داروی لووتیروکسین Levothyroxine مفید غده تیروئید
غده ی تیروئید مسئول تولید تری یدوتیرونین و تیروکسین در بدن بوده و اگر فردی دچار عارضه ی کم کاری تیروئید باشد این هورمون ها به مقدار کمتری در بدنش تولید شده و فرد برای جبران این کمبود احتمالا تا آخر عمر باید از جایگزین هورمونی مثل داروی لووتیروکسین استفاده کند. داروی لووتیروکسین یکی از داروهای پرکاربرد در کنترل و درمان کم کاری تیروئید و گواتر و کرتینیسم در کودکان به شمار می آید. این دارو به گونه ای شبیه به هورمون طبیعی تیروکسین عمل کرده و تعادل هورمونی نیز در بدن ایجاد می نماید. در این مطلب ما تلاش می کنیم تا اطلاعات مفیدی از داروی لووتیروکسین را در اختیار شما عزیزان قرار دهیم.
مشخصات داروی لووتیروکسین
داروی لووتیروکسین (Levothyroxine) با نام تجارتی و اختصاری Elitroxin در بازار و در دسترس افراد مصرف کننده قرار داشته و همانطور که در مقدمه ی مطلب برای شما توضیح دادم در طبقه بندی داروسازی و پزشکی جزو دسته دارویی درمان بیماری های غده تیروئید(کم کاری) قرار می گیرد. بنا به گفته ی پزشکان میزان خطر مصرف بیش از دوز مجاز دارو نسبتا زیاد و میزان وابستگی و اعتیاد به دارو کم اعلام شده است و نکته مهم این جاست که فرد مبتلا به عارضه ی کم کاری تیروئید برای دریافت این دارو از داروخانه حتما به نسخه پزشک احتیاج دارد و در صورت تشخیص پزشک استفاده از آن برای عموم بلامانع است.
همراهان عزیز آسان طب: در شرح کاربرد های دیگر این دارو می توان به این اشاره کرد که این دارو موجب کاهش فعالیت زیاد غده تیروئید گشته و بدین ترتیب از بیماری گواتر، جلوگیری می نماید. دارو ممکن است همراه داروهای دیگر آنتی تیروئید برای جلوگیری از گواتر و درمان برخی انواع سرطان غده تیروئید نیز مورد استفاده قرار بگیرد. داروی لووتیروکسین به شکل قرص در دسترس بوده و طبق نظر پزشکان بهترین زمان مصرف دارو روزی یک بار و اندازه دوز مجاز مصرفی دارو ۵۰ تا ۱۰۰ میکروگرم در روز تایید شده است که بعد از ۳ تا ۴ هفته این مقدار می تواند افزایش یابد و به ۲۰۰ میکروگرم در روز برسد.
چگونگی تأثیر داروی لووتیروکسین
برخی اثرات این دارو ظرف ۴۸ ساعت پس از شروع درمان با دارو، ظاهر می شوند اما اثرات کامل و مفید دارو ممکن است تا چند هفته قابل احساس نباشند ضمنا این اثرات مدت ۱ تا ۳ هفته پس از قطع مصرف هر دوز دارو در بدن دوام خواهند داشت. مانند بسیاری از داروهای دیگر این دارو نیز باید در یک محفظه سربسته در جای خشک و خنک دور از دسترس کودکان نگهداری شود. ضمنا از تابش نور محافظت گردد.یاداور می شوم که هرگز مصرف این دارو را بدون مشورت با پزشک قطع نکنید زیرا قطع ناگهانی مصرف دارو ممکن است موجب عود مجدد بیماری گردد. جا دارد که اینجا به برخی از علایم کم کاری تیروئید که با خوردن داروی لووتیروکسین از بین می رود اشاره کنم:
افزایش وزن
کاهش رشد(اغلب در کودکان)
خشکی پوست
یبوست
کاهش اشتها
عدم تحمل سرما
عوارض جانبی مصرف داروی لووتیروکسین
داروی لووتیروکسین جزو داروهای هورمونی است و اغلب ممکن است عوارض این دارو زمانی پدیدار شود که دوز مصرفی از حد مجاز بیشتر بوده باشد. از جمله عوارض خیلی نادر این دارو می توان به اضطراب، اسهال، ریزش عرق، ارتعاش بدن و گرفتگی عضلات، اشاره نمود. در صورت بروز این عوارض تحت نظر پزشک قرار بگیرید.
نکات احتیاطی مهم در مصرف داروی لووتیروکسین
اگر نارسایی قلبی دارید، به بیماری دیابت مبتلا می باشند و یا میزان فشار خونتان بالاست، حتما قبل از مصرف این دارو پزشک معالج خود را در جریان بگذارید.
مصرف دارو برای زنان حامله خطری در بر ندارد.
مصرف دارو برای زنان شیرده چون دارو در شیر مادر ترشح می شود و ممکن است روی بچه تأثیر منفی بگذارد، لذا بهتر است با پزشک مشورت شود.
مصرف دارو برای بچه ها و اطفال بستگی به سن و وزن آنها دارد.
مصرف دارو برای افراد بالای ۶۰ سال با کاهش دوز مصرفی مجاز دارو، ضروری می باشد.
کافئین موجب کاهش اثر این دارو می شود.
ممکن است که این دارو با انسولین و داروهای دیابت تداخل دارویی داشته باشد.
این دارو موجب بی خوابی میشود در نتیجه مصرف آن هنگام صبح بهتر است.
این دارو بهتر است با شکم خالی خورده شود.
هر روز پیش از مصرف دارو نبضتان را بشمارید و اگر بیش از 100 بود با پزشکتان مشورت کنید.
منبع: https://mag.asanteb.com