روش صحیح نگهداری از خرگوش پیر یا مسن و بیماریهای رایج آنها

همانند سایر پستانداران ، افزایش سن در خرگوش ها به مرور اتفاق می افتد. خرگوش شما مثل قبل سریع نخواهد بود، زیاد نمی دود و نمی جهد، به سختی می تواند وارد جعبه مخصوص دستشویی کردن گردد و نیاز به جعبه ای با لبه های پایین تر خواهد داشت. احتمال دارد بیش از قبل بخوابد و  محل های نرم تر را بیشتر دوست دارد. در ادامه این مقاله با روش صحیح نگهداری از خرگوش پیر یا مسن و بیماری های رایج در آنها آشنا خواهید شد.

روش صحیح نگهداری از خرگوش پیر یا مسن و بیماریهای رایج آنها

نگهداری از خرگوش پیر یا مسن 

خرگوش پیر یا مسن بیشتر گرما را ترجیح می دهد و قادر به بالا رفتن از پله ها نمی باشد. برخی از موهایش سفید می گردند و حیوان لاغرتر از قبل خواهد شد. این امر طبیعی است ، زیرا او سال های جوانی خود را پشت سر گذاشته است. شاید اکنون وقت مناسبی باشد تا او را بغل کرده و به تماشای تلویزیون بپردازید، آرزویی که شاید هنگامی که خرگوش شما جوان بود داشتید.

معمولا مشکلات سلامتی و بیماری ها در این سن به سراغ خرگوش می آیند که باید مراقب آن ها باشید. برخی از آن ها زیاد جدی نخواهند بود و به راحتی قابل پیشگیری هستند، اما برخی دیگر می توانند مشکلات جدی به حساب بیایند.

روش صحیح نگهداری از خرگوش پیر یا مسن و بیماریهای رایج آنها

این مقاله را نیز مطالعه بفرمایید : روش صحیح بغل کردن خرگوش و حفاظت استخوان

چشم ها در خرگوش پیر

خرگوش پیر امکان دارد به آب مروارید یا گلوکوما (آب سیاه) مبتلا گردد. آب مروارید در بسیاری از موارد توسط جراحی لیزر درمان می گردد. گلوکوما اغلب تا زمانی که صدمات برگشت ناپذیر به عصب بینایی وارد نکند، شناسایی نمی گردد. گلوکوما برای خرگوش ها درد ندارد و اغلب قابل درمان نمی باشد. معمولاً خرگوش هایی که بینایی خود را از  دست داده اند خود را با شرایط جدید وفق می دهند. آن ها همچنین در خانه می دوند و بیشتر رفتار های قبلی خود را ادامه می دهند.

روش صحیح نگهداری از خرگوش پیر یا مسن و بیماریهای رایج آنها

دندان های خرگوش پیر

همراهان مجله ی پزشکی آسان طب توجه داشته باشید که خرگوش پیر شما همانند قبل غذا نمی خورد و قادر به خوب جویدن نخواهد بود و این امر می تواند باعث رشد بیش از اندازه ی دندان ها گردد. هر هفته دندان ها را بررسی کرده و مراقب وجود هر گونه زخم و یا تورم در دهان حیوان باشید. او را تشویق به خوردن نمایید. برخی اوقات تشویقی های کوچک مانند سیب و یا هویج تکه تکه شده می تواند تاثیر گذار باشد. با نوازش کردن او را تشویق نمایید که ترکه های چوب را بجود. در صورتی که دندان ها بیش از اندازه رشد کرده باشند او را به نزد دامپزشک ببرید.

این مقاله را نیز مطالعه بفرمایید : عوامل موثر در سلامت و رشد دندان های خرگوش

گوش های خرگوش پیر

امکان دارد برجستگی های زگیل مانند بر روی گوش خرگوش های پیر مشاهده گردد. اگرچه که این ها ترسناک به نظر می آیند و اغلب مشکل سلامتی به حساب نمی آیند. خرگوش های پیر ممکن است دچار کاهش قدرت شنوایی گردند. صاحبان حیوان اغلب متوجه این موضوع نمی گردند و مشکل سلامتی جدی به شمار نمی آید.

 

مشکلات دفع در خرگوش های مسن

خرگوش پیر به سختی می توانند درون جعبه دستشویی که لبه های آن دارای ارتفاع زیاد است برود. یک سمت جعبه را بریده و یا یکی دیگر با لبه های کوتاه تر خریداری نمایید. خرگوش پیر همچنین نیاز به جاهای مخصوص بیشتری برای دستشویی کردن خواهد داشت. در برخی از مواقع آرتروز مانع آن می گردد تا خرگوش ها مقعد خود را به خوبی پاک نمایند. در صورتی که این اتفاق افتاد، باید به او برای پاک کردن ناحیه کمک کنید. اگر پوشش حیوان با مدفوع آلوده شود، باید به دقت مو های آن قسمت را قیچی کرده و با پنبه ی خیس و نرم آن قسمت را پاک نمایید. کوتاه نگه داشتن مو های اطراف مقعد می تواند به این موضوع کمک نماید. درصورتی که خرگوش قادر به رسیدن به سکوتروپ برای تغذیه نباشد، باید آن ها را جمع کنید و برای خوردن در اختیار خرگوش بگذارید.

