هر آنچه والدین باید درباره کولیک نوزاد بدانند

کولیک را می‌توان وضعیتی دانست که در آن نوزادان بدون هیچ علت قابل توجهی گریه می‌کنند و ممکن است ناشی از دردهای شکمی باشد. کولیک نوزاد شایع بوده و تخمین زده می‌شود که از هر 15 نوزاد 5 نفر تحت تاثیر آن قرار می‌گیرند. همه نوزادان به دلایل مختلف، از جمله گرسنگی، سرماخوردگی، خستگی، گرما و یا به دلیل نیاز به تغییر پوشک گریه می‌کنند. با این‌حال، برخی از آن‌ها ممکن است حتی پس از تغذیه، تمیز کردن و مراقبت هم گریه کنند، بنابراین اگر نوزاد به نظر سالم و خوب باشد اما باز هم گریه‌های ناخوشایند خود را ادامه دهد، ممکن است کولیک داشته باشد.

کولیک نوزاد و حقایقی صریح در رابطه با آن

در اینجا به برخی از نکات کلیدی در مورد کولیک اشاره می‌کنیم و جزئیات و اطلاعات بیشتر را در مقاله اصلی در اختیارتان قرار خواهیم داد.

کولیک هیچ دلیل مشخصی ندارد.

این وضعیت به طور کلی تنها چند هفته طول می‌کشد.

سیگار کشیدن در دوران بارداری ممکن است خطر ابتلا به کولیک نوزاد را افزایش دهد.

تشخیص کولیک عمدتا شامل جلوگیری از بیماری‌های دیگر می‌شود.

برخی از درمان‌های خانگی برای کولیک نوزاد می‌توانند موثر باشند.

کولیک نوزاد

توضیحاتی در رابطه با کولیک

کولیک معمولا چند هفته پس از زایمان ظاهر شده و تا زمانی که نوزاد حدود سه تا چهار ماهه باشد، ادامه می‌یابد. اگرچه این وضعیت می‌تواند مشکل بزرگی به نظر برسد اما خطرناک و مضر نخواهد بود. کارشناسان نیز می‌گویند که کولیک هیچ تاثیری در دراز مدت ندارد و نسبتا کوتاه است.

این مقاله بر روی کولیک نوزادان تمرکز خواهد کرد، اما تعدادی از انواع دیگر آن نیز وجود دارند که در زیر به آن‌ها اشاره خواهیم کرد:

بررسی کولیک کلیه:

این کولیک منجر به درد شکمی شده و به طور کلی توسط سنگ کلیه ایجاد می‌شود. درد می‌تواند ثابت یا متغیر باشد.

کولیک صفراوی:

این درد ناشی از سنگ صفراوی است و از انسداد موقت مجراى سیستمیک با سنگ صفراوى نشأت می‌گیرد.

کولیک اسب:

این نوع از کولیک مربوط به بیماری‌های اسب می‌شود.  

کولیک Painter’s:

این وضعیت می‌تواند به علت مسمومیت با سرب رخ دهد.

بررسی علائم کولیک در نوزاد

علائم زیر می‌توانند در یک نوزاد سالم و خوب ظاهر شوند:

مورد اول، گریه شدید:

نوزاد با خشم زیاد و به شدت گریه کرده و والدین قادر به آرام کردن او نمی‌‌باشند. صورت نوزاد شدیدا قرمز شده و گریه‌های او تقریبا در یک زمان خاص (معمولا در اواخر بعدازظهر یا شب) اتفاق می‌آُفتند و ممکن است از چند دقیقه تا دوره‌های طولانی‌تر زمان ببرند. گریه معمولا به طور ناگهانی شروع شده و بدون هیچ دلیل ظاهری رخ می‌دهد.

مورد دوم، تغییر حالت در بدن:

ممکن است عضلات شکمی نوزاد تنگ شده، زانوهای او قوس‌دار و مشت‌ها گره کرده شوند.

