عفونت قارچی در حیوانات ، راه های انتقال،تشخیص و درمان
بیماری های زیادی در حیوانات خانگی شایع هستند که باعث ترس و نگران صاحبان حیوانات می شوند . این امر باعث می شود که آن ها به دنبال اطلاعاتی در مورد بیماری ها مختلف بگردند و اطلاعاتی نظیر علائم ، راه های انتقال ، تشخیص و درمان بیماری های مختلف برای آن ها حائز اهمیت باشد . عفونت قارچی در حیواناتی نظیر خرگوش ها و خوکچه ها از آن دسته بیماری ها هستند که رواج دارند . در این مطلب با علائم ، راه های انتقال ، تشخیص و درمان عفونت قارچی در حیوانات آشنا می شوید .
عفونت قارچی
عفونت قارچی « درماتومیکوزیس » و یا « درماتوفیتوزیس » نوعی از بیماری های پوستی به حساب می آید که قارچ ها باعث بروز آن هستند . . اکثر حیوانات نظیر خوکچه هندی ها و خرگوش ها به این بیماری مبتلا می شوند . قارچ های زیادی وجود دارند که باعث به وجود آمدن عفونت های قارچی می شوند . از شایع ترین این نوع قارچ ها می توان به « منتا گروفیتیس ترایکو فایتون » اشاره کرد ، البته « میکرو سپوروم » هم قادر خواهد بود باعث بیماری شود .
چگونگی انتقال عفونت های قارچی
عفونت های قارچی اغلب در حیوانات آلوده و یا در محله ها و نقاطی که حیوانات آلوده زندگی می کنند دیده شده اند . هاگ ها قادرند که از حیوانات آلوده شده به محیط منتقل شوند و انتقال دهنده یا پخش کننده ی قارچ ها ، هیچ علائمی از نشانه های عفونت را در خود نشان ندهد . حتی احتمال این وجود دارد که عفونت قارچی با تماس مسقیم با یک حیوان آلوده و یا حتی در تماس با یک شی ء آلوده منتقل شود .
البته وجود عفونت به نسبت محیط و یا منطقه جغرافیایی متفاوت می باشد . لازم به ذکر است است که حیوانات جوان و یا حیواناتی که تحت استرس زیادی قرار دارند ( با دلایلی مثل رطوبت زیاد ، اقدامات بهداشتی ضعیف ، مشکلات مربوط به سوء تغذیه و جمعیت زیاد ) در خطر بیشتری جهت دابتلا به بیماری های عفونت قارچی قرار دارند .
علائم عفونت قارچی
اغلب خوکچه ها و خرگوش هایی که دچار ابتلا به عفونت های قارچی شدند ، اغلب در مناطقی از بدنشان به صورت تکه تکه ریزش مو اتفاق می افتد و پوست آنها خشک و پوسته پوسته می گردد. گاهی اوقات در سر ، پاها و حتی ساق پا ها این ضایعات شروع می شوند. در خوکچه های هندی در آغاز گوش ها و صورت آلوده به بیماری می شود که این مشکلات نیز می توانند به سایر نقاط بدن منتقل شوند و امکان دارد آن قسمت ها قرمز شوند و شاهد ایجاد خارش در حیوان خود باشید.
اگر مشاهده کردید که حیوان زیاد خود را میخاراند ممکن است که حیوان به ترومای پوستی یا عفونت های باکتریایی ثانویه دچار شده باشد.
تشخیص عفونت قارچی حیوانات
روش های زیادی برای تشخیص عفونت های قارچی وجود دارد که یک راه معروف آن ( کاملا” دقیق نیست ) برای تشخیص این نوع بیماری استفاده از لامپی به نام لامپ وود است که نور سیاهی دارد می باشد.
برخی از عفونت ها زمانی که در معرض مستقیم نور لامپ هوود قرار بگیرند تشخیص داده می شوند. با این حال ثابت شده است که این روش ، روش دقیق نیست زیرا که نیمی از انواع عفونت های قارچی در این روش مشخص نمی شوند.
منتاگروفیتس به هیچ عنوان با این روش مشخص نمی شود . با این توصیفات لامپ های وود ابزار مناسبی برای تشخیص دقیق بیماری در خوکچه ها ، خرگوش ها و… نمی باشند.
روش دیگری برای تشخیص هفونت های قارچی وجود دارد و آن هم چیدن مو های اطراف زائده و آزمایش آنها زیر میکروسکوپ است . در این روش می توان 40 درصد تا 70 درصد عفونت ها را تشخیص داد.
بهترین و دقیق ترین راه موجود برای تشخیص کلیه عفونت های قارچی جمع کردن جرم زائده ، پوسته ها و کشت قارچ ها است. کشت قارچ ها برای تشخیص عفونت های خارجی راه دقیق تری است که توسط دامپزشک انجام می شود. آنها به راحتی می توانند این کار را انجام دهند.
روش های درمان عفونت های قارچی
اغلب خرگوش ها در صورتی که محیط زندگیشان آلوده نباشد بدون نیاز به درمان بهبود پیدا می کنند. برای درمان حیوانات موهای اطراف زائده را تا جایی که پوست آنها قابل مشاهده است کوتاه کنید. اما باید مراقب باشید که هنگام کوتاه کردن موها پوست حیوان تحریک نشود و آسیب نبیند. به دلیل اینکه این امر باعث انتشار عفونت قارچی می شود.
می توان ضایعات را با شامپوی میکو نازول و یا داروهای ضد قارچ مانند کرم کولوتریمازول درمان نمود. توصیه می گردد درمان حیوانات در خانه صورت گیرد. برای حیوانات باردار به هیچ وجه از گریزئوفولین ( GRISEOFUlVIN ) استفاده نکنید. در مورد خوکچه های هندی هم امکان استفاده از Butenafine وجود دارد. البته در درمان خوکچه ها و خرگوش ها از داروی ایتراکونازول ( Itraconazole) استفاده می گردد. در درمان عفونت های قارچی حداقل تا دو هفته بعد از ناپدیدی زائده ها و یا تا هنگامی که دو کشت از کشت های قارچی منفی باشد انجام می گردد.
انتقال عفونت های قارچی از حیوان به انسان
عفونت های قارچی از جمله بیماریهایی هستند که ممکن است از حیوانات به انسان ها منتقل شوند. البته افرادی که سیستم ایمنی ضعیفی دارند مثلا” افراد مبتلا به ایدز و HIV و همینور کسانی که تحت شیمی درمانی هستند آسیب پذیرترند. اگر حیوانی به عفونت های قارچی مبتلا گشت برای دست زدن به آن حیوان آلوده حتما” باید از دستکش استفاده کنید و سپس دست های خود را کاملا” با مواد شوینده شستشو دهید.
منبع : http://asanteb.com
ممنون بابت توضیحات کامل و جامع