معرفی برخی از روشهای تشخیص آلرژی کنجد
کنجد یک ماده غذایی محبوب در سراسر جهان به حساب میآید، افراد میتوانند از روغن آن نیز برای پخت و پر استفاده کنند که مسلما گزینه بسیار سالمی هم میباشد اما برای برخی از افراد دانههای کنجد منجر به بروز حساسیت میشود. آلرژی کنجد میتواند از خفیف تا شدید طبقهبندی گردد، آلرژی شدید شامل آنافیلاکسی بوده که یک وضعیت تهدیدکننده به حساب میآید. اینبار قصد داریم به سراغ بررسی آلرژی کنجد برویم.
اطلاعاتی در رابطه با آلرژی کنجد
هیچ فردی به درستی نمیداند که چه تعداد از افراد در سراسر جهان مبتلا به آلرژی کنجد هستند، بسیاری از تولیدکنندگان مواد غذایی هیچگونه اجباری برای در فهرست آوردن کنجد ندارند اما بهتر است اینکار صورت گیرد. کنجد در انواع محصولات غذایی، مکمل، دارو، لوازم آرایشی و حتی غذای حیوانات خانگی وجود دارد، افرادی که مبتلا به آلرژی کنجد هستند مهم است بدانند که چه مواد غذایی مصرف میکنند، این مسئله برای کسانی که دچار واکنشهای شدید شدهاند بسیار حساس میباشد.
معرفی برخی از نشانههای حساسیت کنجد
افرادی که مبتلا به آلرژی کنجد هستند امکان دارد علائم مختلفی از خفیف تا شدید را تجربه کنند، برخی از علائم احتمالی این نوع آلرژی عبارتند از:
- حالت تهوع
- استفراغ
- اسهال
- کهیر
- احساس درد در شکم
- سرفه کردن
- ایجاد صدای خشن
- خارش در گلو و یا دهان
- ایجاد قرمزی بر روی پوست
- ورم
افرادی که به آلرژی کنجد دچار هستند ممکن است آنافیلاکسی هم داشته باشند، آنافیلاکسی یک واکنش تهدیدکننده زندگی بوده که نیازمند درمان اورژانسی میباشد. افرادی که مبتلا به این نوع حساسیت هستند لازم است با دستور پزشک همواره داروی مخصوصی را همراه خود داشته باشند تا در مواقع لزوم بتوانند از آن استفاده کنند و فرصت کافی برای رساندن خود به مراکز درمانی را داشته باشند. برخی از علائم مربوط به آنافیلاکسی عبارتند از:
- ایجاد مشکلاتی در تنفس
- ضربان قلب سریع
- سرگیجه
افرادی که علائم خفیفی را تجربه میکنند باید با پزشک درباره این واکنش مشورتهای لازم را انجام دهند، امکان دارد برخی از افراد با تماس مجدد آلرژن دچار واکنشهای بدتری شوند.
باید از چه مواد غذایی اجتناب کرد؟
همانطور که در ابتدا هم گفته شد طیف وسیعی از غذاها دارای کنجد میباشند، غذاهای خاورمیانه و یا آسیا به نسبت سایر کشورهای جهان دارای مقدار کنجد بیشتری هستند، البته در بسیاری از نانواییها نیز کنجد مورد استفاده قرار میگیرد. افرادی که مبتلا به این نوع آلرژی هستند باید همواره نسبت به مواد غذایی که قصد مصرف دارند اطلاعات کافی داشته باشند، ضروری است که این دسته از افراد موارد زیر را مصرف نکنند:
- دانه کنجد
- روغن کنجد
- ارده
سایر مواد غذایی شامل موارد زیر میباشند:
- محصولات پخته شده همانند نان کنجدی
- غذاهای آسیایی حاوی کنجد
- برخی از غلات حاوی کنجد
- سوشی
- در برخی از فلافلها
در استفاده از لوازم آرایشی، داروها، مکمل و تماس داشتن با مواد غذایی حیوانات خانگی لازم است نهایت دقت را انجام داشته باشید.
رفتارهای لازم در برابر این نوع از حساسیت
یک فرد میتواند عوارض جزئی مربوط به آلرژی کنجد را با استفاده از داروها درمان نماید، در صورتی که علت واکنش آلرژیک خود را نداند باید به پزشک مراجعه کرده و متعاقبا بتوانند با بیان مشکلات و معاینات فیزیکی که انجام میشود مشکل را پیدا کنند، این را بدانید که پزشک میتواند به تشخیص کمک کرده و اینکار امکان دارد به وسیله آزمایش آلرژی انجام شود، مهم نیست چه روشی اما مهم آن است که پزشک در تشخیص نقش داشته باشد، با مراجعه به مراکز درمانی میتوان نسبت به درمان مشکل امیدوار بود اما اگر درمانهای خودسرانه به کار گرفته شود مسلما امکان ایجاد نتایج معکوس وجود خواهد شد، بنابراین لازم است کار را اصولی و با دقت پیش ببرید که همین موضوع آنها را به مراجعه نزد پزشک سوق میدهد. در صورتی که افراد علائم واکنش آنافیلاکتیک را در خود مشاهده نمایند باید سریعا کارهای زیر را انجام دهند:
- با اورژانس تماس بگیرند تا سریعا به بیمارستان و یا مراکز درمانی منتقل شوند
- در صورت امکان اپی نفرین را استفاده کنند
- آرام بودن تا زمان رسیدن کمک
- چیزی برای خوردن و یا نوشیدن به بیمار داده نشود
- شخص ممکن است با چرخاندن سر دچار استفراغ شود
توجه داشته باشید که شرایط در این حالت بسیار حساس بوده و باید با نهایت دقت رفتار گردد، با رسیدن اورژانس و ارائه کمکهای اولیه میتوان بیمار را به بیمارستان و یا مراکز درمانی معتبر منتقل کرد، در صورتی که این مشکل اولین واکنش افراد به حساب آید امکان انجام آزمایش آلرژی توسط پزشک وجود خواهد داشت.
بررسی آلرژی کنجد در کودکان
همانطور که استحضار دارید بسیاری از آلرژیها در دوران کودکی برای افراد ایجاد میشوند، والدین و مراقبانی که در کنار کودکان قرار دارند باید تمامی اقدامات احتیاطی را در نظر داشته باشند تا بتوانند در مواقع خاص نیز موفقیتآمیز عمل کنند، یکی از این روشها را میتوان دور نگه داشتن کودکان مبتلا به آلرژی کنجد از خود کنجد دانست. در صورتی که فرزندانتان در مهدها حضور دارند باید به مربیان و مدیران آموزشگاه مسئله را اطلاع دهید تا از آمادگیهای لازم برخوردار شوند. پزشکان با کودکان در زمینه آلرژی همانند بزرگسالان رفتار خواهند کرد و این کار نشان میدهد که کودکان در مرحله اول باید مشکل را درک کنند تا بتوانند خودشان هم در شرایط خاص احساس خطر کرده و از کنجد دوری نمایند و یا بهتر بگوییم هیچگونه ارتباطی با آلرژن برقرار نکنند.
چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد؟
در صورتی که هر کدام از شرایط زیر در افراد ایجاد شود باید سریعا به پزشک و اورژانس مراجعه نمایند:
- اولین واکنش خفیف آلرژیک را تجربه کردند
- ناتوانی در تشخیص علت مشکل
- واکنشهای شدیدی که احتمال ایجاد آنافیلاکسی وجود دارد
یک پزشک باید بتواند آلرژی را تشخیص دهد، در صورتی که خود بیمار این مسئله را حدس میزند و یا مطلع است باید به پزشک اطلاع دهد تا این موضوع مورد بررسی و تایید قرار گیرد، در حقیقت زمانی که پزشک بداند چه چیزی باعث واکنش آلرژیک شده مطمئنا میتواند روند درمانی را به بهترین شیوه ممکن آغاز نماید.
چشماندازی در رابطه با آلرژی کنجد
افرادی که مبتلا به آلرژی کنجد هستند باید در رابطه با مواد غذایی و محصولاتی که مصرف میکنند نهایت دقت و هوشیاری را به خرج دهند، هر محصولی را که نسبت به وجود کنجد در آن شک دارند باید از مسئولان مربوطه سوال کنند تا بتوانند در این رابطه اطمینان خاطر حاصل نمایند. در صورتی که یک فرد دچار این آلرژی است و واکنشهای آن بسیار شدید هم میباشد باید پس از مشورت با پزشک و در صورتی که پزشک تایید کند با خود اپی نفرین را حمل نماید، باز هم تاکید میشود که هیچگونه دارویی را بدون دستور پزشک استفاده و حمل نکنید تا بتوانید از بروز هرگونه مشکلی جلوگیری به عمل آورید.
منبع: https://mag.asanteb.com