مورد سوم، تغییرات در وضعیت خواب:

ممکن است خواب او نامنظم باشد و قسمتی از گریه را قطع کند.

ایجاد اخلالاتی در تغذیه:

تغذیه نوزاد نیز می‌تواند در این وضعیت و با وقوع شدید گریه قطع شده و یا نامنظم باشد اما میزان مصرف روزانه آن کاهش نمی‌یابد.

شدت‌های مختلف:

در برخی از نوزادان، علائم خفیف بوده و کودک ممکن است دوره‌های بی‌قرارگی را تجربه کند.

اگر فکر می‌کنید گریه نوزاد ممکن است در اثر آسیب یا ضربه باشد، حتما به پزشک مراجعه کنید. اگر متوجه تغییرات در رفتار کلی، عادات غذا خوردن و یا الگوهای خواب او شُدید نیز با یک پزشک مشورت کنید.

علت‌های ایجاد این مشکل

نفخ یا صرع ممکن است در کولیک نوزاد دخالت داشته باشند، اما علل آن به طور عمده ناشناخته هستند. برخی بر این عقیده‌اند که روده نوزاد نابالغ بوده و به بعضی از مواد موجود در شیر یا شیر مادر حساس هستند و البته آلرژی شیر و عدم تحمل لاکتوز علائم مشابهی با آن دسته از کولیک دارند، اما با این‌حال، این نظریات توسط شواهدات موجود حمایت نخواهد شد.

کولیک نوزاد

نوزادان تغذیه شده با شیر مادر و سایر شیر‌ها به طور مساوی احتمال ابتلا به کولیک را تجربه می‌کنند.

هیچ علت شناخته شده‌ای برای کولیک وجود ندارد، اما بعضی از پزشکان معتقدند که موارد خاص ممکن است خطر ابتلا به علائم کولیک در کودک شما را افزایش دهند. همراهان آسان طب این عوامل بالقوه عبارتند از:

گرسنگی

رفلکس اسید

گاز

پروتئین موجود در شیر گاو

تغذیه نوزاد

تولد زودرس

سیگار کشیدن در دوران بارداری

سیستم عصبی توسعه نیافته

چگونگی تشخیص کولیک نوزاد

پزشک ممکن است برای تشخیص یک معاینه فیزیکی انجام دهد تا اطمینان حاصل کند که عامل ایجاد ناراحتی کودک از انسداد روده نباشد. آزمایشات یا اسکن‌ها نیز معمولا لازم نیست مگر اینکه پزشک این کار را توصیه کند، هر فردی اگر به ناتوانی فرزند خود شک کند باید به یک پزشک مراجعه نماید.

رفتارهای مناسب در رابطه با کولیک نوزاد

کولیک بخش نرمال برخی از زندگی نوزادان بوده و مضر نیست، همچنین معمولا مصرف دارو توصیه نمی‌شود اما اگر والدین نگران باشند و مقابله با این وضعیت برای آنان دشوار به نظر برسد، می‌توانند در این باره با یک پزشک مشورت نمایند.

هیچ ماده‌ای وجود ندارد که تمام موارد کولیک نوزاد را درمان کند. با این‌حال، درمان‌های زیر برای کمک به این وضعیت معرفی شده است:

تعویض شیر خشک

عدم تحمل پروتئین و یا آلرژی به شیر ممکن است تا حدی مسئول کولیک نوزاد شما باشد. در این مورد، تعویض شیر خشک اصلی یا یک منبع پروتئینی مختلف ممکن است آن را برای هضم آسان‌تر سازد. این کار را به مدت یک هفته انجام دهید، اگر موثر بود آن را ادامه داده و اگر نبود آن را رها کنید. در نظر داشته باشید که اگر روش فوق موثر واقع شد یعنی نوزاد ممکن است آلرژی به شیر داشته باشد.

استفاده از قطره دایمتیکون

اگر نوزاد مبتلا به کولیک باشد والدین راه‌های مختلفی را برای رها شدن از این وضعیت امتحان می‌کنند که یکی از آن‎ها استفاده از قطره دایمتیکون است. این قطره از داروهای شایع برای درمان نفخ و باد شکم نوزاد است، زیرا نوزاد به هنگام نفح دچار ناراحتی و درد شکمی خواهد شد. به طور معمول مقدار مصرفی این قطره حدود یک میلی‌لیتر قاشق چای خوری پس از هر غذا می‌باشد و از طرق مختلف از جمله اضافه کردن به بطری یا سرنگ دهانی به نوزاد خورانده می‌شود.

قطره لاکتاز و تاثیرات آن

 این قطره ممکن است به هضم محصولات لبنی کمک کند. افراد مبتلا به کمبود لاکتاز در روده ممکن است پس از مصرف محصولات لبنی دچار درد شکم و اسهال شوند، بنابراین لاکتاز به جلوگیری از این وضعیت کمک خواهد کرد.

گاهی اوقات قطره‌های لاکتاز به نوزادان مبتلا به کولیک کمک می‌کنند. اگر نوزاد شما به خوبی نسبت به این قطره واکنش نشان دهد، لزوما به این معنی نیست که بعدا هم نیاز به لاکتاز خواهد داشت. در نظر داشته باشید که عدم تحمل شیر ممکن است موقت باشد.

اطلاعاتی درباره درمان کولیک

یک راه پیشنهادی برای درمان و جلوگیری از کولیک این است که فرزندتان را تا آنجا که ممکن است در آغوش بگیرید. نگه داشتن نوزاد ممکن است مقدار گریه را در روز بعد کاهش داده و گاهی اوقات قدم زدن نیز می‌تواند نوزاد شما را آرام کند. پخش موسیقی آرام و یا آواز خواندن نیز یکی دیگر گزینه‌های موثر می‌باشد.

در صورت تغذیه با شیر مادر، برخی از تغییرات در رژیم غذایی خود ممکن است به کاهش علائم اضطرابی در ارتباط با تغذیه کمک کند. برخی از مادران شیرده با حذف محرک‌هایی مانند کافئین و شکلات از رژیم غذایی خود موفق به انجام این کار شده‌اند.

چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد؟

کولیک معمولا باعث نگرانی نمی‌شود. با این‌حال، اگر فرزند شما با یک یا چند مورد از علائم زیر همراه است، باید بلافاصله با متخصص اطفال مشورت نمایید:

تب بیش از 38 درجه سانتیگراد

استفراغ

اسهال مداوم

مدفوع خونی

وجود مخاط در مدفوع

رنگ پریدگی پوست

کاهش اشتها

معرفی برخی از درمان‌های خانگی

برخی از درمان‌های خانگی که ممکن است کمک کننده باشند در زیر آورده شده است:

کولیک نوزاد

سعی کنید مواد غذایی را کمتر اما مداوم‌تر به نوزاد بدهید.

اگر مادران شیرده از چای، قهوه، غذاهای تند و الکل اجتناب کنند، علائم کولیک در نوزاد شدت کمتری می‌یابد.

برخی شواهد نشان می‌دهند که یک رژیم غذایی ضد آلرژیک برای مادر ممکن است شرایط را بهبود بخشد، رژیم غذایی که شامل لبنیات، تخم مرغ، گندم یا آجیل نباشد.

بعضی از والدین متوجه شده‌اند که مکیدن پستانک می‌تواند به نوزاد کمک کند.

آرام کردن کودک در یک مکان آرام با نور کم اغلب بهتر عمل خواهد کرد و هنگامی که مطمئن هستید که کودک احساس بهتری دارد، برای مدتی او را در رختخواب بگذارید.

حمام گرم یا ماساژ ملایم نیز ممکن است به این شرایط کمک کند.

Source: https://mag.asanteb.com

‫0/5 ‫(0 نظر)

مقالات پیشنهادی جهت مطالعه ی شما

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا