معرفی راههای درمانی و دارویی عارضه دیس پپسی
دیس پپسی که به عنوان سوء هاضمه نیز شناخته میشود، اصطلاحی است که ناراحتی یا درد در قسمت فوقانی شکم را توصیف میکند. این عارضه سبب بروز علائمی مانند التهاب، ناراحتی، حالت تهوع و خارش شده و بیماری محسوب نمیشود. سوء هاضمه در اکثر موارد به خوردن یا آشامیدن مرتبط است اما میتواند از عفونتها و یا مصرف داروهای خاص نیز نشات بگیرد.
اطلاعاتی در رابطه با دیس پپسی
به گزارش مجله پزشکی آسان طب دیس پپسی مشابه سوء هاضمه بوده و بیماری به شمار نمیرود. این وضعیت سبب بروز ناراحتی در ناحیه شکم شده و پرخوری، مصرف غذاهای چرب و تند نیز باعث سوء هاضمه خواهد شد. برای شناسایی علت دقیق و ریشه یابی چنین شرایطی، اغلب آندوسکوپی انجام میگیرد و برای کنترل علائم دیس پپسی نیز انتخاب یک رژیم غذایی مناسب و مصرف دارو توصیه میگردد. اغلب افراد مبتلا به اختلال گوارشی در معده یا قفسه سینه خود احساس درد و ناراحتی میکنند و این وضعیت بلافاصله پس از صرف غذا رخ خواهد داد. فرد مبتلا به این عارضه ممکن است در طول صرف وعده غذایی خود احساس درد و ناراحتی نماید حتی اگر مقدار مصرف شده پایین باشد.
راههای درمان عارضه دیس پپسی و معرفی داروها
درمان دیس پپسی بسته به علت و شدت علائم متفاوت میباشد. در صورت خفیف بودن علائم، تغییرات شیوه زندگی اغلب علائم را کاهش داده و مصرف کمتر غذاهای چرب، تند و میزان پایین کافئین و همچنین الکل و شکلات میتواند بسیار موثر عمل کند. حداقل 7 ساعت خواب در طول شبانه روز به تسکین سوء هاضمه خفیف کمک کرده و ورزش منظم و ترک سیگار نیز در درمان این وضعیت بسیار مفید عمل خواهند کرد. در موارد شدید و مکرر، پزشک ممکن است به فرد مبتلا دارو را تجویز نماید که در این قسمت به معرفی برخی از آنها خواهیم پرداخت:
√ آنتی اسیدها: این دارو برای مقابله با اثرات اسید معده تجویز شده و بدون نسخه میباشد. Alka-Seltzer ،Maalox ،Rolaids ،Riopan و Mylanta نمونههایی از این دسته میباشند. پزشک معمولا داروهای آنتی اسیدی را به عنوان اولین راه درمان دیس پپسی به فرد مبتلا توصیه میکند.
√ آنتاگونیستهای گیرنده H2: این دارو سبب کاهش سطح اسید معده شده و طولانیتر از آنتی اسیدها عمل خواهد کرد. برخی از این داروها شامل Zantac، Tagamet، Pepcid و Axid میباشند که نیازی به نسخه ندارند اما برخی فقط در نسخه تجویز میشوند. ممکن است بعضی افراد پس از مصرف این داروها دچار حالت تهوع، استفراغ، یبوست، اسهال و سردرد شوند و سایر عوارض جانبی نیز شامل کبودی یا خونریزی خواهد شد.
√ مهار کنندههای پمپ پروتون: Aciphex، Nexium، Prevacid، Prilosec، Protonix و Zegerid نمونههایی از این دسته از داروها میباشند و برای افرادی که به بیماری ریفلاکس معده دچار میباشند، بسیار موثر هستند. این گروه از داروها اسید معده را کاهش داده و قویتر از آنتاگونیستهای گیرنده H2 عمل میکنند.
√ پروکینت: این دارو برای معدههایی که به آرامی تخلیه میشوند مفید است و یکی از نمونههای آن دارو رجلان میباشد. از عوارض جانبی مصرف این دارو میتوان به خستگی، افسردگی، خواب آلودگی، اضطراب و اسپاسم عضلانی اشاره کرد.
√ آنتی بیوتیکها: اگر هلیکوباکتر پیلوری باعث زخمهای گوارشی گردد، آنتی بیوتیک تجویز خواهد شد. عوارض جانبی این داروها شامل تخریب معده، اسهال و عفونتهای قارچی میشود.
√ داروهای ضدافسردگی: اگر پزشک پس از ارزیابی کامل فرد مبتلا، علت سوء هاضمه را در نیابد و فرد به درمان پاسخ ندهد، پزشک ممکن است داروهای ضدافسردگی را تجویز کند زیرا این داروها گاهی سبب کاهش ناراحتی فرد میگردند. عوارض جانبی نیز میتواند شامل تهوع، سردرد، یبوست و تعریق شبانه شود. توجه داشته باشید که مصرف داروها حتما باید تحت نظارت پزشک انجام گیرند.
√ درمان روانشناسی: درمان روانشناختی میتواند به مدیریت جنبههای شناختی سوء هاضمه برای افراد مبتلا به اختلال عملکردی کمک کند.
معرفی علائم مختلف این مشکل
- حالت تهوع
- آروغ زدن
- احساس درد
در موارد بسیار نادر، سوء هاضمه ممکن است نشانهای از سرطان معده باشد. دیس پپسی خفیف نباید باعث نگرانی فرد شود اما اگر علائم بیش از 2 هفته ادامه یابند، مراجعه به پزشک ضروری میباشد. در صورت بروز درد شدید و وجود هر یک از موارد قید شده زیر حتما به پزشک مراجعه نمایید:
- از دست دادن اشتها و یا کاهش وزن
- استفراغ
- مدفوع سیاه رنگ
- زرد شدن پوست
- درد قفسه سینه
- تنگی نفس
- تعریق
- درد قفسه سینه که به فک، بازو و یا گردن توسعه یابد
رژیم غذایی مرتبط با این وضعیت
رژیم غذایی حاوی فیبر زیاد راه خوبی برای مدیریت سلامت گوارش به شمار رفته و سبب پاکسازی روده میگردد. میوهها، آجیلها، حبوبات و تمام سبزیجات انتخاب خوبی برای محافظت در برابر سوء هاضمه محسوب میشوند، البته بسیاری از انواع ماستها و غلات نیز حاوی فیبر میباشند. مصرف یک رژیم غذایی متعادل که غذاهای تند و چرب را در خود جای ندهد، امری کلیدی بوده و مصرف مایعات نیز پس از هر وعده غذایی به انتقال مواد غذایی از طریق دستگاه گوارش کمک خواهد کرد.
علتهای گوناگون ایجاد دیس پپسی
سوء هاضمه معمولا از شیوه زندگی فرد و مواد غذایی مصرفی او نشات میگیرد، اما میتواند با عفونت و یا سایر شرایط گوارشی نیز مرتبط باشد. علتهای رایج اختلالات گوارشی عبارتند از:
- خوردن بیش از حد و یا خیلی سریع
- مصرف غذاهای چرب و تند
- نوشیدن بیش از حد کافئین یا الکل
- مصرف بیش از حد شکلات
- ناراحتیهای عاطفی
- گاستریت یا التهاب معده
- فتق هیاتال
- عفونت، به ویژه باکتریهایی به نام هلیکوباکتر پیلوری (H. pylori)
- عصبی بودن
- چاقی
- پانکراتیت یا التهاب لوزالمعده
- زخم معده
- سیگار کشیدن
- داروهای خاصی نظیر آنتی بیوتیکها و داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی (NSAIDs)
- سرطان معده
هنگامی که پزشک قادر به یافتن علت سوء هاضمه در فرد نباشد، علت معمولا اختلال عملکردی خواهد بود. این نوع از سوء هاضمه هیچگونه بیماری ساختاری یا متابولیکی را شامل نمیشود و میتواند ناشی از اختلال معده باشد.
شیوههای تشخیص دیس پپسی در افراد
علائم دیس پپسی در اکثر افراد مبتلا به این وضعیت، خفیف بوده و به ندرت رخ میدهد که در این موارد نیاز به هیچگونه درمانی نمیباشد، اما افرادی که درد ناحیه شکم را تجربه میکنند باید به پزشک مراجعه نمایند. پزشک جهت تشخیص سوالهایی در زمینه نوع علائم از فرد مبتلا پرسیده و تاریخچه پزشکی وی را مورد بررسی قرار خواهد داد، سپس به کمک دست بر شکم فرد فشار وارد کرده تا نقطه حساس و دردناک را دریابد. زمانی که پزشک در علت اصلی تردید داشته باشد، میتواند از آزمایشهای تشخیصی زیر برای شناسایی هر گونه مشکل استفاده نماید:
- آزمایش خون
- آندوسکوپی
- آزمایش جهت تشخیص عفونت هلیکوباکتر پیلوری
- آزمایش عملکرد کبد
- اشعه ایکس
- سونوگرافی شکم
- سی تی اسکن شکم
منبع: https://mag.asanteb.com