بررسی علتهای ایجاد خونریزی بینی در شب
خونریزی بینی همواره میتواند مسئلهای مهم و خطرناک باشد علیالخصوص اگر این خونریزی در شب ایجاد شود، البته نباید ترسید زیرا خونریزی بینی امری طبیعی بوده و در اکثر افراد ایجاد خواهد شد، یکی از دلایل خونریزی را میتوان نبود رطوبت هوا عنوان کرد که در این حالت پوشش بینی سوراخ شده و مستعد خونریزی میگردد. در این مقاله قصد داریم به بررسی دلایل خونریزی بینی در شب بپردازیم.
بررسی علتهای خونریزی بینی در شب
در داخل بینی یک بافت مرطوب و بسیار ظریفی وجود دارد که دارای تعداد زیادی عروق خونی نزدیک به هم است، شاید باورکردنی نباشد اما آسیبهای جزئی هم میتواند منجر به ایجاد صدمه و خونریزی گردد، این حالت یکی از شایعترین حالتهای موجود از عوامل ایجاد خونریزی بینی محسوب میشود. خونریزی غالبا از قسمت جلوی بینی شروع خواهد شد، جایی که مخاط بیشتر وجود دارد و به راحتی سرریز خواهد شد. برخی از محققان بر این باورند که خونریزی بینی معمولا از یک شریان بالاتر و عمیقتر ایجاد و حتی امکان دارد از طریق گلو وارد سوراخ بینی گردد، لازم به ذکر است که این خونریزی اکثرا در کودکان ایجاد شده اما افراد بزرگسال هم گاهی وقتها آن را تجربه خواهند کرد، عواملی همچون فشار خون بالا نیز میتوانند نقش بسزایی را در این رابطه ایفا نمایند. شایعترین علل و عوامل تاثیرگذار خونریزی بینی در شب عبارتند از:
√ مورد اول، آب و هوای خشک
همانطور که گفته شد وجود آب و هوای خشک و عاری از رطوبت میتواند پوست ظریف داخل بینی را شکسته و منجر به ایجاد خونریزی گردد. یکی از دلایل مهم این خونریزی را میتوان تغییر فصل و عادت نداشتن بافت بینی به این تغییر عنوان کرد.
√ مورد دوم، سرما و آلرژی
عفونتهای ایجاد شده همچون سرماخوردگی و برخی اختلالات دستگاههای تنفسی فوقانی میتواند منجر به افزایش مخاط و ایجاد عطسههای مکرر شود، این علائم در واکنشهای آلرژیک نیز وجود خواهند داشت و به همین ترتیب امکان تحریک داخل بینی وجود دارد و در ادامه هم میتوان شاهد خونریزی بود، توجه داشته باشید که اگر این خونریزی در شب اتفاق بیفتد میتواند شرایط بدتری را رقم بزند.
√ مورد سوم، قرار گرفتن در معرض مواد شیمیایی
یک فرد ممکن است به دلیل استشمام آلودگیهای موجود در هوا و یا محل کار دچار خونریزی بینی شود، این مواد شیمیایی میتوانند موجب تحریک و یا آسیب درون بینی شوند و در ادامه خونریزی را ایجاد نمایند، بد نیست بدانید که سیگار هم قادر است چنین کاری را انجام دهد، بنابراین بهتر آن است که از استعمال آن جدا پرهیز نمایید.
√ مورد چهارم، مصرف الکل
مصرف الکل به شدت میتواند در کار سلولهای خونی دخالت کرده و موجب افزایش آنها در بینی شود، بدین ترتیب قطعا شاهد خونریزی بینی خواهیم بود، به منظور جلوگیری از ایجاد چنین شرایطی بهتر است مصرف الکل را کنار بگذارید.
√ مورد پنجم، داروها
برخی از داروهایی که برای مقابله با لخته خون استفاده میشوند میتوانند موجب ایجاد خونریزی بینی گردند، از جمله:
- رقیقکنندههای خون یا داروهای ضد انعقاد
- داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی مانند آسپرین و ایبوپرفون
هر فردی که این داروها را مصرف نماید امکان دارد خطر بالاتری از خونریزی بینی را تجربه نماید. خونریزی بینی یک اثر جانبی برخی اسپریهای بینی نیز به حساب میآید، به عنوان مثال کسانی که با مصرف داروهای استروئیدی سعی در درمان آلرژی دارند قطعا مشکلاتی از این قبیل را تجربه خواهند کرد، زمانی که قصد دارید از اسپریهای بینی استفاده نمایید بهتر است با دقت دستورالعملها را دنبال کرده تا خطرات و عوارض جانبی احتمالی آن را مشاهده کنید و با این کار بتوانید نسبت به بروز مشکلات جدی جلوگیری به عمل آورید. برخی از داروها و مکملهای غذایی دارای مواد شیمایی هستند که میتوانند موجب طولانیتر شدن خونریزی شوند، همانند:
- برخی از جینسنگها
- سیر
- زنجبیل
- ویتامین E
روشهای خانگی درمان خونریزی بینی
مراحل زیر را برای متوقف کردن خونریزی بینی انجام دهید تا بدین ترتیب تاثیرات فوقالعاده آن را مشاهده نمایید:
√ کودکان و بزرگسالان باید همواره با شست و شوی بینی خود لختههای خونی احتمالی موجود در بینی را از بین ببرند، در انجام این کار ممکن است خونریزی کوتاهی شکل گیرد که البته برای کودکان الزامی نیست.
√ با فشردن هر دو طرف قسمت نرم بینی سعی کنید تا باعث کاهش خونریزی و در ادامه قطع آن شوید، البته فشار باید کنترل شده باشد.
√ اعمال یک کمپرس آب سرد و یا یخ میتواند موجب کاهش خونریزی و قطع آن گردد.
√ در صورتی که خونریزی متوقف نشد باید مراحل قبلی را تکرار نمایید، اعمال فشار بر اساس عقیده برخی محققان باید نزدیک به 30 دقیقه انجام شود.
چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد؟
به گزارش مجله پزشکی آسان طب اغلب مردم احتمالا خونریزی را به سرعت و با روشهای خانگی حل و فصل خواهند کرد، با این حال توصیه پزشکان آن است که در صورت بروز این مشکل و داشتن ضربان قلب گسترده باید به سراغ مراقبتهای پزشکی رفت، برخی علائم دیگر در این رابطه عبارتند از:
- دشوار شدن تنفس
- رنگ پریدگی و یا خستگی
- خونریزی و کبودیهای مداوم
- تومور بینی
- درد قفسه سینه
- خونریزیهای مکرر بینی
فردی که داروهای زیر را مصرف میکند باید به فکر انجام اقداماتی برای جلوگیری از خونریزی هم باشد:
- وارفارین
- کلوپیدوگرل
- مصرف روزانه آسپیرین
- دابیگاتران
- فونداپارینوکس
روشهای جلوگیری از ایجاد خونریزی
همواره راهکارهایی برای جلوگیری از اتفاقاتی همچون خونریزی بینی وجود دارد، برخی از آنها عبارتند از:
- اجتناب از استعمال دخانیات
- با ملایمت به بینی ضربه زدن
- از برداشتن بینی خودداری کردن
- استفاده از رطوبت ساز در آب و هوای خشک
- استفاده از تجهیزات حفاظتی برای جلوگیری از استنشاق مواد شیمیایی و سایر تحریککنندهها
مروری کوتاه بر مقاله خونریزی بینی
همانطور که گفته شد خونریزی بینی در کودکان امری شایع بوده و افراد میتوانند با استفاده از روشهای بسیار ساده خانگی آن را درمان نمایند. بافت موجود در سوراخهای بینی ظریف و راحت است و معمولا در آب و هوای خشک آسیبپذیر خواهند بود. آب و هوای خشک ایجاد شده توسط یک سیستم گرمایشی به راحتی میتواند رگهای خونی موجود در بینی را تحریک و منجر به ایجاد خونریزی شود، این خونریزیها حتی امکان دارد که در طول شب هم ایجاد گردد و به مراتب میتواند کنترل آن سختتر باشد، در صورتی که پس از ایجاد خونریزی علائم خاصی را مشاهده کردید و یا وضعیت عمومی شخص موردنظر مساعد نبود او را سریعا به مراکز درمانی انتقال دهید.
منبع: https://mag.asanteb.com