باورهای غلط درباره پرکاری تیروئید و عملکرد آن
غده تیروئید که در قسمت پایین گردن قرار گرفته، رشد سلولها، تولید انرژی و انرژی عضلاتی مثل قلب را کنترل میکند. این غده در خطر بیماریهایی مثل پرکاری تیروئید است. این اختلال مربوط به زمانی است که یک بخش یا تمام تیروئید بیش از اندازه هورمون تولید کند. عوارض پرکاری تیروئید ممکن است شش ماه پیش از تشخیص دیده شود اما در سنین جوانی و نوجوانی این دوره ممکن است به کوتاهی چند هفته باشد. در این مقاله با ما همراه باشید تا به معرفی بیماری پرکاری تیروئید بپردازیم.
علائم پرکاری تیروئید
در نوجوانان عوارض پرکاری تیروئید برعکس سنین بالا می تواند باعث پر جنب و جوش شدن و افزایش انرژی شود. افزایش ضربان قلب و تعرق، ضعف عضلات شانه گردن و پاها، جدا شدن ناخن، لرزش دست ها، برجسته شدن چشم ها، افزایش حرکات دستگاه گوارش و افزایش فشار خون از نشانه های بیماری پرکاری تیروئید است. از طرف دیگر این بیماری می تواند به مشکلاتی مثل بی نظمی ضربان قلب، بزرگ شدن و یا ایست ناگهانی قلب و آرتروز مفاصل منجر شود.
تازههایی درباره پرکاری تیروئید
به گزارش آسان طب محققین ژاپنی که در زمینه مواد غذایی مطالعه می کنند، به تازگی اعلام کرده اند که مصرف کلم بروکلی، با تاثیری که هورمون ها در بدن دارد در پیشگیری از پرکاری تیروئید موثر است. طبق تازه ترین تحقیقات پزشکی، کمکاری و پرکاری تیروئید با میزان اسیدهای چرب امگا 3 در بدن انسان رابطه متقابل دارد.
گردو، ماهی و دانه کتان، بهترین غذاها برای دریافت امگا 3 هستند، دانشمندان در تحقیقات آماری به این نتیجه رسیده اند که 10 درصد از ناباروری ها در بانوان، به دلیل اختلال در عملکرد تیروئید به وجود می آید، چرا که می تواند باعث کاهش تخمک گذاری در بانوان شود.
نتیجه دیگری که از تحقیقات بر اشخاص مبتلا به مشکلات تیروئیدی به دست آمده است، تاثیر آن را بر انزال زودرس و اختلال در نعوظ مردان اثبات می کند. اما این مشکلات با درمان این بیماری برطرف خواهد شد. پرکاری تیروئید در زنان بیشتر از مردان دیده می شود.
به گفته آمارها از هر 1000 زن یک نفر مبتلا به این بیماری می شود، در مردان این آمار به صورت یک نفر از هر 6000 تا 9000 نفر دیده شده است.
باورهای غلط درباره تیروئید
♦ یک باور غلط که متاسفانه در میان ما شایع است این است که گواتر، نام تمام بیماری های غدد تیروئید است، گواتر تنها به بیماری بزرگ شدن تیروئید گفته می شود که در بسیاری موارد به کمکاری و پرکاری تیروئید مربوط نیست.
♦ بر خلاف باور نادرست بین برخی از ما، مشکلات و بیماری های تیروئید، مادام العمر و دائمی نیست، مشکلات با درمان بیماری برطرف می شوند و از این نظر نگران کننده نیستند.
♦ بسیاری از کسانی که دچار پرکاری تیروئید هستند، به اشتباه تصور می کنند که هرگز اضافه وزن نخواهند داشت، در صورتی که چاقی و اضافه وزن در این بیماران، مخصوصا در سنین سالمندی شایع است.
♦ تصور نادرستی که بسیار شنیده می شود، این است که بیماران مبتلا به مشکلات تیروئید را از سرطان می ترسانند، سرطان تیروئید بیماری دیگر این عضو است و لزوما نتیجه اختلال تیروئید نیست.
♦ این تصور که پرکاری یا کمکاری تیروئید مختص بانوان سالمند است نیز تصوری اشتباه است.
غدد تیروئید نیروی فعالیت خود را از ید می گیرند که از طریق مواد غذایی تامین می شود، کمبود ید در بدن فعالیت تیروئید را دچار مشکل می کند و باعث پرکاری یا کمکاری آن می شود که بزرگ شدن تیروئید می تواند ناشی از آن باشد. بدن ما به مقدار مشخصی از عنصر ید نیاز دارد و این نیاز از غذاهایی مثل سیب زمینی، جلبک دریایی، میگو و ماهی های کاد و تن ماهی، تخم مرغ و لبنیات کم چرب برآورده می شود.
نکته مهم این است که ماهی های دریای خزر و ماهی های رودخانه ای و پرورشی دارای ید نیستند. مصرف الکل و کشیدن سیگار از عواملی هستند که با وارد کردن مواد شیمیایی به بدن، روی کیفیت فعالیت تیروئید اثر مهلکی دارند اما پرهیزهای غذایی برای پیشگیری از پرکاری تیروئید به این محدود نمی شود، شکر، طعم دهنده ها و رنگ های مصنوعی، غذاهای نیمه آماده و کنسرو، شکلات ها و مواد کافئین داری مثل چای و قهوه و نوشابه های گازدار مواردی هستند که تیروئید را در دریافت ید کافی دچار مشکل می کنند.
منبع: https://mag.asanteb.com