داروی متادون Methadone موثر در ترک اعتیاد
متاسفانه یکی از معضلات بسیار مهم جوامع امروزی گسترش چشمگیر ابتلا به اعتیاد افراد از رده های سنی نوجوانی به حساب می آید که بنا به اهمیت جسمی و فرهنگی اعتیاد در جامعه محققان بدنبال روش ها و داروهای اثرگذاری برای ریشه کن کردن این عارضه هستند. در سال 1973 در آلمان داروی متادون کشف و بعد از پایان جنگ جهانی دوم حدود سالهای 1960 از داروی متادون به عنوان یک داروی ترک اعتیاد بهره برداری شد. ما نیز در این مطلب سعی بر توضیح بیشتر از مکانیسم اثر و چگونگی تاثیر داروی متادون بر اعتیاد داریم.
مشخصات داروی متادون
داروی متادون (Methadone) که طبق طبقه بندی دارویی جزو داروهای ترک اعتیاد به شمار می آید را م یتوان با نام های تجاری و اختصاری Physepton, Metharose, Methadose از داروخانه ها تهیه کرد. به دلیل اینکه خود متادون با اینکه برای درمان اعتیاد به کار می رود اما جزو مخدرهای با دوز ضعیف تر به حساب می آید متخصصین اعلام کرده اند که خطر مصرف بیش از دوز مجاز دارو بسیار زیاد و میزان وابستگی و اعتیاد به دارو نیز بسیار زیاد می باشد به همین خاطر تهیه داروی متادون از داروخانه ها بدون در دست داشتن نسخه پزشک امکان پذیر نخواهد بود و حتی غیرقانونی نیز می باشد.
افرادی که به هروئین و مورفین اعتیاد دارند برای ترک این مخدرهای قوی از مخدر های ضعیف تر مثل داروی متادون استفاده می کنند تا هم درد شدید حاصل از ترک را تحمل کنند و هم کم کم عادت مخدر های قوی تر را فراموش کند. نکته جالب این جاست که داروی متادون هم اثرات مخدر را دارد اما این اثرات را طولانی تر و با دوام تر در بدن نگه داشته و عطش فرد معتاد به مصرف مخدر ها را کاهش می دهد. داروی متادون به شکل قرص، محلول، آمپول به فروش می رسد و بنا بر گفته ی پزشکان بهترین زمان مصرف دارو در تسکین درد (۳ تا ۴ بار در روز)، و در درمان اعتیاد (یک بار در روز) و همچنین اندازه دوز مجاز مصرفی دارو در تسکین درد (۵ تا ۱۰ میلی گرم در هر دوز)، و در درمان اعتیاد (ابتدا ۱۰ تا ۲۰ میلی گرم در روز و سپس این مقدار به ۴۰ تا ۶۰ میلی گرم در روز، قابل افزایش است) تایید شده است. البته بازهم میزان مصرف فرد با توجه به شرایط جسمانی فرد به نظر پزشک معالجش مربوط می باشد.
چگونگی تأثیر داروی متادون
اثرات این دارو ظرف ۱۵ تا ۶۰ دقیقه پس از شروع درمان با دارو، ظاهر و ضمنا این اثرات مدت ۳۶ تا ۴۸ ساعت پس از قطع مصرف هر دوز دارو، در بدن دوام خواهند داشت. درمان نگهدارنده نامی است که به روند ترک اعتیاد گفته می شود و داروی متادون می تواند با ایجاد عوامل زیر در فرد به ترک اعتیاد او کمک کند:
1: کاهش احساس نئشگی(حالتی که فرد مصرف کننده حالت های سرخوشی و شادی کاذب می کند) حاصل از مواد مخدر دیگر
2: کاهش عوامل جسمی و ذهنی ناشی از ترک مواد سنگین تر
3: رفع احساس نیاز به مواد مخدر سنگین(رفع عطش)
نکته: همانند بسیاری از داروهای دیگر این دارو باید در یک محفظه سربسته در جای خشک و خنک دور از دسترس کودکان نگهداری شود. ضمنا نوع تزریقی و محلول دارو، از تابش نور، محافظت گردد.
نکته: اگر دیگر دلیلی برای استفاده از دارو، وجود ندارد، می توان بدون هیچ مشکلی مصرف دارو را قطع نمود. اما اگر دچار عدم تمرکز حواس یا مشکلات تنفسی گشتید، مصرف دارو را قطع کرده و سریعا با پزشک مشورت نمایید.
عوارض جانبی مصرف داروی متادون
داروی متادون علاوه بر اینکه یک داروی شیمیایی به حساب می آید نوعی مخدر نیز هست و عوارض خاص به خود را دارا می باشد. خواب آلودگی و تهوع، معمولت رین عوارض مصرف دارو می باشند، اما این عوارض با عادت نمودن بدن به دارو، برطرف خواهند شد. از عوارض دیگر دارو، می توان به یبوست طولانی سرگیجه، اشاره نمود.
نکات احتیاطی مهم در مصرف داروی متادون
اگر به امراض و دردهای زیر مبتلا می باشید، حتما قبل از مصرف این دارو، پزشک معالج خود را در جریان بگذارید:
اگر نارسایی قلبی دارید و یا دچار مشکلات گردش خون می باشید.
اگر به دردهای کبدی و کلیوی دچار هستید و یا غده تیروئید شما، بیش از حد فعال است.
اگر داروهای دیگری را مصرف می کنید.
اگرمبتلا به آسم هستید.
نکته: مصرف دارو برای زنان حامله مجاز نمی باشد، زیرا ممکن است موجب مشکلات تنفسی در نوزاد گردد. همچنین در زنان شیرده به دلیل ترشح این ماده در شیر مادر و تاثیر بد آن بر کودک توصیه نمی شود و حتما باید با پزشک خود مشورت کنید.
مصرف دارو برای بچه ها و اطفال و همچنین برای افراد سالخورده و بالای 60 سال مجاز نمی باشد و توصیه نمیگردد.
مهمترین تداخلات دارویی: داروهای افسرگی, داروهای درمان میگرن,داروهای پارکینسون
از مصرف الکل در طی دوران مصرف متادون پرهیز کنید.و به جای آن مقدار زیادی آب بنوشید.
برخی مواقع با مصرف طولانی مدت داروی متادون در بانوان ممکن است پریود قطع شود اما بعد از قطع مصرف دارو شرایط به حالت نرمال باز می گردد.
منبع: https://mag.asanteb.com