معرفی راههای درمان گلودرد استرپتوکوکی
گلودرد استرپتوکوکی یک عفونت باکتریایی بوده که سبب التهاب و درد در گلو میشود و عامل ایجاد آن نوعی باکتری به نام استرپتوکوک گروه A است. این نوع از گلو درد میتواند کودکان و بزرگسالان را در تمامی سنین تحت تاثیر قرار دهد اما در کودکان بین 5 تا 15 ساله رایجتر است. گلودرد استرپتوکوکی دهان و لوزهها را تحت تاثیر خود قرار داده و میتواند بر روی حنجره فرد نیز اثرگذار باشد. در این بیماری عطسه و سرفه میتواند عفونت را از یک فرد به فرد دیگری انتقال دهد.
بررسی علائم و علت گلودرد استرپتوکوکی
شدت گلو درد میتواند در میان افراد مختلف، متفاوت باشد. برخی از افراد تنها دچار گلو درد شده در حالی که برخی دیگر از آنها علائم شدیدتری از جمله تب و دشواری به هنگام بلعیدن غذا را تجربه خواهند کرد. علائم رایج گلودرد استرپتوکوکی در این قسمت از مقاله آورده شده است که به آنها خواهیم پرداخت:
- تب ناگهانی و بالای 38 درجه
- التهاب حلق
- چرک
- گلو درد
- قرمزی گلو و سفید شدن قسمتهایی از آن
- استفراغ یا حالت تهوع
- سر درد
- لرز
- خارش
- درد عضلانی
- از دست دادن اشتها
- متورم شدن غدد لنفاوی گردن
- مشکل بلعیدن
علائم این بیماری عموما 5 روز پس از دریافت باکتری ظاهر خواهند شد. همانطور که در ابتدای مقاله هم گفته شد علت بروز گلودرد استرپتوکوکی نوعی باکتری به نام استرپتوکوک گروه A است اما باکتریها و ویروسهای دیگری نیز میتوانند موجب بروز این وضعیت شوند. انتقال این گلو درد از راه تماس نزدیک با فرد بیمار صورت میگیرد، از این رو انتقال آن در مناطق شلوغ راحتتر انجام خواهد گرفت. جالب است بدانید که اگر این باکتری در خاک خشک شود، نمیتواند افراد را بیمار کند، اما در محیطهای مرطوب نظیر مسواک و مواد غذایی به راحتی قابل انتقال میباشد.
زمان مناسب جهت مراجعه به پزشک
همه انواع گلو دردها ناشی از عفونت استرپتوکوک نیستند بلکه بیماریهای نامبرده شده زیر نیز میتوانند باعث بروز چنین وضعیتی شوند:
- سرماخوردگی
- عفونت سینوسی
- رفلاکس اسیدی
- آبریزش از قسمت عقب بینی
توجه داشته باشید که گلودرد استرپتوکوکی ناشی از سایر شرایط پزشکی معمولا در عرض چند روز با درمان و یا حتی بدون درمان، برطرف خواهند شد. در صورت بروز هر یک از موارد زیر حتما به پزشک مراجعه نمایید:
- طول کشیدن گلو درد بیش از دو روز
- ظاهر شدن تکههای سفید در گلو و احساس درد
- قرمز شدن لوزهها و یا قسمت بالای دهان
- تغییر رنگ پوست
- دشواری به هنگام نفش کشیدن
- مشکل بلعیدن
راههای تشخیص این وضعیت در افراد
اگر درد گلو به صورت مداوم باشد، پزشک آن را بررسی کرده و علائم التهاب را مورد ارزیابی قرار میدهد. پزشک همچنین ممکن است گردن فرد بیمار را از نظر تورم غدد لنفاوی بررسی کرده و در مورد سایر علائم از وی سوالاتی بپرسد، در این حالت اگر پزشک گلودرد استرپتوکوکی را تایید کند، عموما یک آزمایش برای بیمار تجویز خواهد کرد. این آزمایش تعیین میکند که گلودرد ناشی از عفونت استرپتوکوکی بوده یا به نوع دیگری از باکتری ارتباط دارد. در این مرحله پزشک توسط پنبه یک نمونه از پشت گلوی فرد برداشته و آن را به آزمایشگاه میفرستد تا علائم باکتری مورد بررسی قرار گیرند. نتیجه این آزمایش معمولا پس از چند روز به بیمار اطلاع داده خواهد شد.