روش صحیح نگهداری از خرگوش پیر یا مسن و بیماریهای رایج آنها

ناخن های یک خرگوش پیر

ناخن ها با بالا رفتن سن خرگوش ها به سمت بیرون شروع به چرخش خواهند کرد. ناخن ها حتماً باید کوتاه گردند تا مشکلی برای خرگوش به وجود نیاید.

 

انسداد روده

با پیر شدن خرگوش، اشتها و فعالیتش کم می گردد و احتمال بروز انسداد روده افزایش می یابد. این شرایط برای خرگوش ها بسیار خطرناک می باشد. نشانه های انسداد روده عبارتند از:

  • درد شکم
  • مدفوع کم یا عدم مدفوع حیوان 
  • از دست دادن اشتها

خرگوش را تشویق کنید تا از علوفه استفاده کند و به او مقدار زیادی مایعات دهید.

پوکی استخوان

همانند انسان های مسن، خرگوش ها نیز چنانچه کلسیم کافی در رژیم غذایی خود نداشته باشند و  در صورت عدم فعالیت کافی، به پوکی استخوان مبتلا می گردند. اگرچه که پوکی استخوان در هر سنی ممکن است بروز کند، شما باید از خرگوش های مسن تر مراقبت های ویژه ای داشته باشید.

پوکی استخوان برای خرگوش ها می تواند وضعیت بسیار خطرناکی باشد و در نهایت منجر به شکستگی ستون فقرات شود. اگر ادرار خرگوش دارای ضایعات کلسیم نی باشد می توانید به او تشویقی هایی با کلسیم بالا مانند هویج و یا جو دو سر دهید.

سنگ مجاری ادرار

سنگ و رسوبات در مجاری ادرار در خرگوش های پیر بسیار شایع می باشد. اطمینان حاصل کنید که خرگوش پیر شما همیشه آب کافی برای خوردن دارد. سعی کنید میزان کلسیم در رژیم غذایی خرگوش خود را کاهش بدهید. یونجه معمولی دارای مقادیر زیادی کلسیم می باشد و در صورت امکان باید مقدار آن در رژیم غذایی خرگوش کم گردد.

آرتروز

بسیاری از خرگوش های پیر مستعد آرتروز با درجات مختلف می باشند. خرگوشی که دچار آرتروز شده باشد به راحتی قادر به حرکت نخواهد بود و درد دارد. سعی کنید محیطی راحت برای خرگوش آماده کنید. او نیاز به جایی گرم تر دارد و بالش نرم برای استراحت کردن باید در اختیارش قرار گیرد. برای آراستن باید به او کمک نمایید و اگر نتواند از سکوتروپ تغذیه کند، باید آن را جمع کنید و در اختیارش قرار بدهید. اگر خرگوش دچار درد بود به دامپزشک مراجعه کرده و از او کمک بگیرید.

سرطان

به استثنای سرطان رحم که در خرگوش های ماده عقیم نشده رایج می باشد، سرطان به طور کل بیماری معمولی در خرگوش ها به شمار نمی آید. عقیم کردن خرگوش ماده قبل از دو سالگی بهترین راه برای پیشگیری از سرطان رحم خواهد بود. خطر ابتلا به سرطان های سینه در ماده ها و سرطان بیضه در نر ها با عقیم کردن حیوان بسیار کاهش خواهد یافت. البته این بدین معنا نخواهد بود که عقیم کردن صد در صد جلوی سرطان را می گیرد.

اسپوندیلوز ستون فقرات 

در اسپوندیلوز ستون فقرات (Spondylosis of spine) ، مهره های کمر دچار خمیدگی و انحنا می گردند و از همین رو دچار سائیدگی می شوند. خرگوش دچار درد شده و فعالیت هایش کم می شود. دیگر تمایلی به جست و خیز نخواهد داشت و در کل نسبت به حرکت کردن بی میل می شود. به سختی خودش را تمیز و آراسته می کند و شما باید در این زمینه به او کمک نمایید. اگر او نتوانست به سکوتروپ رسد، باید با دست به او سکوتروپ تغذیه نمایید. همچنین باید محیطی راحت برای خرگوش به وجود آورده و مراقب درد باشید. با دامپزشک در این زمینه مشورت کنید. این وضعیت در نژادهای بزرگ یا خرگوش های دارای اضافه وزن بیشتر اتفاق می افتد.

روش صحیح نگهداری از خرگوش پیر یا مسن و بیماریهای رایج آنها

تصلب شرایین 

خرگوش هایی که در رژیم غذایی آن ها چربی بالایی وجود دارد ممکن است دچار تصلب شرایین یا آترواسکلروز شوند. نشانه های این بیماری شامل بی اشتهایی،  بی حالی،  تشنج و یا مرگ احتمالی می باشد. بهترین راه برای پیشگیری از این بیماری ، رژیم غذایی با میزان چربی کم و همچنین کلسیم پایین می باشد.

 

 

منبع : https://mag.asanteb.com

 

‫0/5 ‫(0 نظر)

مقالات پیشنهادی جهت مطالعه ی شما

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا