معرفی علائم و بررسی روشهای درمانی اسپاسم مثانه
اسپاسم مثانه یکی از مشکلاتی است که میتواند برای افراد زیادی ایجاد گردد و نتیجه آن شکلگیری ادرار شدید و به دفعات خواهد بود، اسپاسمهایی از این قبیل احتمالا دردناک و چه بسا شرمآور باشند، این مسئله زمانی بهتر درک میشود که موجب شدت ادرار و یا نشت آن گردد. در این مقاله به موضوع اسپاسم مثانه و شیوههای جلوگیری از آن خواهیم پرداخت.
اسپاسم مثانه و بررسی این رویداد
شرایط مختلفی منجر به مشکل اسپاسم مثانه میگردند اما خوشبختانه درمانهای زیادی برای آن موجود بوده که باعث میشود افراد نگرانی خاصی در رابطه با آن نداشته باشند.
دلایل شکلگیری این نوع گرفتگی عضلات
یکی از شایعترین بیماریهای مرتبط با اسپاسم مثانه را میتوان بیش فعالی آن به حساب آورد، بیش فعالی مثانه یا همان OAB منجر به ایجاد بیاختیاری خواهد شد. بر اساس اعلام رسمی بنیاد مراقبت اورولوژی ایالات متحده آمریکا چیزی در حدود 30 درصد مردان و 40 درصد زنان دچار این مشکل هستند که به نوبه خود آمار قابل توجهی میباشد، دلایل دیگری همچون عفونتهای دستگاه ادراری (UTIs) نیز در ایجاد اسپاسم مثانه بیتاثیر نمیباشند. UTI زمانی رخ میدهد که باکتریها به تعداد بسیار زیاد وارد دستگاه ادراری شوند، علاوه بر گرفتگی عضلات مثانه این عفونتهای ادراری میتوانند موجب ایجاد درد در قسمت پایین شکم، لگن، بخشهای از پشت، تب و احساس سوزش در هنگام ادرار شوند. مشکل اسپاسم مثانه دلایل دیگری هم دارد که در این قسمت به آنها اشاره خواهیم کرد:
برخی از داروهای دیورتیک هم امکان دارد در ایجاد این نوع اسپاسم دخیل باشند.
اسپاسم مثانه و علائم مربوط به آن
شکلگیری اسپاسم مثانه بستگی به علت اصلی آن دارد، برخی از علائم اضافی OAB را میتوان موارد زیر به حساب آورد:
- نشت ادرار
- احساس ادرار مکرر
- بیدار شدن در طول خواب به طور مرتب برای تخلیه ادرار
بد نیست بدانید احتمال ابتلا به اسپاسم مثانه در افراد مبتلا به اختلالات خود به خودی، بیماری پارکینسون، مولتیپل اسکلروز و یا آلزایمر به مراتب بیشتر خواهد بود. برخی از علائم اسپاسم مثانه احتمالا مشابه عفونت دستگاه ادراری است که این مسئله باید مورد توجه قرار گیرد. برای درمان گرفتگی عضلات مثانه پزشکان میتوانند انواع داروها را برای کاهش بروز اسپاسم تجویز نمایند. برخی از پزشکان امکان دارد گروهی از داروهای ضد موسکارینی را تجویز نمایند، نمونههایی از این داروها عبارتند از:
- دیتروپان
- سولیفناسین سوکسینات
- تولترودین
- تروسپیوم کلراید
به گزارش مجله پزشکی آسان طب این داروها میتوانند منجر به ایجاد عوارض جانبی ناخواستهای در افراد شوند، در صورتیکه فرد دچار اثرات جانبی داروها شود باید تحت نظر پزشک داروی خود را تغییر دهد، قطعا پزشکان میتوانند با ایجاد تغییرات دارویی مشکل را حل نمایند، البته بد نیست بدانید که مواردی از داروهای ضد افسردگی نیز میتوانند برای درمان اسپاسم مثانه مورد استفاده قرار بگیرند، نکتهای که باید مدنظر داشته باشید آن است که پزشک مستقیما باید تجویزکننده دارو باشد.
استفاده از سایر روشهای درمانی
احتمال تجویز برخی روشهای درمانی مکمل دارو توسط پزشکان وجود دارد، یکی از گزینههای درمانی برای پزشکان تزریق بوتولینوم به دیواره مثانه است، این کار میتواند بروز گرفتگی عضلات مثانه را کاهش دهد، تحریک الکتریکی عصبی نیز روش دیگری به حساب میآید اما این روش موقت بوده و بدین وسیله پالسهای الکتریکی موجب تحریک اعصاب مثانه خواهد شد.
شیوههای پیشگیری از ایجاد گرفتگی عضلات مثانه
بر اساس مشاهدات صورت گرفته میتوان گفت که استرس میتواند عاملی بسیار مهم درباره مهار و یا بدتر شدن علائم گرفتگی عضلات مثانه باشد، اینطور که پیداست هر زمان استرس درونی یک فرد کمتر شود در نتیجه اسپاسم عضلانی نیز تا حد زیادی کاهش خواهد یافت، این مسئله را میتوان یکی از مهمترین روشهای پیشگیری از ایجاد مشکل عنوان کرد. کاهش میزان استرس درون یک فرد نمیتواند به سادگی ایجاد شود و تکنیکهایی دارد که در زیر بخشی از این موارد برای شما آورده شده است:
- داشتن استراحت کافی
- ورزش کردن منظم
- مطالعه کتاب
- مشارکت داشتن در یک نوع سرگرمی برای ایجاد آرامش خاطر
برخی از افراد میتوانند با به کارگیری تکنیکهایی خاص تمایل به ادرار را در خود سرکوب نمایند، انجام تمرینات عضلانی که موجب تقویت قسمت لگن شود نیز موجب کاهش نشت ادرار خواهد شد. مطابق با گزارشهای موسسه ملی دیابت و بیماریهای گوارشی ایالات متحده آمریکا ایجاد برخی تغییرات تغذیه میتوانند در کاهش میزان بیاختیاری ادرار موثر واقع گردند، شواهدی بینظیر هم درباره اجتناب از مصرف الکل، کافئین، شکلات و نوشیدنیهای مرکبات در این رابطه وجود دارد.
زمان مناسب جهت مراجعه به پزشک
گرفتگی عضلات مثانه یا همان اسپاسم امکان دارد هنگامیکه یک فرد دارای تب بالا، درد شدید لگن و یا میزان قابل توجهی خون در ادرار باشد ایجاد گردد، در این صورت فرد موردنظر نیازمند مراقبتهای اورژانسی میباشد. هر فردی که به صورت مکرر دچار اسپاسمهای مثانه شود، باید حتما به پزشک مراجعه نماید تا بدین ترتیب از مشکلات بعدی جلوگیری به عمل آید، با این کار پزشک علائم را مورد بررسی قرار خواهد داد و قبل از تعیین یک برنامه درمانی مناسب، تمامی علتهای بالقوه ایجاد مشکل را ارزیابی خواهد کرد تا بدین ترتیب بتواند تصمیمات درست را اتخاذ نماید.
چشماندازی در رابطه با اسپاسم مثانه
همانطور که در ابتدا نیز گفته شد گرفتگی عضلات مثانه ناخوشایند، دردناک و گاهی شرمآور است اما آنها میتوانند مورد درمان قرار گیرند، نکتهای که باید جدی تلقی گردد پیگیریهایی بوده که بر عهده بیمار است، در حقیقت این دسته از افراد باید با یک پزشک مشورتهای لازم را به عمل آورند، روشهای بسیار زیادی نیز تاکنون برای کاهش علائم اسپاسم مثانه پیدا شده که هر کدام در شرایط خاص میتوانند موثر واقع شوند. برخی از روشهای درمانی با دارو هستند و برخی دیگر رویکردهایی بوده که باید در زندگی شکل گیرد، قطعا با به کارگیری شیوههای درست میتوان مشکل اسپاسم مثانه را درمان کرد. باید توجه داشت یکی از مسائلی که میتواند به این مشکل دامن بزند استرسهایی است که در یک فرد مبتلا ایجاد میشود، اگر بتوان با به کارگیری تکنیکهای موجود موجب کاهش استرس شد مسلما مشکل تا حد زیادی حل و فصل میگردد و یا حداقل علائم مربوط به آن را کاهش خواهد داد، علائمی که میتواند برای افراد مبتلا بسیار آزاردهنده باشد.
منبع: https://mag.asanteb.com