معرفی انواع مختلف سرطان تیروئید و درمان آن

غده تیروئید بخشی از سیستم غدد درون ریز بوده که باعث تولید هورمون‌هایی جهت تنظیم عملکرد طبیعی بدن می‌شود. غده تیروئید یک بافت پروانه‌ای کوچک در پایه گلو است که یک لبه چپ و راست دارد. سرطان تیروئید شایع‌ترین نوع سرطان غدد درون ریز است. بسیاری از افراد مبتلا به این نوع از سرطان، به خوبی درمان می‌شوند زیرا اغلب زود تشخیص داده شده و تحت درمان قرار می‌گیرند. سرطان تیروئید ممکن است بعد از درمان دوباره عود کند، پس پیگیری‌های لازم را انجام دهید. وقتی میزان سلول‌ها تغییر می‌کنند، این سرطان رشد می‌کند. سلول‌های غیرطبیعی در تیروئید شما تکثیر شده و هنگامی که میزان آن‌ها زیاد شود، تومور تشکیل می‌شود.

سرطان تیروئید

معرفی علائم سرطان تیروئید

سرطان تیروئید در ابتدا هیچ نشانه‌ای ندارد اما پس از پیشرفت می‌تواند علائم زیر را برای فرد به همراه داشته باشند:

  • وجود یک توده در گلو
  • سرفه
  • گرفتگی صدا
  • درد در ناحیه گلو و گردن
  • دشواری به هنگام بلعیدن غذا
  • تورم غدد لنفاوی گردن

وجود توده در تیروئید امری شایع به نظر می‌رسد و این توده‌ها معمولا خوش خیم هستند. در صورت بروز هر یک از علائم فوق، حتما به پزشک مراجعه نمایید.

علت ابتلا به این سرطان در افراد مختلف

هیچ دلیل مشخصی برای ابتلا به سرطان تیروئید وجود ندارد اما برخی عوامل وجود دارند که احتمال ابتلا به آن را افزایش خواهند داد. برخی از سندرم‌های ژنتیکی موجب ابتلا به این نوع از سرطان می‌گردند. به عنوان مثال، از هر 10 نفر فرد مبتلا به سرطان مدولاری تیروئید، 2 مورد از آن‌ها نتیجه یک ژن غیرطبیعی ارثی می‌باشند. به گزارش مجله پزشکی آسان طب اگر فرد دچار کمبود ید باشد، می‌تواند به انواع خاصی از سرطان تیروئید مبتلا شود. این مورد در ایالات متحده به ندرت رخ می‌دهد زیرا ید به نمک و سایر مواد غذایی آن‌ها اضافه می‌شود. قرار گرفتن در معرض تابش اشعه نیز می‌تواند یکی دیگر از علت‌های ابتلا به این نوع از سرطان باشد.

اشاره به عوامل خطرساز برای این نوع سرطان

عواملی که برای سرطان تیروئید خطرساز هستند شامل موارد زیر می‌گردند:

  • داشتن سابقه خانوادگی
  • جنسیت زن
  • داشتن سابقه سرطان سینه
  • سابقه قرار گرفتن در معرض تابش اشعه

یکی دیگر از عوامل خطرساز نیز، سن می‌باشد. این سرطان در زنان معمولا در 40 تا 50 سالگی رخ داده و در مردان اغلب در 60 یا 70 سالگی به وجود خواهد آمد.  

بررسی انواع مختلف سرطان تیروئید

سرطان تیروئید

سرطان تیروئید در سنین جوانی و میانسالی شیوع دارد و در خانم‌ها شایع‌تر است. این سرطان نسبتا غیرمعمول است اما در ایالات متحده شایع‌ترین نوع سرطان می‌باشد. این سرطان بر اساس ظاهر سلول‌های سرطانی طبقه بندی می‌شود. انواع مختلف سرطان تیروئید به شرح ذیل می‌باشند:

√ سرطان پاپیلری تیروئید: این سرطان یک شکل متفاوت از سرطان تیروئید بوده و شایع‌ترین نوع آن محسوب می‌شود. این نوع از سرطان تیروئید اغلب در دوران بارداری ظاهر شده و نسبت به انواع دیگر آن، خطر کمتری دارد. این نوع از سرطان به کندی رشد می‌کند و قابل درمان خواهد بود. سرطان پاپیلاری تیروئید حدود 75 درصد از کل موارد سرطان تیروئید را تشکیل می‌‎دهد.

√ سرطان مدولاری تیروئید: سرطان مدولاری تیروئید یکی دیگر از انواع مختلف سرطان تیروئید است. برخی از موارد این نوع از سرطان، دارای مولفه ژنتیکی بوده و درمان آن با سایر انواع سرطان تیروئید، متفاوت است. این نوع سرطان در حدود 3 درصد کل موارد ابتلا به سرطان تیروئید را تشکیل می‌دهد.

√ سرطان فولیکولار تیروئید: سرطان فولیکولار تیروئید نوعی از سرطان تیروئید است که احتمال گسترش و تکرار آن زیاد می‌باشد و حدود 15 درصد از کل موارد سرطان تیروئید را تشکیل می‌دهد. این سرطان در سفید پوستان بیشتر از سیاه پوستان رواج دارد.

√ سرطان آناپلاستیکی تیروئید: این نوع از سرطان، شدیدترین نوع سرطان تیروئید است و درمان آن نادر و دشوار خواهد بود. سرطان آناپلاستیکی تیروئید حدود 2 درصد از کل سرطان تیروئید را تشکیل می‌دهد.

√ سرطان لنفوم تیروئید: لنفوم تیروئید نوعی نادر از سرطان تیروئید محسوب می‌شود و از سلول‌های ایمنی واقع در داخل غده تیروئید شروع می‌شود.

چگونگی تشخیص سرطان تیروئید

نتایج یک آزمایش فیزیکی یا آزمایشگاهی، وجود سرطان تیروئید را نشان خواهد داد. وجود یک توده کوچک یا بزرگ در تیروئید و بزرگ شدن غدد لنفاوی ممکن است نشانه‌ای از این نوع سرطان باشند. روش‌های مورد استفاده برای تشخیص این سرطان، در زیر آورده شده‌اند که به آن‌ها اشاره خواهیم کرد:

  • آزمایش عملکرد تیروئید
  • آزمایش تیروگلوبولین که برای سرطان پاپیلری یا فولیکولار استفاده می‌شود
  • سونوگرافی از تیروئید
  • اسکن تیروئید
  • بیوپسی تیروئید
  • بررسی میزان سطح کلسیم در خون
  • بررسی میزان سطح فسفر در خون
  • بررسی میزان سطح کلسی تونین در خون
  • لارنگوسکوپی

درمان این مشکل به چه صورت انجام می‌گیرد؟

سرطان تیروئید

درمان بستگی به نوع سرطان و گسترش آن دارد. اکثر افراد، تحت عمل جراحی تمام یا بخشی از غده تیروئید قرار می‌گیرند. این بیماری توانایی بدن فرد را برای تولید هورمون‌های طبیعی تیروئید از بین می‌برد، از این رو مکمل‌های خوراکی می‌توانند هورمون های تیروئید را جایگزین کنند. انجام عمل جراحی در برخی مواقع این سرطان را درمان خواهد کرد. سایر درمان‌ها شامل موارد زیر می‌گردند:

  • ید رادیو اکتیو
  • پرتو درمانی
  • شیمی درمانی

افرادی که بیماری آن‌ها در مراحل اولیه ابتلا به سرطان تیروئید، تشخیص داده می‌شوند، به طور کلی به درمان پاسخ می‌دهند و به بهبودی می‌رسند. برخی از انواع سرطان تیروئید شدیدتر هستند. افراد مبتلا باید در طول درمان به طور مرتب به پزشک مراجعه نمایند تا پزشک مقدار هورمون‌های جایگزین تیروئید مصرفی آن‌ها را بررسی کند.

برای پیشگیری از این بیماری چه باید کرد؟

علت سرطان تیروئید در اغلب موارد مشخص نیست و این بدان معناست که اکثر افراد هیچ راهی برای جلوگیری از این سرطان ندارند. سرطان مدولاری تیروئید ارثی است، از این رو اگر فردی در اعضای خانواده شما دچار این نوع از سرطان شده است، حتما با پزشک خود در این باره صحبت کنید. افرادی که در نزدیکی نیروگاه‌های هسته‌ای زندگی می‌کنند، بیشتر احتمال دارد که دچار این سرطان شوند. اگر در نزدیکی یک نیروگاه هسته‌ای زندگی می‌کنید با پزشک خود درباره مصرف قرص‌های پتاسیم ید صحبت کنید. اگر فردی دچار علائم جدیدی باشد نیز باید با پزشک خود صحبت کرده و پیگیری‌های سالانه خود را ادامه دهد، این کار باعث می‌شود که پزشک در مراحل ابتدایی هرگونه عوارض جدی را پیدا کند.

منبع: https://mag.asanteb.com

‫0/5 ‫(0 نظر)

مقالات پیشنهادی جهت مطالعه ی شما

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا