند، زیرا بافتهای اطراف سلولهای عصبی آنها به علت التهاب مداوم از بین رفته است.
درمانهای خانگی
درد بدن گاهی اوقات ناشی از یک بیماری ساده مانند سرماخوردگی بوده و در بعضی مواقع جدیتر خواهد بود. در هر صورت، فرد میتواند موارد زیر را برای کمک به کاهش ناراحتیهای ناشی از درد بدن انجام دهد. فرد به راحتی میتواند با استراحت کردن، به بدن خود اجازه بازیابی و برطرفسازی مشکلات را بدهد.
خوردن مقدار زیادی مایعات، میتواند به کاهش درد ناشی از کم آبی کمک بسزایی نماید. مصرف داروهای بدون نسخه، از جمله استامینوفن و داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی (NSAIDs)، نیز میتواند درد و التهاب را کاهش دهد. حمام کردن با آب گرم نیز میتواند بسیار مفید باشد، زیرا به آرامش ماهیچهها و کاهش تنش در بدن کمک شایانی خواهد کرد. تنظیم درجه حرارت ممکن است شامل کاهش تب، گرم شدن و یا خنک شدن برای کاهش لرز و جلوگیری از جذب عضلات باشد.
چه زمانی باید به دکتر مراجعه کنیم؟
اگر درمان خانگی ناکارآمد بوده و در عین حال درد بدن نیز شدیدتر شده و همچنان پایدار باشد، همچنین علائم دیگری نیز بروز کند، فرد باید حتما به پزشک مراجعه نماید. دکتر میتواند با تشخیص علت درد به درمان بیماری بپردازد.
اگر موارد زیر برایتان ایجاد شد بدون اتلاف وقت به پزشک مراجعه نمایید:
بروز دردی مداوم که با داروهای خانگی بهبود نیابد
بروز دردی شدید، به ویژه هنگامی که علت ظاهری در آن وجود نداشته باشد
هر گونه درد که با خارش و یا تحریک پوست همراه باشد
انواع دردهای بدن و دردی که پس از انجام یک جراحی رخ دهد
درد عضلانی که با قرمزی شدید و یا تورم همراه باشد
دردهای بدن که ناشی از یک دارو خاص باشد
تب پایدار
علائمی که نیاز به مراقبتهای اورژانسی دارند عبارتند از:
احتباس (نگهداری) آب شدید
مشکل بلعیدن، خوردن یا نوشیدن
تنگی نفس
بیمار بودن، به خصوص اگر درجه حرارت بدن فرد بالا یا تب داشته باشد
سفتی عضلات گردن
خستگی شدیدی که پایدار باشد
حساسیت به نور
داشتن عضلات ضعیف یا عدم توانایی حرکت در منطقه آسیب دیده
کاهش و یا از دست دادن سطح هوشیاری
داشتن تشنج
اگر درد بدن بیش از 2 هفته طول بکشد و علت اصلی آن شناسایی نشود، فرد باید قبل از این که علائم دیگری به وجود بیاید، به پزشک مراجعه کند. پس به طور خلاصه متوجه شدیم که دردهای خفیف بدن که در طول زمان بهبود مییابند و با استراحت، ریفارداسیون و بدون درمان کاهش مییابد معمولا جای هیچگونه نگرانی ندارند.
با این حال، بعضی از دردهای بدن نیز میتواند نشانهای از یک شرایط اساسی جدیتری باشد. اگر یک فرد دردی را به صورت مکرر و مداوم را در بدن خود احساس کند، در حالی که علائم آن نیز به مرور زمان شدیدتر شوند، در معرض بیماریهای شدید قرار خواهد گرفت و بنابراین، برای جلوگیری و یا بهبود لازم است که به پزشک متخصص برای تشخیص و درمان مناسب مراجعه نمایید.
آیا شما تاکنون این علائم را داشتهاید؟
Source: https://mag.asanteb.com