شناخت داروی مترونیدازول یک آنتی بیوتیک قوی

انسان در طول زندگی خود همواره توسط بسیاری از عوامل محیطی مثل میکروب‌ها، باکتری‌ها و ویروس‌ها احاطه شده است و هریک از این موارد می تواند سلامت او را به خطر بیندازد. هر یک از این عوامل ممکن است از طریق‌های متفاوت مثل غذای ناسالم و یا محیط کثیف وارد بدن انسان شوند و شروع به فعالیت، رشد و تکثیر کنند که در مقابل این امر بدن هم برای محافظت از خود در برابر این بیگانگان شروع به تولید پادتن‌هایی می‌کند. در سال‌های نه چندان دور پزشکان موفق به تولید گروه‌های آنتی بیوتیک برای کمک به بدن انسان در مقابل عفونت‌ها و عوامل خارجی، شدند. داروی مترونیدازول از جمله آنتی بیوتیک‌های پرمصرف در خصوص عفونت‌های داخلی و بی‌هوازی است که بیشتر بر روی عفونت‌های باکتریایی و تک یاخته‌ای تاثیر دارد. ما تلاش کرده‌ایم در این مطلب از تاثیرات و مکانیسم اثر داروی مترونیدازول برای شما عزیزان صحبت کنیم.

داروی مترونیدازول

مشخصات کلی داروی مترونیدازول

داروی مترونیدازول (Metronideazole) که در بازار و داروخانه ها با نام های تجاری و اختصاری Flagyl ،Elyzol ،Anabact به فروش میرسد و به مصرف کنندگان عرضه می شود از نظر داروشناسی جزء دسته دارویی ضد باکتری و عفونت قرار می گیرد. جالب است بدانید که این داروی آنتی بیوتیکی فقط بر روی عفونت های باکتریایی و تک یاختگان تاثیر دارد و بر عفونت های ویروسی تاثیر چندانی نمی گذارد. طبق گفته ی پزشکان و متخصصان میزان خطر مصرف بیش از دوز مجاز دارو کم و میزان وابستگی و اعتیاد به دارو نیز کم می باشد اما به دلیل اینکه با مصرف خودسرانه و بیش از حد داروهای آنتی بیوتیک بدن نسبت به آن ها مقاوم می شود، داروخانه ها از عرضه ی این داروها به مشتریان بدون نسخه پزشک معالج امتناع می کنند. این دارو برای مقابله با عفونت های باکتریایی و آمیبی، تجویز می شود و در درمان عفونت های ناحیه مهبل، شکم و عفونت های پایین شکم و لگن، کاربرد فراوانی دارد. ضمنا برای جلوگیری و درمان عفونت های احتمالی پس از عمل جراحی، نیز از داروی مترونیدازول استفاده می شود، همچنین برخی از پزشکان اعتقاد دارند که این آنتی بیوتیک در درمان عفونت زخم پا نیز مؤثر است.

داروی مترونیدازول و بهترین زمان و دوز مصرفی آن

در ایران و اکثر کشورها داروی مترونیدازول به شکل قرص، محلول، آمپول، شیاف، ژل، کرم در داروخانه ها موجود است (شکل ژل این دارو برای درمان آکنه کاربرد دارد). طبق نظر متخصصین بهترین زمان مصرف دارو ۳ بار در روز به مدت ۵ تا ۱۰ روز است و ضمنا اگر از شکل قرص این دارو استفاده می کنید، بعد از غذا و بصورت بلعیدن و همراه با آب کافی مصرف شود. اندازه دوز مجاز مصرفی دارو نیز ۶۰۰ تا ۱۲۰۰ میلی گرم در روز (نوع خوراکی دارو) و ۳ گرم در روز (شیاف) و ۱ تا ۵ گرم در روز  (در نوع تزریقی آن ) اعلام شده است. توجه داشته باشید که در هر فرد با توجه به شرایط بدنی او این مقدار توسط پزشک قابل تغییر است.

داروی مترونیدازول و چگونگی تاثیر آن بر بدن

داروی مترونیدازول

درباره میزان جذب این دارو می توان گفت حدود ۸۰ درصد داروی خوراکی جذب می‌‌شود و لازم به ذکر است که غذا سرعت جذب را به تأخیر می‌‌اندازد اما در مقدار جذب تأثیری ندارد. برخی اثرات این دارو ظرف ۱ ساعت پس از شروع درمان با دارو ظاهر می شوند، اما اثرات کامل و مفید این دارو ممکن است ۱ تا ۲ روز پس از آغاز درمان احساس نشوند. ضمنا اثرات دارو به مدت ۶ تا ۱۲ ساعت در بدن دوام خواهند داشت. برای استفاده از بهترین عملکرد داروی مترونیدازول هر روز سر ساعت معینی آن را مصرف کنید و در صورت فراموشی ساعت مشخص، بلافاصله آن را میل کنید (اگر نزدیک به نوبت بعدی مصرف بود، دوز مصرفی را دو برابر نکنید). حتما دوره درمان با این دارو را کامل کنید حتی اگر احساس بهبودی نمودید، زیرا ممکن است منشأ عفونت هنوز فعال باشد و قطع ناگهانی درمان با دارو، به عود مجدد علائم بیماری منجر گردد. در خصوص نگهداری داروی مترونیدازول باید گفت که همانند بسیاری از داروهای دیگر این دارو نیز باید در یک محفظه سربسته در جای خشک و خنک دور از دسترس کودکان نگهداری شود، ضمنا از تابش نور محافظت گردد.

شناخت عوارض جانبی داروی مترونیدازول

داروی مترونیدازول

همه ی ما می دانیم که آنتی بیوتیک ها بر خلاف اینکه در درمان عفونت ها بسیار کار آمد هستند اما استفاده از آن ها ممکن است با عوارضی ناخواسته همراه باشد. از عوارض معمول مصرف این دارو که بیشتر جنبه گوارشی دارند، می توان به خشکی دهان، طعم فلز در دهان، تهوع و کم اشتهایی اشاره نمود که این عوارض به مرور زمان برطرف خواهند شد. ضمنا ممکن است سردرد، سرگیجه و تیرگی ادرار، نیز حادث شود و خیلی به ندرت ممکن است عوارضی چون کرختی و بی حسی، بوجود آید.

موارد احتیاط در خصوص مصرف داروی مترونیدازول

اگر به امراض و بیماری های زیر مبتلا می باشید، حتما قبل از مصرف این دارو پزشک معالج خود را در جریان بگذارید.

اگر به دردهای مزمن کلیوی و کبدی دچار می باشید و یا بیماری خونی دارید.

اگر به بیماری های سلسله مرکزی اعصاب مانند بیماری صرع مبتلا می باشید.

اگر داروهای دیگری را مصرف می کنید.

√ مصرف دارو برای زنان حامله: چون مفید بودن این دارو، برای مصرف در دوران حاملگی به اثبات نرسیده است، لذا بهتر است با پزشک مشورت شود.

√ مصرف دارو برای زنان شیرده: چون دارو در شیر مادر ترشح می شود و ممکن است بر روی بچه تأثیر بگذارد یا سبب تلخ مزه شدن شیر مادر شود، با پزشک مشورت کنید.

√ مصرف دارو برای بچه ها و کودکان: کاهش دوز مصرفی مجاز دارو ضروری می باشد. مصرف دارو برای افراد بالای ۶۰ سال اشکالی ندارد.

√ مصرف در افراد بالای ۶۰ سال: چون این دارو می تواند موجب خواب آلودگی شود، لذا کلیه رانندگان و افرادی که کارهای پرمخاطره انجام می دهند، باید هنگام مصرف این دارو، از فعالیت های مربوطه دست بکشند.

√ نکته: استفاده از این دارو، پیش از مدت ۱۰ روز مجاز نمی باشد. لذا اگر بیشتر از مدت فوق استفاده گردد، ممکن است سبب ایجاد حساسیت در دست ها و پاها و همچنین کاهش تولید گلبولهای سفید خون گردد.

منبع: https://mag.asanteb.com

‫0/5 ‫(0 نظر)

مقالات پیشنهادی جهت مطالعه ی شما

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا