گاز هلیوم و تاثیر آن بر تغییر صدای انسان

هلیوم گازی نجیب و عدد اتمی آن 2 و دارای نماد شیمیایی HE است، دومین عنصر فراوان در سطح جهان است، از آنجا که گاز هلیوم بسیار سبک تر از هوا است امواج صوتی از طریق آن سریعتر حرکت میکنند. گاز هلیوم در حالت طبیعی هیچ بو، طعم یا رنگی ندارد، ویژگی های فیزیکی و شیمیایی متمایزی دارد و دارای پایین ترین سطح چگالیست. وزن اتمی آن 4.002602 میباشد، از لحاظ شیمیایی بی اثر است و اساسا تمایلی به ترکیب با عناصر دیگر ندارد و غیر قابل اشتعال است، گاز هلیوم کاربردهای متفاوتی دارد که در این مقاله از سایت آسان طب به بررسی این کاربردها میپردازیم و علت این که گاز هلیوم صدای شما را خنده دار و نازک میکند را برای شما بیان میکنیم اما باید بدانید استنشاق هلیوم بسیار خطرناک است چون زمانی که در حال تنفس هستید اکسیژن مورد نیاز برای تنفس طبیعی را دریافت نمیکنید و میتواند باعث آسیب دیدگی، تشنج و حتی مرگ شود.

گاز هلیوم

علت تغییر صدا با گاز هلیوم

گاهی از گاز هلیوم برای پر کردن و بالا بردن بادکنک ها در مراسم ها و برای شادی استفاده میشود به این صورت که دهان خود را بر روی بادکنک پر شده از هلیوم قرار میدهید و یک نفس عمیق میکشید، استنشاق برای 2-3 ثانیه کافی خواهد بود نگه داشتن هلیوم در دهان به تنهایی کافی نخواهد بود، شما باید هلیوم را به ریه ها وارد کنید و سریع صحبت کنید در واقع هنگامی که ریه های خود را با هلیوم پر کرده اید، شروع به حرف زدن یا آواز خواندن کنید اگر شما هیچ تغییری را مشاهده نکردید سعی کنید تنفس عمیق تری داشته باشید. این تغییر صدا موقت است و به علت تغییر فرکانس توسط تارهای صوتی میباشد، سرعت صدا در هلیوم سه برابر بیشتر از هوا میباشد، ولی ما به شما توصیه میکنیم از گاز هلیوم اجتباب کنید و در جشن ها، چالش هلیوم نگیرید چون با تنفس هلیوم اکسیژن در ریه ها افت کرده و با هر تنفس اکسیژن بیشتری از دست میدهید، در ادامه به مضرات گاز هلیوم پرداخته و به شما هشدار میدهیم که با هلیوم شوخی نکنید!

خطرات استنشاق گاز هلیومگاز هلیوم

دفعات زیادی پزشکان هشدار داده اند که بادکنک های خود را با گاز هلیوم پر نکنید، در صورت سرگیجه یا سردرد استنشاق هلیوم را متوقف کنید چون ریه ها به طور مداوم نیاز به اکسیژن دارند در حین استنشاق هلیوم، شما به سرعت اکسیژن را در ریه ها و خون خود از دست می دهید که میتواند باعث خفگی و همچنین منجر به بی خوابی، آسیب مغزی یا حتی مرگ شود. گاهی ممکن است بعضی از افراد هوشیاری خود را از دست بدهند در این صورت باید به پزشک مراجعه کنند. به فرزندان خود آموزش دهید که از استنشاق گاز هلیوم دوری کنند انجام این کار میتواند خطرناک و یا کشنده باشد. بنابراین از هلیوم هیچ گاه برای باد کردن بادکنک استفاده نکنید، والدین نباید هلیوم را به راحتی در معرض استنشاق فرزندان قرار دهند چون اکثر کودکان دوست دارند بادکنک های خود را با گاز هلیوم باد کنند و یا با استنشاق آن صدای خود را تغییر دهنند و بادکنک های خود را به هوا فرستاده و لذتش را ببرند. گاز هلیوم به دلیل سبک بودن و چگالی پایین وقتی وارد بادکنک میشود، به راحتی بالا میرود و بسته به نوع بادکنک تا هفت روز هم میتواند در بالا قرار بگیرد. در صورتی که محیط بسته و اکسیژن کم باشد حجم زیاد گاز هلیوم میتواند موجب خفگی شود، همچنین هیچگاه گاز هلیوم را در کپسول های فشرده شده تنفس نکنید چون بسیار خطرناک است و احتمال پارگی شش ها و خونریزی ریه وجود دارد.

کاربردهای گاز هلیوم

گاز هلیوم

  • هلیوم در غواصی در آب‌های عمیق استفاده می‌شود زیرا حلالیت آن در آب بسیار کم میباشد، اما تغییر صدای غواصان در اعماق، یک مشکل جدی برای آنهاست.
  • یکی از کاربردهای مهم گاز هلیوم استفاده از آن در سرماشناسی است، هلیوم مایع برای مطالعه ابررسانایی و ایجاد آهنرباهای ابررسانایی جهت خنک کننده مورد استفاده قرار می گیرد، چون دارای کمترین نقطه جوش است، هلیوم مایع به عنوان حامل گاز نیز میتواند مورد استفاده قرار گیرد، همچنین در دستگاه های MRI از هلیوم مایع استفاده شده است، توجه شود هنگام استفاده از هلیوم مایع از عینک استاندارد استفاده کنید، در صورت تماس با هلیوم مایع، باعث سوختگی میشود!
  • استفاده در صنعت جوشکاری، صنعت پزشکی، صنعت فولاد، صنعت پتروشیمی، صنعت نفت، داروسازی، هوافضا
  • استفاده در بادکنک ها و بالا بردن آنها در مراسم هایی مانند تولد، عروسی و …
  • استفاده در بالن ها و کشتی های هوایی به دلیل سبک بودن هلیوم
  • استفاده در تلسکوپ های خورشیدی
  • استفاده در هارد درایو ها جهت افزایش قدرت ذخیره سازی آنها
  • گاز هلیوم در راکتورهای هسته ای به عنوان رسانه انتقال گرما استفاده میشود.
  • تولید کابل فیبر نوری
  • در جراحی عمومی یا لاپاراسکوپی از گاز هلیوم استفاده میشود، هر چند شایع ترین گاز مورد استفاده در لاپاراسکوپی دی اکسید کربن است.
  • کاربرد گاز هلیوم در دستگاه های لیزر
  •  استفاده جهت تشخیص نشت دستگاه های پزشکی به دلیل کوچک بودن گاز هلیوم و اینکه به راحتی از بدنه جامدات عبور میکند و میتواند محل نشتی را نشان دهد.
  • استفاده در بخش نظامی جهت فرایند پاکسازی موشک

 

منبع: https://mag.asanteb.com

‫4/5 ‫(1 نظر)

مقالات پیشنهادی جهت مطالعه ی شما

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا