معرفی داروی متوکلوپرامید یک ضد تهوع مناسب

به واقع می‌توان گفت که یکی از بدترین و کلافه کننده‌ترین حالت‌های انسان می‌تواند حالت تهوع و اختلالات گوارشی باشد که تمامی انسان‌ها در طول زندگیشان به دلایل مختلفی مثل مسمومیت‌های غذایی و دارویی و عوامل دیگر آن را تجربه کرده‌اند. از دیرباز تا به امروز بسیاری از اطباء سنتی داروهای گیاهی خاصی را برای رفع حالت تهوع تجویز می‌کرده‌اند اما با گذشت زمان و ماشینی شدن جوامع، دیگر مردم برای رفع مشکلات خود، به داروهایی با سرعت عمل بالاتری نسبت به داروهای گیاهی نیاز پیدا کردند. داروی متوکلوپرامید یا همان متودوپرامید یکی از انواع داروهای مناسب سیستم گوارش و ضد تهوع می‌باشد که کاربرد بسیار بالایی نیز دارد. به همین سبب ما تصمیم گرفتیم که در این مطلب از مکانیسم اثر و تاثیرات داروی متودوپرامید بیشتر صحبت کنیم.

داروی متوکلوپرامید

مشخصات داروی متودوپرامید

داروی متوکلوپرامید Metoclopramide که با شناسنامه مختصر دارو و نام های تجارتی مثل Maxolon SR ،Maxolo ،Gastrobid Continus در داروخانه ها و در دسترس عموم قرار دارند را می توان جزو داروهای تنظیم کننده گوارش و ضد استفراغ دسته بندی کرد و با توجه با نظر پزشکان بیان کرد که: میزان خطر مصرف بیش از دوز مجاز دارو نسبتا زیاد و میزان وابستگی و اعتیاد به دارو کم است اما برای تهیه ی داروی متوکلوپرامید نیز مانند بسیاری از داروهای دیگر به نسخه ی پزشک معالج نیاز است و اگر داروخانه ای بدون نسخه پزشک این دارو را عرضه کند کاری غیر قانونی انجام داده است. پس از مصرف داروی متوکلوپرامید و وارد شدن آن به بدن این دارو به شکل مستقیم بر روی دستگاه گوارش تاثیر می گذارد و باعث دفع طبیعی غذا از شکم و روده، می گردد. ضمنا خاصیت ضد استفراغی نیز دارد و مخصوصا برای جلوگیری از تهوع و استفراغ هایی که در نتیجه بیماری میگرن با مصرف داروهای ضد سرطانی، حادث می شوند بسیار مؤثر است. شایان ذکر است که بدانید داروی متوکلوپرامید به شکل های قرص، قرص های SR، کپسول، محلول، پودر، آمپول در بازار موجود می باشد.

چگونگی تاثیر داروی متوکلوپرامید

داروی متوکلوپرامید
داروی متوکلوپرامید دارای اثرات پروکینتیک و ضد تهوع است که این اثرات ظرف ۱ ساعت پس از شروع درمان با دارو ظاهر می شوند و ضمنا این اثرات، به مدت ۶ تا ۸ ساعت پس از قطع مصرف هر دوز دارو، در بدن دوام خواهند داشت. البته در تزریق های وریدی این مقدار زمان برای اثر دارو کوتاه تر می باشد. جالب است بدانید که این دارو بدون اینکه بر تولید ترشحات معده و روده تاثیری بگذارد باعث افزایش تخلیه معده می شود و اسفنکتر پیلور را نیز شل می کند. طبق گفته ی پزشکان بهترین زمان مصرف دارو در انواع SR دارو (۱ تا ۲ بار در روز) و در بقیه انواع دارو (۳ بار در روز) بوده و اندازه دوز مجاز مصرفی دارو معمولا ۱۵ تا ۳۰ میلی گرم اعلام شده است و ضمنا در درمان تهوع ناشی از مصرف داروهای ضد سرطانی، این مقدار می تواند افزایش یابد.

 رژیم غذایی خاص، هنگام مصرف دارو: بهتر است در طی مدت درمان با این دارو، از خوردن غذاهای چرب، ادویه دار و همچنین نوشیدن مشروبات الکلی، خودداری شود و همچنین این دارو باید در یک محفظه سربسته در جای خشک و خنک دور از دسترس کودکان نگهداری شود.

چگونگی قطع مصرف دارو: به محض رفع نیاز، می توان مصرف این دارو را بدون هیچ مشکلی قطع نمود. اما اگر در طی مصرف دارو، دچار تشنج غیر قابل کنترل عضلات گشتید، مصرف دارو را قطع کنید و سریعا با پزشک مشورت نمایید.

عوارض جانبی مصرف داروی متوکلوپرامید

داروی متوکلوپرامید نیز همانند بسیاری از داروهای شیمیایی دیگر، مضرات خاص به خود را دارد گرچه اغلب خطرناک نمی باشد. از عوارض معمول مصرف این دارو، می توان به خواب آلودگی و بی قراری، اشاره نمود. اگر به داروی متوکلوپرامید حساسیت داشته باشید نباید آن را مصرف کنید زیرا عوارض بدی بر بدن شما می گذارد.

نکات احتیاطی مهم در مصرف داروی متوکلوپرامید

داروی متوکلوپرامید

اگر به امراض و بیماری های زیر مبتلا می باشید، حتما قبل از مصرف این دارو، پزشک معالج خود را در جریان بگذارید:

اگر به دردهای مزمن کبدی یا کلیوی دچار می باشید و یا سنگ مثانه شدید دارید.

اگر به بیماری صرع مبتلا هستید و یا بیماری از نوع پارکینسونی دارید.

اگر بیماری افسردگی مزمن دارید و یا داروهای دیگری را مصرف می نمایید.

√ مصرف دارو برای زنان حامله و شیرده: چون مفید بودن این دارو برای مصرف در دوران حاملگی و شیردهی به اثبات نرسیده است، لذا بهتر است با پزشک مشورت شود.

√ مصرف دارو برای بچه ها و کودکان: کاهش دوز مصرفی مجاز دارو ضروری می باشد.

√ مصرف دارو برای افراد بالای ۶۰ سال: کاهش دوز مصرفی مجاز دارو، ضرورت دارد و چون دارو می تواند موجب خواب آلودگی گردد، لذا کلیه رانندگان و افرادی که به کارهای مخاطره آمیز اشتغال دارند، باید هنگام مصرف این دارو، از فعالیت های مربوطه دست بکشند.

منبع: https://mag.asanteb.com

‫5/5 ‫(1 نظر)

مقالات پیشنهادی جهت مطالعه ی شما

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا