نورونها و بررسی تمامی وظایف حیاتی آن در بدن انسان
نورونها مسئول انتقال اطلاعات در بدن بوده و با استفاده از سیگنالهای الکتریکی و شیمیایی به هماهنگ کردن تمام کارهای لازم بدن میپردازند. در این مقاله ما به بررسی کامل نورونها و چگونگی عملکرد آنها خواهیم پرداخت. به طور خلاصه، سیستم عصبی، آن چه که در داخل بدن رخ میدهد را تشخیص داده و با استفاده از تغییر وضعیت ارگانهای داخلی (مانند تغییرات ضربان قلب)، چگونگی عملکرد بدن را تفسیر خواهد کرد.
نورونها و بررسی عملکرد آنان
علاقهمندان به مجله پزشکی آسان طب؛ طبق مطالعات انجام شده، مشخص شد که در مغز هر انسان حدودا 86 میلیارد نورون وجود داشته و هریک از آنها به 1000 نورون دیگر متصل میباشد. نورونها به عنوان واحد اصلی سیستم عصبی شناخته شده و شبکهای فوقالعاده پیچیده از ارتباطات را ایجاد خواهند کرد.
نورونها گاهی به نام سلولهای عصبی، حدود 10 درصد از مغز را تشکیل داده و بقیه آنها شامل گلیال و استروسیتهایی هستند که نورونها را پشتیبانی و تغذیه میکنند. نورونها تنها با استفاده از میکروسکوپ دیده شده خواهند شد.
نورونها به سه بخش تقسیم میشوند:
بدن (سلول بدن)
این قسمت از نورون، اطلاعات را دریافت کرده و شامل هسته سلول میباشد
دندریت (شاخههای متعدد سلولهای عصبی)
این تارهای نازک وظیفه حمل اطلاعات از نورونها به بدن را انجام داده و آنها بخش ورودی سلول میباشند
آکسون
این طرح طولانی، اطلاعات را از بدن گرفته و آن را به سایر سلولها ارسال میکند و این بخش خروجی سلول است. آنها به طور معمول با تعدادی از سیناپسها به دندریتهای دیگر نورونها متصل خواهند شد، جالب آنکه دندریت و آکسون گاهی اوقات به عنوان فیبر عصبی نامیده میشوند.
برخی از آکسونها کوچک بوده در حالی که برخی دیگر از آنها میتوانند بیش از یک متر طول داشته باشند. طولانیترین آکسون گانگلیون ریشه پشتی (DRG)، خوشهای از سلولهای عصبی بوده که اطلاعات را از پوست به مغز حمل میکند. جالب است بدانید میزان بلندی بعضی از آکسونها در DRG خصوصا در افراد بلند قد از انگشتان پا تا مغز بوده و تا 2 متر هم خواهد رسید.
انواع نورونها
نورونها با استفاده از اتصال یا عملکرد میتوانند به روشهای مختلف تقسیم شوند.
اتصال
نورونهای بیرونبر:
این نوع از نورونها پیامها را از سیستم عصبی مرکزی (مغز و نخاع) گرفته و آنها را به سلولهای دیگر بدن منتقل میکنند.
نورونهای توبَر:
پیامهایی را از بدن دریافت کرده و آنها را به سیستم عصبی مرکزی (CNS) منتقل میکنند.
سلولهای داخلی عصب:
این پیامها بین نورونها در CNS پخش خواهند شد.
عملکرد
حسی:
حمل سیگنالها از حواس پنجگانه به CNS
امدادی:
حمل سیگنالها از یک مکان به داخل CNS
محرک:
حمل سیگنالها از CNS به عضلات
چگونگی حمل پیام توسط نورونها
اگر یک نورون تعداد زیادی از ورودیهای نورونهای دیگر را دریافت کند، این سیگنالها تا زمانی که از یک مکان خاص عبور میکنند، به تعداد آنها افزوده شده و هنگامی که تعداد آنها از حد بگذرد، نورون باعث ایجاد حرکتی در امتداد آکسون میشود.
چربی
همراهان آسان طب؛ اکثر آکسونها به وسیله یک ماده مومی سفید با نام میلین (چربی) پوشیده شدهاند. این پوشش اعصاب را تحریک کرده و سرعت حرکت آن را افزایش خواهد داد. چربی توسط سلولهای Schwann در سیستم عصبی محیطی و oligodendrocyte در CNS ایجاد میشود. شکافهای کوچکی در پوشش چربی وجود دارد که گرههای Ranvier نامیده میشود.
سیناپسها چگونه کار میکنند؟
نورونها به یکدیگر و بافتها متصل شده تا بتوانند پیامها را برقرار کنند؛ با اینحال، آنها از لحاظ جسمی لمس نخواهند شد. شکاف بین سلولها سیناپس نامیده میشود.
سیناپسها میتوانند الکتریسیته و یا شیمیایی باشند، به عبارت دیگر؛ سیگنالی که از اولین فیبر عصبی به سمت بعدی منتقل شود، توسط سیگنال الکتریکی یا یک ماده شیمیایی منتقل خواهند شد.
سیناپسهای شیمیایی
هنگامی که یک سیگنال به سیناپس میرسد، مواد شیمیایی (انتقال دهندههای عصبی) را به شکاف بین دو نورون منتقل کرده و این فاصله شکاف سیناپسی نامیده میشود. انتقالدهنده عصبی در سراسر شکاف سیناپسی پخش شده و با گیرندههایی بر روی غشای نورون واکنش نشان میدهد.
سیناپس شیمیایی بسته به انتقال دهندههای عصبی آنها منتشر خواهد شد:
Glutamergic:
آنها اغلب هیجان انگیز هستند، به این معنی که آنها احتمال بیشتری برای ایجاد یک پتانسیل عملی دارند.
آزاد سازی GABA (اسید گاما آمینو بوتیریک):
آنها اغلب مهارکننده هستند، به این معنی که احتمال ایجاد نورون postsynaptic را کاهش میدهند.
Cholinergic – آزمایش استیل کولین:
این نوع از سیناپس شیمیایی بین نورونهای حرکتی و فیبرهای عضلانی (اتصال نروموسولیک) یافت میشود.
آدرنرژیک – آزاد سازی نوراپینفرین (آدرنالین)
سیناپسهای الکتریکی
این نوع از سیناپس کمتر رایج بوده اما در سراسر CNS یافت میشود. کانالهای ناشی از اتصالات شکاف، غشاهای پیشینپتیک و پستنیپتیک را پیوند میدهند. این غشاها در اتصالات شکاف نسبت به سیناپس شیمیایی بسیار نزدیکتر به کار میروند، به این معنی که آنها میتوانند جریان الکتریکی را به طور مستقیم منتقل نمایند. بد نیست بدانید که سیناپسهای الکتریکی بسیار سریعتر از سیناپسهای شیمیایی عمل خواهند کرد، به عنوان مثال در رفلکسهای دفاع.
سیناپسهای شیمیایی میتوانند واکنشهای پیچیدهای ایجاد کنند، اما سیناپسهای الکتریکی تنها واکنشهای سادهای را به وجود خواهند آورد. با این حال، برخلاف سیناپسهای شیمیایی، آنها دو طرفه هستند، بدین معنی که اطلاعات در هر دو جهت جریان پیدا خواهند کرد.
نگاهی مختصر
نورونها یکی از جذابترین سلولها در بدن انسان بوده و وجود و همچنین سلامت آنها برای هر کاری که توسط بدن و مغز انسان انجام میشوند، ضروری است. نورونها مسئول اصلیترین و پیچیدهترین اقدامات در بدن انسان هستند.
Source: https://mag.asanteb.com