بررسی جراحی ماستکتومی یا برداشتن پستان
ماستکتومی یا برداشتن پستان در اصطلاح پزشکی به معنای انجام عمل جراحی جهت برداشتن بافت کامل یک یا هر دو پستان بوده و معمولا جهت درمان سرطان پستان به کار گرفته میشود. جراحی ماستکتومی از زمانهای بسیار گذشته مورد استفاده قرار میگرفت. این عمل در اغلب موارد برای از بین بردن سلولهای سرطانی موجود در داخل پستان انجام میشود، از این رو پتانسیل موجود برای گسترش سرطان پستان را کاهش خواهد داد.
ارائه اطلاعاتی در رابطه با جراحی ماستکتومی
انواع مختلفی از ماستکتومی جهت مقابله با شرایط پزشکی مختلف وجود دارد. به گزارش مجله پزشکی آسان طب جراحی ماستکتومی میتواند انواع مختلف سرطان سینه را درمان نماید. زنانی که به سرطان مبتلا نیستند اما به هر علتی، در معرض خطر بسیار بالایی برای ابتلا به سرطان سینه قرار دارند نیز ممکن است جراحی ماستکتومی را انجام دهند. این عمل همچنین ممکن است به عنوان یک روش پیشگیری از سرطان، در افرادی که مستعد ابتلا به سرطان سینه هستند، انجام شود. ماستکتومی پیشگیرانه تا 90 درصد، خطر ابتلا به سرطان را کاهش خواهد داد.
بررسی انواع مختلف ماستکتومی
انواع مختلفی از ماستکتومی وجود دارد که در این قسمت به آنها اشاره خواهیم کرد:
√ ماستکتومی ساده یا کامل: پستان همراه با پوست و نوک آن برداشته میشود اما معمولا عضلات زیر پستان و غدد لنفاوی زیر بغل برداشته نخواهند شد.
√ ماستکتومی رادیکال: کل پستان، نوک پستان و هاله دور آن همراه با غدد لنفاوی زیر بغل و عضلات اطراف سینه برداشته میشود. امروزه به ندرت از این روش استفاده میگردد، زیرا با وجود روشهای درمانی کمکی، نیازی به انجام این کار نخواهد بود.
√ ماستکتومی رادیکال اصلاح شده: در این روش کل پستان، نوک پستان، هاله دور آن همراه با غدد لنفاوی زیر بغل برداشته میشود، اما جراح کاری به عضلات سینه ندارد و تا حد امکان سعی میکند که غدد لنفاوی را تنها در حد کفایت بیرون بیاورد، زیرا برداشت کامل غدد لنفاوی زیر بغل، موجب ورم بازو میشود. این روش،رایجترین روش جراحی امروز است.
√ ماستکتومی جفت: در طی انجام این روش، هر دو سینه به عنوان یک اقدام پیشگیرانه حذف میشوند. این روش در اغلب موارد برای بیماران در معرض خطر بالا که علائم ژنتیکی خاصی را تجربه میکنند، به کار گرفته میشود زیرا این موارد احتمال ابتلا به سرطان سینه را افزایش خواهند داد.
√ ماستکتومی پارشیال یا قطعهای: در این روش، قسمتی از بافت پستان که دچار ضایعه است به همراه مقدار کمی بافت سالم اطراف آن، برداشته شده و سعی بر این است که شکل کلی اندام حفظ شود، همچنین از برداشتن تمام غدد لنفاوی زیر بغل خودداری میگردد و در اغلب موارد تنها 1 تا 3 غده لنفاوی که به محل توده نزدیکتر هستند، برداشته خواهد شد.
√ ماستکتومی با حفظ پوست: در این روش، بافت پستان و نوک آن برداشته میشود اما تا حد امکان پوست سینه حفظ شده و در نهایت ترمیم میگردد.
