آشنایی با کاربرد داروی تتراسایکلین Tetracycline

داروی تتراسایکلین (Tetracycline) در دسته ی دارویی آنتی بیوتیک ها قرار دارد و معمولا برای مقابله با عفونت های باکتریایی (کلامیدیاها، مایکوپلاسماها و ریکتزیاها) تجویز می شود. با این اوصاف حتما متوجه شده اید که کاربرد این دارو در علم پزشکی چقدر گسترده است. یکی از موارد پرکاربرد درمانی داروی تتراسایکلین رفع و درمان آکنه است که معمولا در سنین نوجوانی و جوانی مشاهده می شود. در ادامه ی این مطلب به توضیح دیگر کاربردهای داروی تتراسایکلین و مکانیسم اثر آن می پردازیم.

داروی تتراسایکلین

آشنایی با داروی تتراسایکلین

داروی تتراسایکلین علاوه بر استفاده در رفع جوش و آکنه به دلیل جذب توسط استخوان ها به عنوان یک نشانگر در بررسی های رشد استخوانی و در بیوپسی های انسانی هم کاربرد دارد. تتراسایکلین های مختلف از جمله داکسی سایکلین، اکسی تتراسایکلین، مینو سایکلین و غیره نیز از نظر کارکرد خاصیت مشابه ضدمیکروبی دارند اما فارماکولوژیک آن ها متفاوت است. از دیگر موارد استفاده ی داروی تتراسایکلین می توان به نمونه های زیر اشاره کرد:

√ برای درمان عفونت های ناشی از ارگانیسم های حساس مثل عفونت در سیستم مجرای ادرار، رکتال و اندوسرویکال از کپسول داروی تتراسایکلین استفاده می شود.

√ کپسول تتراسایکلین در درمان بیماری هایی مثل تب مالت یا بروسلوز، اسهال خونی باسیلی یا شیگلوز، درمان جوش و آکنه و بیماران مبتلا به  سیفلیس و گونوره که نسبت به پنی سیلین حساسیت دارند هم تجویز می شود.

√ پماد موضعی تتراسایکلین ۳ درصد، در درمان عفونت های چرکی سطح پوست بسیار پرکاربرد است و همچنین در رفع زخم، ختنه، سوختگی و سایر آسیب های پوستی برای جلوگیری از عفونت مصرف می شود.

√ برای درمان عفونت های چشم (سطحی و ناشی از ارگانیسم حساس) و درمان کمکی در بیماری تراخم از پماد چشمی تتراسایکلین استفاده می شود

مکانیسم اثر و نحوه ی مصرف

داروی تتراسایکلین یک داروی باکتریواستاتیک است که به شکل برگشت پذیر به واحدهای ریبوزومی پیوند می خورد و از ساخت پروتئین باکتری جلوگیری می کند که بدین طریق خاصیت ضدباکتریایی خود را اعمال می کند. داروی تتراسایکلین به عنوان یک جانشین مناسب برای پنی سیلین در درمان عفونت ناشی از نیسریا گونره کاربرد دارد اما در نقاطی که میزان مقاومت بدن بالا است بهتر است که این دارو به همراه داروهای دیگر مصرف شود و یا از داروی دیگری استفاده بشود. مقدار ۷۵ درصد از داروی تتراسایکلین از طریق مصرف خوراکی جذب بدن می شود که مسلما با حضور غذا این میزان کاهش پیدا می کند. غلظت سرمی این دارو ۲ الی ۳ روز بعد از شروع مصرف به حد بالا و درمانی خود می رسد و بعد از جذب در بافت ها و مایعات بدن به سهولت پخش می شود. دفع این دارو به شکل کلی از طریق کلیه ها می باشد اما گاهی از راه صفرا نیز دفع می شود. نیمه ی عمر این دارو عموما ۶ تا ۱۱ ساعت است.

بر اساس گزارش مجله پزشکی آسان طب و طبق نظر متخصصان بهترین مقدار مصرف داروی تتراسایکلین در بالغین با توجه به شدت و نوع عفونت از ۲۵۰ میلی گرم تا ۲.۵ گرم هر ۶ ساعت یکبار (خوراکی) می باشد و این مقدار در کودکان بالای ۸ سال حدود ۲۵ تا ۵۰ میلی گرم می باشد. مقدار مصرف پماد موضعی تتراسایکلین یک یا دو بار در روز و مقدار مصرف مجاز پماد چشمی این دارو یک لایه ی نازک از پماد در ناحیه مورد نظر هر ۲ تا ۴ ساعت یکبار است.

عوارض جانبی داروی تتراسایکلین

داروی تتراسایکلین

تتراسایکلین هم مانند بسیاری از داروهای آنتی بیوتیک در عین اینکه برای رفع عفونت بسیار مفید است اما عوارض جانبی خاص به خود را دارد. عوارض کم خطر و نادر مصرف این دارو عبارتند از:

√ حالت تهوع، اسهال، استفراغ و ناراحتی گوارشی (خفیف)

√ بروز زخم در مقعد و ناحیه تناسلی

√ تورم زبان و مشکلات بلعی

√ خارش و یا بروز تورم در واژن

√ بروز زخم و لک در روی لب و داخل دهان

عوارض جدی و خطرناک تتراسایکلین: 

 تب و لرز و بروز علایم شبیه آنفولانزا

√ تاری دید و سرگیجه

√ سردرد شدید

√ زرد شدن پوست و تغییر در رنگ پوست

√ کم یا قطع شدن ادرار، تیرگی ادرار

√ احساس ضعف به همراه تب

√ از بین رفتن اشتها و زردی زیر چشم و صورت

√ بروز کبودی و خونریزی بی علت 

√ تاول و التهاب شدید روی پوست

موارد احتیاط و نکات مهم

داروی تتراسایکلین

√ مصرف داروی تتراسایکلین در افرادی که به اختلال عملکرد کلیه ها، اختلال کبدی و افرادی که مدت زمان زیادی جلوی نور آفتاب هستند باید با احتیاط بیشتری صورت بگیرد.

√ مصرف این دارو در دوران بارداری مجاز نمی باشد زیرا باعث ایجاد رنگ قهوه ای و زشت شدن دندان های نوزاد می شود. جذب همزمان تتراسایکلین و شیر باعث کاهش جذب آنتی اسیدها، املاح کلسیم، منیزیم و آهن می شود

√ کودکان زیر ۸ سال مجاز به استفاده از این دارو نمی باشند.

√ همچنین دارو برای کودکان زیر 12سال و همچنین در زنان باردار نباید مصرف شود.

√ داروی تتراسایکلین ممکن است که تاثیر باکتری کشی داروی پنی سیلین را از بین ببرد زیرا احتمال دارد که رشد سلولی به علت اثر متوقف کننده رشد باکتری مهار شود. بهتر است که پنی سیلین ۳ ساعت قبل از تتراسایکلین مصرف شود.

√ داروی تتراسایکلین اثر داروهای خوراکی ضد انعقاد خون را افزایش می دهد پس بهتر است دوز مصرفی داروها را کم کنید.

√ داروی سایمتیدین ممکن است جذب گوارشی داروی تتراسایکلین را کم کند. سعی کنید این دو را همزمان مصرف نکنید.

√ تتراسایکلین اثر قرص ضدبارداری را کاهش می دهد بنابراین از روش های دیگری استفاده کنید.

√ این دارو باید ۱ ساعت قبل و یا ۲ ساعت بعد از مصرف لبنیات استفاده شود.

√ عوارض جانبی گوارشی اغلب بالای دوز ۲ گرم در روز مشاهده می شود.

منبع: https://mag.asanteb.com

‫0/5 ‫(0 نظر)

مقالات پیشنهادی جهت مطالعه ی شما

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا