فنچ های پاکستانی و شرایط مورد نیاز برای نگهداری آنها
فنچ پاکستانی
فنچ پاکستانی یا همان فنچ چاشنی که نام علمی آن (Lonchura punctulata) می باشد به نام های فنچ ادویه ای، فنچ جوزهندی، مونیای سینه صدفی، مونیای خالدار هم نامیده می شود. نر و ماده ی این نوع فنچ شبیه به هم می باشند. نر ها را از طریق آواز ضعیف حود و رقصهای مخصوص جفت گزینی، میتوانید بشناسید. برخی دیگر معتقدند که تشخیص جنسیت این پرنده از طریق شکل منقار و یا بزرگی سینه امکان پذیر می باشد، اما این راه ها چندان قابل اعتماد نیستند.
این نژاد دارای بیش از دوازده زیر گونه است و زیر گونه فلیپینی آن آسان تر قابل تشخیص می باشد. البته اخیراً این نژاد را با نژادهای دیگر ترکیب کرده اند و این امر باعث شده است که یافتن نژاد خالص در فروشگاه های عرضه کننده پرندگان زینتی دشوار گردد. این فنچ در حالت اسارت به سادگی تکثیر نمی گردد.
فنچ پاکستانی بسیار آرام می باشد و می توانید به سهولت آن را به صورت مخلوط با دیگر فنچ های کوچک جثه نگهداری کنید. البته اصلا نباید محیط زندگی آن ها زیاد شلوغ باشد. فنچ پاکستانی به علت زیبایی و آواز زیبا تر از فنچ زبرا، آرام آرام در حال جا افتادن در بین علاقه مندان به پرنده ها می باشد.
فنچ های پاکستانی برخلاف نامشان متعلق به سرزمین هند، چین و مالزی هستند. فنچ پاکستانی آواز ملایمی دارد و پرندهای پرجست و خیز می باشد. این پرندگان به هیچ وجه علاقه ای به قرار گرفتن در دست و یا پرواز خارج قفس (رها شدن در طبیعت) ندارند. آواز فنچ پاکستانی زیبا و دلنشین می باشد. میانگین سایز فنچ پاکستانی 4 اینچ (در حدود 16 الی 10 سانتی متر) می باشد.
تغذیه فنچ پاکستانی
برای تغذیه فنچ پاکستانی به شدت پیشنهاد می شود که 60 الی 70 درصد از جیره غذایی آن ها از پلت های مخصوص تامین گردد (پلت عبارت است از تبدیل غذاهای پودری یا آردی به قطعاتی با اندازه مشخص معمولا در حدود 4 الی 8 میلی متر). از دانه های غنی شده در حد اعتدال استفاده نمایید، زیرا چربی آن ها بیشتر است و مواد مغذی آن ها کمتراز دانه های تازه می باشد.
چند بار در هفته سبزی هایی به رنگ سبز تیره را به آن ها دهید. به علاوه برش هایی از پرتقال و سیب، هویچ و سیب زمینی رنده شده که همگی باید تازه و تمیز باشند را در تغذیه ی فنچ پاکستانی خود قرار دهید. باید به آنها آب تازه و تصفیه شده دهید و حتما آن را روزانه عوض کنید.
همراهان مجله ی پزشکی آسان طب ؛ به هیچ وجه به پرنده خود آواکادو، شکلات، دانه های میوه، الکل و کافئین ندهید؛ زیرا این ها می توانند موجب مشکلات پزشکی جدی برای فنچ پاکستانی گردند.
اگر جیره غذایی فنچتان فقط دانه است، باید به تدریج پلت را جایگزین آن نمایید. پلت ها یا دانه ها باید تازه و تمیز باشند. آب تازه و تصفیه شده را هم به طور روزانه در دسترس آن ها قرار بدهید. میوه ها و سبزی های تازه باید روزانه به آن ها دهید و باید بعد از 24 ساعت آن مقداری که نخورده اند را دور بریزید. فنچ ها تنوع و کیفیت در غذای خود را می فهمند.
این مقاله را نیز مطالعه بفرمایید : لانه سازی فنچ ها و نیاز آنها به کمک انسانها
لانه فنچ پاکستانی
لانه فنچ پاکستانی به خوبی با آب و هوا و وضعیت دمایی خانه عادت می گیرد ، اما از تغییرات دمایی شدید پرهیز نمایید. قفس را باید بالاتر از کف اتاق قرار دهید و اتاق باید به خوبی روشن باشد و از هر نوع آلودگی دور باشد. قفس مناسب این پرنده، مستطیل شکل می باشد تا پرنده بتواند در آن پرواز کند و اندازه آن در حدود 61 * 5.35 * 7.45 سانتی متر ( طول * عرض * ارتفاع ) باشد.
فاصله میله های فلزی قفس نباید بیش از یک سانتیمتر باشد، چنین قفسی یک خانه خوب برای سه فنچ می باشد. البته برای هر نوع حیوان خانگی باید تلاش کنید بزرگترین زیستگاه را تهیه نمایید. میله های نشیمنگاه مناسب برای پرنده باید در اندازه و شکل متنوع تهیه گردد تا باعث ورزش کردن پا های پرنده شود و از ورم مفاصل پرنده جلوگیری گردد.
این مقاله را نیز مطالعه بفرمایید : مراحل تولید مثل فنچ ها و تخم گذاری آنها
با یک سطح مشبک که بالاتر از سینی کف قفس قرار می دهید پرنده را از فضولات خودش دور کنید. کف قفس را با کاغذ یا هر چیز مناسبی که بتوانید به راحتی سینی کف را تمیز کنید بپوشانید. برای پیشگیری از آلودگی غذا یا آب، آنها را زیر میله های نشیمنگاه قرار ندهید. برای سلامتی پرنده، صاحبان پرنده نباید از لوازم غیر چوبی و لوازمی که گازهای خطرناک از آن ها متصاعد می گردد، استفاده نمایند.
وسایل مورد نیاز برای نگهداری از فنچ پاکستانی عبارتند از :
- ژل بند آوردن خون
- ویتامین های مکمل
- میله های نشیمن متنوع
- کتاب نگهداری فنچ
- قفس و کاور قفس
- کاغذ و یا پوشش کف قفس
- پلت و دانه های غنی شده
- ظروف آب و غذا
- غذا و سنگ ریزه
- ظرف حمام پرنده
- اسپری نظافت
- ناخن گیر
- اسپری ارزن و نگه دارنده
- شاخه های درخت متنوع
منبع : https://mag.asanteb.com