معرفی و بررسی راههای مختلف درمان
پزشک اغلب آنتی بیوتیک را برای درمان عفونت تجویز خواهد کرد زیرا به میزان زیادی از گسترش عفونتها و باکتریها جلوگیری میکند. آنتی بیوتیک در انواع مختلفی وجود دارد اما پنیسیلین و آموکسیسیلین شایعترین داروها برای درمان عفونت استرپتوکوک محسوب میشوند. نکته حائز اهمیت این است که دوره درمان با آنتی بیوتیک باید به طور کامل رعایت شود تا عفونت کاملا از بین برود. برخی از افراد به هنگام بهبود وضعیت، مصرف داروی خود را به یکباره قطع میکنند که این کار میتواند موجب عود کردن بیماری و بازگشت علائم شود، بنابراین از انجام این کار جدا پرهیز نمایید. در صورت داشتن حساسیت به هر کدام از انواع آنتی بیوتیکها، این موضوع را به پزشک خود اطلاع دهید. درمان آنتی بیوتیکی برای این بیماری میتواند بسیار مفید و کمک کننده باشد، البته علاوه بر مصرف آنتی بیوتیکها، برخی از درمانهای خانگی نیز میتوانند در جهت بهبود علائم گلو درد بسیار موثر و مفید واقع شوند که در این قسمت به آنها اشاره خواهیم کرد:
- نوشیدن مایعات گرم مانند آب لیمو و چای
- نوشیدن مایعات سرد برای کمک به بیحسی گلو
- استفاده از یک رطوبت ساز سرد
- استفاده نکردن از وسایل شخصی دیگران و رعایت همواره بهداشت
- مصرف داروهای ضد درد مانند ایبوپروفن و استامینوفن
- استراحت کردن به میزان کافی
- مخلوط کردن نصف قاشق چایخوری نمک به یک فنجان آب و غرغره کردن آن
توجه داشته باشید که گلودرد استرپتوکوکی باید به موقع درمان شود زیرا در غیر این صورت میتواند مشکلات جدی را برای فرد به همراه داشته باشد، همچنین افراد باید به محض بروز علائم سریعا به پزشک مراجعه نمایند و از مصرف خودسرانه داروها پرهیز کرده تا دچار مشکل نگردند.
معرفی عوارض بالقوه گلودرد استرپتوکوکی
علائم این وضعیت در صورت درمان، پس از یک هفته بهبود مییابند اما اگر گلودرد استرپتوکوکی درمان نشود، میتواند عوارض جدی و خطرناکی را برای فرد به همراه داشته باشد، این عوارض عبارتند از:
- عفونت گوش
- سینوزیت
- تب روماتیسمی که یک بیماری التهابی است و بر مفاصل، قلب و پوست تاثیر میگذارد
- گلومرولونفریت پرولیفراتیو حاد یا گلومرولونفریت پس از عفونت استرپتوکوک که بیانگر التهاب کلیه است
- استخوان گیجگاهی که یک عفونت استخوانی استروئیدی در جمجمه میباشد
- مخملک، تب سرخ یا اسکارلت که وقتی سموم ایجاد شده توسط عفونت استرپتوکوک ایجاد میشود، رخ داده و یک جوش قرمز رنگ در قسمتهای مختلف بدن ایجاد میکند
- پسوریازیس خالدار که سبب ایجاد لکههای کوچک و قرمز رنگ بر روی بدن خواهد شد
- آبسه پری تونسیلار که نوعی عفونت بوده و در پشت لوزهها به وجود میآید
برخی از بیماران ممکن است برای مبارزه با عفونت به آنتی بیوتیکهای مختلفی نیاز داشته باشند. افراد باید توجه داشته باشند که اگر علائم به مدت 48 ساعت پس از مصرف آنتی بیوتیک بهبود نیافتند، به پزشک مراجعه کرده تا بدین شکل خطر ابتلا به عوارض فوق کاهش یابد.
منبع: https://mag.asanteb.com