عمل جراحی آرتروسکوپی زانو و مزایای آن نسبت به عمل باز

آرتروسکوپی زانو روش جراحی است که به منظور مشاهده، تشخیص و درمان مشکلات داخل مفصل و با یک ابزار کوچک به نام آرتروسکوپ انجام می‌گیرد. آرتروسکوپ دارای یک دوربین متصل بوده و به پزشکان این اجازه را می‌دهد که به جراحی مفصل آسیب‌دیده بپردازند. این روش نیاز به برش‌های بسیار کوچکی در پوست دارد به همین خاطر سبب می‌شود که مزایای بیشتری نسبت به جراحی‌های سخت داشته باشد. محبوبیت آرتروسکوپی زانو همچنان در حال افزایش است زیرا معمولا نیاز به زمان کوتاهی دارد. این روش به طور معمول کمتر از یک ساعت طول کشیده و عوارض جدی ندارد. در ادامه مقاله بیشتر به مبحث آرتروسکوپی زانو خواهیم پرداخت.

آرتروسکوپی زانو

مزایای روش آرتروسکوپی زانو

آرتروسکوپی زانو از عمل‌های جراحی باز زانو بهتر عمل می‌کند زیرا جراح می‌تواند مشکلات مفصل را تشخیص دهد و با استفاده از یک ابزار کوچک به نام آرتروسکوپ، برش‌های کوچکی بر روی پوست ایجاد کرده و جراحی را انجام دهد. آرتروسکوپی زانو در تشخیص انواع مشکلات زیر امکان‌پذیر است:

  • درد مداوم و سفتی مفاصل
  • آسیب‌دیدگی غضروف
  • قطعات جا به جا شده استخوان یا غضروف
  • وجود مایع در زانو که باید تخلیه شود

افراد به جای انجام روش‌های سخت جراحی معمولا آرتروسکوپی زانو را می‌پذیرند زیرا این روش اغلب موارد زیر را در پی دارد:

  • آسیب کمتر به بافت
  • تسریع در زمان بهبودی
  • بخیه کمتر
  • درد کمتر بعد از عمل
  • کاهش خطر عفونت زیرا در این روش فقط برش‌های کوچکی بر روی پوست ایجاد می‌گردد.

با این حال، آرتروسکوپی زانو ممکن است بر روی همه افراد جواب ندهد زیرا شواهد کمی مبنی بر بهره‌گیری افراد مبتلا به بیماری‌های دژنراتیو یا استئوآرتریت از آرتروسکوپی زانو وجود دارد.

آماده‌سازی پیش از آرتروسکوپی زانو

بسیاری از پزشکان قبل از انجام این کار برنامه آماده‌سازی مناسبی را برای افراد تهیه می‌کنند و در آن معمولا انجام تمرین‌های ملایم توصیه می‌گردد. فرد باید هرگونه داروی تجویزی یا داروهای بدون نسخه را با مشورت پزشک مصرف کند و حتی ممکن است پیش از جراحی نیاز به جلوگیری برخی از دارو ‌ها مانند داروی ایبوپروفن داشته باشد. فرد معمولا نباید 12 ساعت قبل از عمل جراحی چیزی بخورد خصوصا اگر بیهوشی عمومی باشد و پزشک باید لیستی از مواد غذایی یا نوشیدنی‌هایی که فرد مجاز به خوردن آن‌ها می‌باشد را تهیه کند.

روش انجام آرتروسکوپی زانو

به گزارش مجله پزشکی آسان طب نوع بیهوشی مورد استفاده بستگی به میزان آرتروسکوپی دارد. پزشک ممکن است یک بیحسی موضعی انجام دهد تا فقط زانو تحت تاثیر قرار گیرد. این روش بیشتر در موارد آسیب‌دیدگی زانو انجام می‌گیرد. در برخی موارد نیز پزشکان از بیهوشی عمومی استفاده می‌نمایند و در این نوع بیهوشی فرد در طول فرآیند به طور کامل خواب است. در نظر داشته باشید که اگر فرد بیدار باشد ممکن است مجاز به تماشای این روش در مانیتور باشد و این امر کاملا اختیاری است زیرا در برخی افراد می‌تواند منجر به ناراحتی گردد. این روش با چند برش کوچک در زانو آغاز شده و پزشکان در ادامه محلول سالین را به محل مورد نظر وارد می‌کنند. پس از انجام این کار و انجام برش‌ها جراحان آرتروسکوپ را وارد ناحیه مورد نظر می‌نمایند. دوربین متصل به دستگاه به جراحان این امکان را می‌دهد تا ناحیه را بررسی کرده و مشکلات را شناسایی نمایند. اگر تشخیص قبلی درست باشد که روند کار را ادامه می‌دهند و در غیر این صورت با عکسبرداری به تشخیص درست دست می‌یابند. درصورت تایید مشکل مورد نظر با آرتروسکوپی، جراحان ابزار کوچکی را از طریق آرتروسکوپ وارد می‌نمایند و مشکل را برطرف خواهند ساخت. در اکثر مواقع این روش کمتر از یک ساعت زمان می‌برد. 

خطرات ناشی از انجام آرتروسکوپی زانو

آرتروسکوپی زانو

همانند هر عمل جراحی، آرتروسکوپی زانو نیز ممکن است برخی از خطرات را ایجاد نماید اما عوارض جدی غیرمعمول است. به عنوان مثال ممکن است فرد به عفونت و خونریزی بیش از حد در طول و یا بعد از جراحی مبتلا شود. استفاده از بیهوشی نیز ممکن است با خطراتی همراه باشد و ممکن است در برخی افراد واکنش‌های آلرژیک و یا مشکلات تنفسی ایجاد کند. برخی از خطرات ناشی از آرتروسکوپی زانو در این قسمت آورده شده است که به آن‌ها اشاره خواهیم کرد:

  • سفتی مزمن در زانو
  • آسیب‌های اتفاقی به بافت‌ها و عصب‌ها
  • عفونت داخل زانو
  • خونریزی در مفاصل
  • لخته شدن خون

البته خطرات نامبرده شده غیرمعمول هستند و اکثر افراد بدون هیچ مشکلی این عمل را پشت سر خواهند گذاشت.

زمان بهبودی پس از انجام آرتروسکوپی

بهبودی آرتروسکوپی معمولا سریع‌تر از جراحی باز است و با توصیه‌هایی همراه است که باید پس از جراحی انجام گیرد. در زیر به این موارد اشاره خواهیم کرد:

  • استفاده از پودر یخ بر روی پانسمان و نواحی اطراف آن به منظور کاهش درد و تورم
  • بالا نگه داشتن پا به مدت چند روز پس از جراحی
  • استراحت کردن
  • تعویض کردن پانسمان به طور مرتب

پزشکان معمولا پس از انجام جراحی، دستورالعمل‌های خاصی را به بیمار ارائه می‌دهند. آن‌ها ممکن است داروهای مسکن تجویز کنند یا داروهای OTC را برای درمان درد توصیه نمایند. در برخی موارد نیز ممکن است برای جلوگیری از لخته شدن خون قرص آسپیرین را پیشنهاد دهند. زمان بهبودی کامل افراد متفاوت می‌باشد اما به طور معمول بازگشت فرد به فعالیت‌های روزمره خود حدود 1 تا 3 هفته و فعالیت‌های فیزیکی نیز در حدود 6 تا 8 هفته زمان خواهند برد.

انجام تمرینات به منظور تسریع در روند بهبودی

آرتروسکوپی زانو

انجام تمرینات قبل و بعد از آرتروسکوپی می‌تواند کمک‌کننده باشد. فیزیوتراپی نیز ممکن است به جهت تقویت عضلات در اطراف زانو روند بهبودی را سرعت بخشد. توجه داشته باشید که انجام تمرینات بخش مهمی از درمان محسوب می‌شوند زیرا افراد نیاز به بازگرداندن قدرت کامل زانو و طیف وسیعی از حرکات دارند. انتخاب نوع تمرینات بسته به میزان مشکل و وضعیت کلی شخص متفاوت می‌باشد بنابراین پیش از انجام تمرینات در خانه حتما با یک پزشک متخصص مشورت نمایید.

چکیده‌ای از مقاله آرتروسکوپی زانو

انجام آرتروسکوپی زانو از هر فرد به فرد دیگر متفاوت بوده و شدت و نوع مشکل قطعا بر نتیجه عمل جراحی تاثیرگذار خواهد بود. در نظر داشته باشید که تعهد و توانایی فرد نیز برای حمایت از بهبود خود مسلما نقش مهمی در نتیجه ایفا خواهد کرد. بسیاری از افراد با انجام دادن دستورالعمل‌ها و توصیه‌های پزشکان خود پس از عمل جراحی به بهبودی کامل دست می‌یابند.

منبع: https://mag.asanteb.com/

‫0/5 ‫(0 نظر)

مقالات پیشنهادی جهت مطالعه ی شما

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا