بررسی انواع علل ایجاد درد پشت زانو
زانو ترکیبی پیچیده است و تاثیر بسیار خوبی در فعالیتهای ساده روزمره دارد. برای جلوگیری از آسیب زانو باید از ضربه و صدمات اجتناب کرد و فشار روی مفصل را کاهش داد. درد پشت زانو علتهای فراوانی دارد، بعضی از آنها رایج و کمتر جدی هستند در حالی که برخی نیاز به مراقبتهای فوری پزشکی دارند، برای درمان این وضعیت ابتدا باید علت آن مشخص شود. در این مقاله قصد داریم به بررسی علل ایجاد درد پشت زانو و روشهای تشخیص آن بپردازیم.
درد پشت زانو و حقایقی در رابطه با آن
وجود این درد میتواند علتهای فراوانی داشته باشد.
درمان زود هنگام درد زانو اغلب شامل جلوگیری از بدتر شدن آسیب میشود.
در برخی موارد ممکن است درد ناشی از خستگی یا کشش قبل از ورزش باشد.
علل ایجاد درد چیست؟
حتما باید با یک پزشک برای تشخیص درد پشت زانو خود مشورت نمایید زیرا بعضی از علل نیاز به درمان طولانی مدت دارند تا به طور کامل درمان شوند.
علل احتمالی درد پشت زانو عبارتند از:
گرفتگی عضلات پا
یکی از علتهای رایج بسیاری از دردهای پشت زانو مربوط به گرفتگی پا میباشد. گرفتگی عضلات زمانی رخ میدهد که عضلات بیش از حد تنگ شوند این تنگی ممکن است به این دلیل باشد که عضله در حال انجام کار بیش از اندازه کشش نداشته باشد. سندروم شدید میتواند بر مناطق مختلف زانو تأثیر بگذارد و فرد ممکن است در ران یا نزدیکی زانو خود احساس درد کند.
این احساس شبیه اسپاسم ناگهانی و دردناک عضله است. درد ممکن است چند ثانیه یا چند دقیقه طول بکشد و میتواند از خفیف تا شدید متفاوت باشد.
سایر دلایل ممکن برای گرفتگی پا نیز عبارتند از:
کمبود آب
عفونت
بیماری کبد
سموم اضافی در خون
مشکلات عصبی
زنان باردار نیز ممکن است به عنوان یک عارضه عادی حاملگی، گرفتگی پا را تجربه نمایند.
برخی از افرادی که اغلب در معرض گرفتگی عضلات قرار دارند ممکن است این مشکل را با کشش حل نمایند. همچنین، آنها میتوانند فعالیت روزمره خود را به حداقل برسانند تا فشار کمتری روی زانو و عضلات اطراف آن ایجاد نمایند.
کیست بیکر تودهای مایع در پشت زانو
کیست بیکر یک توده مایع است که در پشت زانو ایجاد شده و منجر به درد و تورم میشود.
در ابتدا ممکن است کیستهای بیکر را نادیده بگیریم، زیرا کیستهای کوچک معمولا باعث درد نمیشوند اما در هر صورت آنها به عنوان کیست رشد کرده و ممکن است عضلات اطراف آن را تغییر داده و یا منجر به فشار بر تاندون ها و عصبها شوند که باعث درد خواهد شد.
کیست بیکر ممکن است به اندازه یک توپ تنیس روی میز رشد کند. افراد مبتلا به کیستهای بیکر اغلب در پشت زانو خود احساس فشار میکنند و اگر کیست به عصب برخورد کند، آنها احساس سوزن شدن را تجربه خواهند کرد.
در اغلب موارد، کیستهای بیکر نگران کننده نیستند، اما درمان میتواند علائم را از بین ببرد.
آرتریت و نشانههای مرتبط
استئوآرتریت موردی است که در طول زمان غضروف مفاصل را از بین میبرد. این وضعیت به راحتی باعث درد در پشت زانو میگردد. افراد مبتلا به استئوآرتریت زانو ممکن است نشانههای دیگری از قبیل عدم تحرک یا مشکل زانو را نیز تجربه نمایند. التهاب در مفصل نیز میتواند این مشکل را تشدید کرده و آن را سخت و دردناک نماید، لازم به ذکر است که احتمال دارد این ناراحتی در اطراف زانو نیز احساس شود.
انواع دیگر آرتریت که میتوانند موجب درد شوند، شامل بیماریهای خود ایمنی مانند آرتروز و لوپوس و آرتریت روماتوئید میباشند.
زانوی دونده چیست؟
زانوی دونده درحقیقت از بین رفتن غضروف در مفصل زانو است. هنگامی که غضروف از بین برود، استخوانهای زانو به هم میچسبند و به طور معمول این عارضه باعث درد ناخوشایند در پشت زانو میشود.
