رفع نشانههای آلرژی با داروی پرومتازین Promethazine
متاسفانه بسیاری از افراد با شنیدن اسم آلرژی و حساسیت به شدت ناراحت و آزرده خاطر می شوند زیرا خاطره ی تلخ آلرژی های فصلی و دایمی و آب ریزش بینی و عطسه های پی در پی در ذهن آن ها پدیدار می شود. تقریبا حدود نیمی از مردم جهان به نوعی از حساسیت های فصلی، تنفسی و غذایی رنج می برند و همین امر موجب استفاده ی این افراد از داروهای آنتی هیستامین و یا کورتون ها شده که باعث خواب آلودگی فرد و عدم تمرکز بر روی فعالیت های روزانه او می شود. داروی پرومتازین یکی از انواع داروهای ضد حساسیت و آلرژی می باشد که توسط پزشکان و برای درمان این نوع عوارض تجویز می شود، البته داروی پرومتازین کاربردهای دیگری نیز در علم پزشکی دارد که ما سعی کرده ایم در این مطلب به توضیح آن ها و عملکرد این دارو در درمان بیماری ها بپردازیم.
توضیح مشخصات کلی داروی پرومتازین
داروی پرومتازین (Promethazine) که با نام های مختصر و تجارتی Sominex ،Phenergan ،Avomine نیز در داروخانه ها و بازارهای آزاد دارو به فروش می رسد در دسته داروهای آنتی هیستامین و داروی ضد استفراغ قرار می گیرد. همانطور که در مقدمه نیز گفتیم داروی پرومتازین کاربردهای دیگری همچون درمان ناهنجاری های رفتاری ناشی از بیماری های روحی و روانی و درمان تهوع و استفراغ نیز دارد. به طور کلی و مختصر می توان کاربردهای این دارو را به شکل زیر شرح داد:
۱: داروی ضد حساسیت و آلرژی
۲: درمان رینیت و نشانه های حساسیت
۳: آرامبخش و خواب آور
۴: آرام بخش و تسکین دهنده ی دردهای قبل و بعد از عمل های جراحی
۵: رفع حالات بیماری مسافرت
داروی پرومتازین همچنین در از بین بردن بیماری های پوستی و حساسیتی مانند کهیر، جوش های آبله مرغان و اگزما و همچنین در تسکین گرفتگی و احتقان بینی و سرفه های آلرژیک نیز کاربرد دارد. این دارو به شکل ها و انواع محلول، قرص، شربت و تزریقی مورد استفاده قرار می گیرد و طبق گزارش مجله پزشکی آسان طب و بر اساس گفته ی متخصصان بهترین زمان مصرف داروی پرومتازین در درمان حساسیت ها ۱ الی ۳ بار در شبانه روز و در درمان تهوع هر ۶ ساعت یکبار و در مواقع ضروری اعلام شده است. همچنین به طور کلی می توان گفت که دوز مجاز مصرفی این دارو برای افراد بزرگسال ۲۰ تا ۷۵ میلیگرم در روز و در کودکان مطابق سن و وزن آن ها تعیین می شود. شایان ذکر است که به دلیل خطرات زیاد ناشی از مصرف بیش از اندازه این دارو حتما با پزشک خود مشورت کنید و بعدا این دارو را تهیه کنید.
چگونگی عملکرد داروی پرومتازین
طبق تحقیقات انجام شده توسط سازمان دارویی کشور امریکا FDA این دارو به شکل کاملا غیر مستقیم در کاهش تحریک سیستم مشبک تنه ی مغزی موثر می باشد و با هیستامین های سلول ها در رقابت است تا اثر این عوامل را از بین ببرد و مانع بروز واکنش های آلرژیک شود. داروی پرومتازین دارای متابولیسم کبدی است و به سهولت در نوع خوراکی از طریق سیستم گوارشی جذب می شود. اثرات درمانی این دارو بعد از گذشت حدودا ۱ ساعت بعد از استفاده در بدن پدیدار می شوند و تا حدود ۸ الی ۱۶ ساعت بعد از قطع مصرف داروی پرومتازین نیز در بدن باقی می مانند. توصیه می شود که به محض از بین رفتن علایم بیماری مصرف داروی پرومتازین را قطع کنید و در حین مصرف این دارو اگر دچار بروز جوش های غیر عادی در بدن خود گشتید سریعا با پزشک خود صحبت کنید زیرا امکان ایجاد حساسیت دارویی در شما وجود دارد.
توضیح عوارض جانبی مصرف داروی پرومتازین
از مهمترین عوارض یک داروی آنتی هیستامین مثل داروی پرومتازین می توان به ایجاد حالت خواب آلودگی در فرد اشاره کرد. خشک شدن دهان، بیحالی و کسلی و در نهایت اختلال در بینایی فرد نیز دیگر عوارض احتمالی مصرف این دارو می باشند که برخی از این عوارض با گذشت زمان از مصرف این دارو به شکل خود به خود از بین می رود اما دقت داشته باشید که اگر در حین مصرف این دارو دچار ارتعاشات بدنی یا احتباس ادراری شدید سریعا با پزشک خود صحبت کنید.
نکات احتیاطی مهم در خصوص مصرف داروی پرومتازین
توجه داشته باشید که اگر از عوارض و بیماری های زیر رنج می برید حتما قبل از شروع درمان با داروی پرومتازین با پزشک خود مشورت کنید.
√ در صورت ابتلا به دردهای کبدی یا کلیوی.
√ اگر در گذشته به بیماری صرع مبتلا بوده اید.
√ اگر دچار گلوکوم یا آب سیاه چشم هستید یا از انواع بیماری های قلبی و عروقی رنج می برید.
√ در صورت ابتلا به بیماری پارکینسون و یا بیماری آسم حاد و برونشیت مزمن.
√ اگر از حبس ادرار و مشکلات غده پروستات رنج می برید.
√ در صورت مصرف داروهای دیگر.
√ مصرف دارو برای زنان حامله: متاسفانه در خصوص مصرف این دارو در دوران حاملگی اطلاعات دقیقی در دسترس نیست به همین دلیل با پزشک خود مشورت کنید.
√ مصرف دارو برای زنان شیرده: این دارو در شیر مادر ترشح می شود و لذا روی بچه تاثیر می گذارد.
√ مصرف دارو برای بچه ها و اطفال: منع مصرف در کودکان زیر ۲ سال و کاهش دوز مصرفی در کودکان بالای ۲ سال.
√ مصرف دارو برای افراد بالای ۶۰ سال: به دلیل ایجاد حالت خواب آلودگی و عدم تمرکز حتما باید از انجام کارهای پرمخاطره مثل رانندگی در حین مصرف دارو جلوگیری شود.
منبع: https://mag.asanteb.com