√ ماستکتومی با حفظ نوک پستان یا زیر جلدی: زنانی که تحت ماستکتومی پیشگیرانه قرار میگیرند و یا دارای یک سرطان پستان کوچک یا تومور کوچک سرطانی هستند میتوانند نامزد خوبی برای یک ماستکتومی با حفظ نوک پستان باشند. این روش شامل حفاظت از پوست سینه و همچنین آرئول میباشد. این عمل معمولا بر روی زنان با سینههای کوچکتر انجام میشود. با این حال، جراح میتواند برش را در ناحیه زیر پستان در خط سینه بند ایجاد کند تا جای زخم قابل مشاهده نباشد. توجه داشته باشید که این روش نسبتا جدید است.
هدف از انجام جراحی ماستکتومی چیست؟
هدف از جراحی، برداشتن بافتی است که برای درمان سرطان زن ضروری میباشد. فرد پس از انجام عمل جراحی، حدودا چندین هفته به استراحت نیاز دارد، البته در بعضی از روشها مانند لامپکتومی معمولا نیازی به بستری شدن در بیمارستان نیست، در حالی که اغلب ماستکتومیها نیاز به بستری شدن در بیمارستان دارند. پس از انجام جراحی، پزشک ممکن است پرتودرمانی یا شیمی درمانی را برای کاهش و یا از بین بردن سلولهای باقی مانده سرطان به بیمار توصیه کند، انجام این کار در بهبود زخم تاثیرگذار خواهد بود. در برخی موارد، جراحی ماستکتومی ممکن است به دلایلی غیر از سرطان سینه انجام گیرد که در زیر به آنها اشاره خواهیم کرد:
- درد شدید و مزمن پستان
- بیماری پستان فیبروکیستیک
- وجود بافتی سفت در پستان
- فوبیای سرطانی یا سابقه خانوادگی سرطان پستان
توجه داشته باشید که انجام جراحی ماستکتومی در موارد فوق بسیار نادر است.
معرفی شرایط مرتبط با انجام این جراحی
نوع ماستکتومی انجام شده بستگی به طیف وسیعی از عوامل دارد که در این قسمت از مقاله به معرفی آنها خواهیم پرداخت:
- سن بیمار
- سلامت عمومی بیمار
- وضعیت یائسگی
- اندازه تومور
- مرحله تومور (به این معنا که تومور تا چه مرحلهای پیش رفته و تا چه حد گسترش یافته است)
- درجه تومور (سرعت رشد و گسترش آن)
- دخالت غدد لنفاوی
ارزیابی خطرات مرتبط با جراحی ماستکتومی
ماستکتومی نوعی روش جراحی بوده که شامل بیهوشی و برداشتن بافت پستان است، به همین ترتیب در این جراحی همانند هر جراحی دیگر، ممکن است خطراتی متوجه فرد شود که در زیر به آنها اشاره خواهیم کرد:
- مشکلات بیهوشی
- درد شانه و سفت شدن کل بازو
- خونریزی و عفونت
- زخم، تاول یا از بین رفتن پوست در محل برش جراحی
- احساس سوزن سوزن شدن در سینه و گاهی اوقات در بازو
- وجود التهاب به علت ایجاد مایع در زیر بغل و بازو
- آسیب به عصبها در پشت، بازو و دیواره قفسه سینه
- تشکیل یک بافت سخت و زخم در محل عمل جراحی
- وجود خون یا مایع در زیر پوست محل جراحی
نحوه انجام عمل جراحی ماستکتومی و بازیابی آن
در جراحی ماستکتومی اولین کار این است که بافت سینه به طور کلی برداشته شود. پس از انجام این کار، پزشک با توجه به پیشرفت بافت سرطانی، شروع به برداشتن بافت آلوده خواهد کرد که در مواقع شدید و پیشرفته ممکن است آسیب به بافتهای اطراف هم سرایت کرده باشد. جراحی ماستکتومی تحت بیهوشی عمومی انجام میگیرد و مدت زمان انجام آن به این موضوع بستگی دارد که چه میزان از بافت و عضلات سینه باید برداشته شوند تا خطر تشکیل مجدد تومور کاهش یابد. امروزه بازسازی پستان قابل انجام است و در صورتی که فرد توانایی تقبل هزینه را داشته باشد، این جراحی به راحتی انجام خواهد گرفت.
منبع: https://mag.asanteb.com