سایر علائم زانوی دونده عبارتند از:
خم شدن زانو به صورت ناگهانی
ضعف در زانو و پا
انجام حرکات محدود در پا و زانو
وقتی زانو خم میشود، فرد احساس سوزش یا خرد شدن میکند
آسیب رسیدن به همسترینگ
اگر عضله بیش از حد کشیده شود، یک فشار همسترینگ اتفاق میافتد. این اتفاق ممکن است عضله را به صورت کامل پاره کند که حدودا پس از چندین ماه به طور کامل درمان میشود.
آسیبهای همسترینگ ممکن است در ورزشکاران هیجانی، مانند کسانی که در بسکتبال، تنیس و فوتبال بازی میکنند، شایع تر باشند.
نشانههای پارگی منیسک
منیسک یک قسمت از غضروف در هر دو طرف زانو است و حرکات چرخشی در هنگام نشستن یا خم کردن پا ممکن است این غضروف را پاره کند. درد ناشی از پارگی منیسک ممکن است در ابتدا ظاهر نشود اما پس از چند روز فرد درد شدیدی را تجربه خواهد کرد.
علائم پارگی منیسک را در زیر با هم مرور خواهیم کرد:
عدم حرکت زانو
ضعف و خستگی در زانو و پا
تورم در اطراف زانو
قفل شدن زانو
اگر پارگی منیسک شدید باشد ممکن است نیاز به جراحی باشد.
بررسی آسیبهای ACL
رباط متقاطع قدامی که معمولا به عنوان رباط صلیبی قدامی نیز شناخته میشود به هنگام فعالیتهای شدید دچار آسیب میشود. در ورزشکاران حرفهای پارگی این رباط شایع بوده و به پارگی ACL معروف است. در این نوع از پارگی اغلب نوعی صدا احساس شده و فرد درد و تورم را تجربه خواهد کرد. ACL پاره شده آسیب شناخته شده و جدی است، همچنین معمولا نیاز به جراحی ترمیمی دارند.
بررسی آسیبهای PCL
رباط متقاطع خلفی یا PCL نقش مشابهی با ACL دارد اما کمتر از آن دچار آسیب دیدگی میشود. آسیبهای PCL ممکن است در حوادثی مانند سقوط مستقیم جسمی بر روی زانو، پریدن از ارتفاع یا در یک تصادف اتومبیل رخ دهد. اگر آسیب شدید باشد، رباط ممکن است کاملا پاره شود.
همراهان مجله پزشکی آسان طب؛ آسیبهای PCL باعث ایجاد علائم زیر خواهند شد:
درد در ناحیه زانو
احساس سفتی به هنگام خم شدن زانو
به سختی راه رفتن
تورم در زانو
استراحت کردن فرد و راه نرفتن ممکن است به بهبودی PCL کمک کند. اگر آسیب PCL شدید باشد، ممکن است جراحی انجام شود.
ترومبوز ورید عمقی (DVT)
ترومبوز یک لخته خون بوده و هنگامی که یک لخته در رگهای عمیق داخل پا ایجاد میشود، DVT اتفاق خواهد افتاد. بسیاری از افراد مبتلا به DVT به هنگام ایستادن، در پا و زانوی خود احساس درد زیادی خواهند کرد.
سایر علائم DVT شامل موارد زیر میگردد:
قرمزی پوست
تورم در ناحیه آسیب دیده
خستگی در پای آسیب دیده
برجستگی سطح رگها
عوامل خطر DVT میتواند شامل اضافه وزن، پیر شدن و سیگار کشیدن باشد. افرادی که زندگی آرام و بدون فعالیتی را تجربه میکنند، ممکن است دچار DVT شوند.
نکته حائز اهمیت این است که DVT به دارو و مراقبت نیاز دارد، زیرا اگر لخته به داخل جریان خون نفوذ کند، میتواند بسیار جدی و خطرناک باشد.
برخی از شیوههای مراقبتی
در بسیاری از موارد، درمان RICE ممکن است به کاهش علائم مانند درد و تورم کمک نماید.
داروهای ضد التهابی غیراستروئیدی نیز راه دیگری برای کاهش درد و تورم میباشند. در برخی موارد پزشک ممکن است تزریق استروئید را برای کاهش علائم توصیه کند.
پزشکان برای آسیبهای جدیتر میتوانند از یک تصویر MRI یا سی تی اسکن برای به دست آوردن یک تصویر کامل از ناحیه آسیب دیده استفاده کنند. آسیب دیدگی بسته به شدت، نیاز به معاینه فیزیکی یا جراحی خواهد داشت.
جمعبندی مقاله درد پشت زانو
درد پشت زانو ممکن است نشانهای از یک مسئله جدی باشد. هر کسی که علائم شدید و مداومی را تجربه کند، باید برای بررسی به پزشک مراجعه نماید. پس از تشخیص پزشک برای جلوگیری از هرگونه عوارض درمان مناسب را به فرد توصیه خواهد کرد.
Source: https://mag.asanteb.com