داروی دگزامتازون Dexamethasone ضد التهاب قوی
داروی دگزامتازون جزو دارو هایی است که امروزه بسیار مورد استفاده قرار گرفته که این امر باعث به وجود آمدن مشکلاتی نیز شده است. داروی دگزامتازون برای رفع التهابات شدید می باشد که متاسفانه امروزه برخی پزشکان برای سرماخوردگی ها و درمان سریع آن این دارو را بدون دلیل مهم تجویز می کنند. برای کسب اطلاعات بیشتر از مشخصات دارویی داروی دگزامتازون پیشنهاد می شود با در این مطلب از سایت آسان طب همراه باشید.
مشخصات کلی داروی دگزامتازون
داروی دگزامتازون (Dexamethasone) با نام تجاری و اختصاری Decadron در بازار و داروخانه ها قابل خرید است.داروی دگزامتازون جزو کورتیکوستروئید می باشد و میزان خطر مصرف بیش از دوز مجاز دارو کم است اما عوارض این دارو کم نمی باشد. میزان وابستگی و اعتیاد به دارو کم است و برای استفاده از داروی دگزامتازون احتیاج به نسخه پزشک است و در صورت تجویز پزشک قابل استفاده برای عموم می باشد. این داروی بسیار مؤثر و قوی کورتیکوستروئیدی، برای جلوگیری از بیماری های التهابی و آلرژیکی نظیر درد مفاصل، شوک و تورم مغز (ناشی از جراحت با تومور)، به کار می رود. همچنین همراه داروهای دیگر برای تسکین و تخفیف تهوع و استفراغی که در جریان شیمی درمانی، حادث می گردد، کاربرد دارد. داروی دگزامتازون به شکل قرص، آمپول، قطره چشمی، قطره گوشی مورد استفاده قرار می گیرد. بهترین زمان مصرف دارو در نوع خوراکی دارو (1تا 4 بار در روز) و نوع قطره چشم (۱ تا ۶ قطره در ساعت) می باشد و اندازه دوز مجاز مصرفی دارو نوع خوراکی: ۰/۵ تا ۱۰ میلی گرم در روز است .
چگونگی تأثیر داروی دگزامتازون
اثرات این دارو ظرف ۱ تا ۴ روز پس از شروع درمان با دارو، ظاهر می شوند. ضمنا این اثرات ممکن است مدت چند روز پس از قطع مصرف هر دوز دارو، در بدن باقی بمانند.این دارو باعث افزایش اشتها و چاقی می شود و در اصطلاح باعث تورم می شود و شما چاق تر به نظر می رسید.برای کودکان در حال رشد به خاطر مکانیسم این دارو ممکن است باعث مهار رشد شود. این دارو باید در یک محفظه سربسته، در جای خشک و خنک، دور از دسترس اطفال و بچه ها، نگهداری شود. ضمنا از تابش نور، محافظت گردد. مصرف این دارو را بدون مشورت با پزشک، قطع نکنید زیرا عوارض بسیاری را منجر می شود.
عوارض جانبی مصرف داروی دگزامتازون
از عوارضں معمول مصرف داروی دگزامتازون ، می توان به سوء هاضمه و افزایش وزن، اشاره نمود. ضمنا برخی عوارض شدید دیگر که بیشتر ناشی مصرف زیاد دارو می باشند، مانند اکنه، نازک شدن پوست، بالا رفتن فشار خون، درد عضلات و تغییر اخلاق، پوکی استخوان و کاهش سیستم ایمنی بدن نیز ممکن است حادث شوند. این گونه عوارض باید هنگام استفاده طولانی مدت از این دارو، تحت کنترل قرار بگیرند. نکات احتیاطی مهم در مصرف دارو: اگر به امراض و دردهای زیر مبتلا هستید، حتما قبل از مصرف این دارو، پزشک معالج خود را در جریان بگذارید: * که قبلا دچار هر نوع زخم گوارشی بوده اید. * اگر به بیماری آب سیاه چشم، مبتلا می باشید. * اگر قبلا به بیماری سل دچار گشته اید. * اگر قبلا به افسردگی یا همر نوع بیماری روانی دیگر، مبتلا بوده اید. * اگر به تبخال یا هر نوع پوستی مبتلا می باشید. * اگر داروهای دیگری مصرف می کنید.
مصرف دارو برای زنان حامله چون مفید بودن مصرف این دارو برای دوران حاملگی، ثابت نشده است، لذا بهتر است با پزشک مشورت شود. مصرف دارو برای زنان شیرده چون دارو در شیر مادر ترشح می شود و ممکن است روی بچه تأثیر بگذارد، لذا بهتر است با پزشک مشورت شود. مصرف دارو برای بچه ها و اطفال با کاهش دوز مصرفی دارو، ضرورت دارد. مصرف دارو برای افراد بالای ۶۰ سال اشکالی ندارد.
تذکر مهم: استفاده طولانی مدت از این دارو، ممکن است موجب آب سیاه یا آب مروارید چشم بیماری دیابت، بیماری های روانی، ضعف عضلات، پوکی استخوان و نازک شدن پوست، منجر گردد. ضمنا کندی رشد بچه ها را سبب می شود.
منبع: https://mag.asanteb.com