درد شکم در سمت چپ و بررسی عوامل گوناگون پیدایش آن

اغلب درد‌های شکمی در سمت چپ و پایین هیچ جای نگرانی ندارد، اما فرد نباید آن را به طور کل نادیده بگیرد. درد شکم در سمت چپ پایین می‌تواند علت‌های مختلفی همچون درد بر اثر گاز شکم و یا یک عامل جدی‌تر مانند عفونت داشته باشد. افرادی که مدام به این درد دچار می‌شوند و این درد مشکلاتی را برای آن‌ها ایجاد کرده است، به مراقبت‌های پزشکی نیاز دارند.

درد شکم در سمت چپ و بررسی آن

 

علاقه‌مندان به مجله پزشکی آسان طب؛ ما در این مقاله قصد داریم به موضوعات مطرح شده بپردازیم.

درد شکم در سمت چپ

علل درد شکم در سمت چپ چیست؟

چه موقع باید به پزشک مراجعه کنیم؟

دلایل مختلفی برای درد شکم در سمت چپ وجود دارد. برخی از این علل‌ها جدی نبوده و برطرف خواهند شد، در حالی که برخی دیگر می‌توانند جدی باشند و در این صورت به مراقبت‌های پزشکی نیاز دارند.

Diverticulitis

Diverticulitis یکی از شایع‌ترین علل درد شکم در سمت چپ می‌باشد و زمانی رخ می‌دهد که diverticula (کیسه‌های کوچک) در دیواره روده، آلوده و ملتهب شوند و در مناطق ضعیف روده بزرگ تشکیل خواهد شد.

Diverticula در بسیاری از بزرگسالان وجود داشته و با افزایش سن تعداد Diverticula افزایش یافته و احتمال بیشتری وجود دارد که یکی از آن پاره یا متورم شود. در نتیجه Diverticulitis در سالمندان شایع تر است، اگرچه افراد جوان نیز از این قاعده مستثناء نیستند.

در نظر داشته باشید که درد Diverticulitis در حال خوردن غذا و یا کمی بعد از غذا افزایش می‌یابد.

برخی از علائم Diverticulitis عبارتند از:

رطوبت در شکم

تب

حالت تهوع

استفراغ

ورم کردن

درد شکم در سمت چپ و بیماری Celiac

بیماری Celiac یک بیماری مزمن بوده که در دستگاه گوارش، زمانی که یک فرد نمی‌تواند هضم گلوتن را انجام دهد، رخ خواهد داد. گلوتن پروتئین موجود در گندم بوده و در غذاها محصولات بهداشتی مختلف موجود است.

زمانی که یک فرد به بیماری Celiac مبتلا باشد، سیستم ایمنی بدن او به بخش‌های روده حمله کرده و موجب مشکلات زیادی در زمینه‌های گوارشی و کمبود ویتامین خواهد شد.

برخی از علائم بیماری Celiac شامل موارد ذیل است:

احساس فشار و گاز در ناحیه شکم

نفخ

درد در شکم

خستگی

کاهش وزن

اسهال

کودکان مبتلا به بیماری‌های Celiac ناشناخته نیز ممکن است در معرض سوء تغذیه و موانع رشد قرار گرفته و از این بیماری رنج ببرند.

گاز شکم

گاز نیز اغلب در دستگاه گوارش به هنگام خوردن غذا و یا از طریق فرایند‌های هضم طبیعی ایجاد خواهد شد.

به طور معمول، اگر احساس درد در شکم افراد بر اثر گاز به وجود بیاید، نباید نگران آن باشید. زیرا گازی که به طور موقت در دستگاه گوارش جا به جا شود، می‌تواند در افراد احساس درد و ناراحتی ایجاد کند و با خارج شدن گاز از سیستم درد نیز از بین خواهد رفت. گاز شکم می‌تواند ناشی از موارد زیر باشد:

هضم غذاهایی که مستعد ایجاد گاز می‌باشند

بلعیدن هوا

سیگار کشیدن

آدامس

overeating

غذاهای هضم نشدنی

باکتری‌ها

اگر درد شکم بر اثر گاز به صورت مکرر ایجاد شده و یا همراه با علائم اضافی باشد، بهتر است در این باره با پزشک خود مشورت کنید.

سایر علائم نیز عبارتند از:

کاهش وزن غیر قابل توضیح

یبوست

خون در مدفوع

استفراغ یا اسهال

سوزش سر دل

عدم تحمل لاکتوز

کسی که لاکتوز را تحمل می‌کند، مشکلاتی در هضم محصولات حاوی از شیر، مانند پنیر و ماست دارد و این مسئله به این دلیل رخ می‌دهد که فرد دارای مقدار کافی آنزیم لاکتاز نیست. در حقیقت لاکتاز، لاکتوز را در شیر که شامل قند ساده و گالاکتوز می باشد، تجزیه می‌کند. این یکی از دلایل درد شکم در سمت چپ می‌باشد.

هنگامی که یک فرد سطح بالای لاکتوز را در جریان خون خود داشته باشد، ممکن است علائم مرتبط با عدم تحمل لاکتوز را تجربه کند، که این علائم عبارتند از:

مدفوع سست یا اسهال

درد در شکم

نفخ

گاز

حالت تهوع

سر و صدا در معده

بیماری‌های التهابی روده

بیماری Crohn و colitis شرایطی مزمن را برای فرد ایجاد کرده که می‌تواند التهابی دردناک را در هر نقطه از دستگاه گوارش به وجود آورد. بیماری Crohn بیشتر در روده کوچک رخ داده و colitis نیز زخمی در روده بزرگ ایجاد می‌کند.

هنوز مشخص نیست که علت بیماری Crohn یا colitis زخمی چه می‌باشد، اما شایع‌ترین علائم آن‌ها شامل درد شکم و اسهال خونی است، همچنین می‌تواند باعث تب و کاهش وزن نامطلوب نیز شود.

سوء هاضمه

سوء هاضمه ناشی از افزایش اسید پس از خوردن غذا بوده و برای اکثر افراد درد در قسمت فوقانی شکم آن‌ها رخ خواهد دارد، اما برخی نیز در قسمت پایین شکم خود احساس درد می‌کنند. به طور معمول، اغلب مشکلات سوء هاضمه خفیف بوده و نشانه‌های آن عبارتند از:

احساس سوزش، درد و یا ناراحتی جزئی، سوزش سر دل، التهاب و یا گاز

تورم

درد شکم در سمت چپ

این مشکلات توسط ویروس‌ها ایجاد شده که در نهایت منجر به ایجاد تورم خواهند شد. هنگامیکه یک فرد مبتلا به این نوع تورم است، ویروس در طول عمر بدن توجهی ویژه‌ای به آن دارد، بطوریکه هر چند از گاهی خود را پدیدار کرده و منجر به ایجاد درد در اطراف شکم خواهد شد. توجه داشته باشید که واکسن‌ها می‌توانند نقش موثری را در درمان و پیشگیری این نوع بیماری ایفا نمایند.

علائم آن عبارتند از:

زمان لمس شدن احساس درد ایجاد شود

خارش

رطوبت پوست

زخمی شدن پلک

سندرم روده تحریک‌پذیر (IBS)

سندرم روده تحریک پذیر (IBS) یک بیماری مزمن مربوط به دستگاه گوارش بوده و یک پزشک ممکن است تنها زمانی این بیماری را تشخیص دهد که علائمی در فرد ایجاد شود.

برخی از علائم IBS شامل موارد زیر است:

درد در ناحیه شکم

احساس فشار

یبوست یا اسهال

گاز

نفخ

باد فتق

فتق زمانی اتفاق می‌اُفتد که عضوی از بدن از طریق دیواره شکم برداشته شده و گاهی اوقات امکان بروز یک توده در قسمت میانی ​​یا نزدیک کشاله ران وجود دارد.

انواع مختلفی از فتق وجود دارد که با توجه به علت اصلی آن متفاوت است. از آنجایی که باد فتق ممکن است باعث ایجاد مشکلات زیادی شود، پس ضروری است که در اسرع وقت به پزشک مراجعه کنید.

برخی از علائم عوارض فتق شامل موارد زیر می‌باشد، که به آن‌ها اشاره خواهیم کرد.

درد در هنگام بلند کردن یک وسیله

احساس فشار

افزایش درد

افزایش اندازه برآمدگی

احساس پریشانی

یبوست

یبوست نیز زمانی رخ می‌دهد که یک فرد نمی‌تواند مدفوع خود را تحمل کند. یبوست اغلب ناشی از رژیم غذایی نامناسب و عدم تمرین و تحرک است. در نظر داشته باشید که دو روش موثر برای جلوگیری از یبوست بهبود رژیم غذایی و افزایش ورزش می‌باشد.

هم‌اکنون به برخی از علائم یبوست اشاره خواهیم کرد.

احساس فشار به هنگام عبور مدفوع

فشار دادن شکم برای کمک به خارج شدن مدفوع

احساس مسدود شدن رطوبت

احساس خارج نشدن کامل مدفوع

خارج شدن کمتر از سه بار مدفوع (کمتر از سه حرکت روده) در یک هفته

کلیه‌ها

اکثر سنگ‌های کلیه از کلسیم تشکیل شده و می‌توانند در کلیه راست یا چپ شکل بگیرند. افراد ممکن است سنگ کلیه داشته باشند، اما تا زمانی که مشکلی برای آنان ایجاد نکرده، متوجه حضور آن نشوند. از مشکلات سنگ کلیه می‌توان به مسدود کردن بخشی از کلیه و یا ایجاد درد شدید در هنگام عبور سنگ اشاره کرد.

علائم معمول سنگ کلیه عبارتند از:

درد در ناحیه شکم

درد به هنگام ادرار کردن

تهوع یا استفراغ

وجود خون در ادرار

تب

تکرر ادرار

انسداد روده

همراهان مجله پزشکی آسان طب؛ وقتی چیزی روده را مسدود کند، غذا نمی‌تواند از طریق دستگاه گوارش عبور کند. این امر بسیار دردناک می‌باشد، بنابراین باید فورا به پزشک مراجعه کنید. انسداد روده در افراد مسن بیشتر شایع است و به طور معمول توسط عواملی مانند diverticulitis  یا سرطان روده بزرگ رخ خواهد داد.

علائم شایع انسداد روده عبارتند از:

درد در ناحیه شکم

ناتوانی در عبور مدفوع

انزال

استفراغ

یبوست

چه موقع باید به دکتر مراجعه کنیم؟

درد شکم در سمت چپ

زمانی که درد شکم شما قابل توضیح نبوده و علائمی را به همراه داشته باشد، باید به پزشک مراجعه کنید، زیرا اگر درد شکم مداوم و مزمن باشد، مشخصا علت جدی دارد، بنابراین باید برای جلوگیری از این حالت به پزشک مراجعه کنید و پزشک با تشخیص دادن علت درد در قسمت پایین و سمت چپ شکم افراد می‌تواند یک برنامه درمان مناسب به افراد ارائه دهد.

نگاهی اجمالی

در بسیاری از موارد، فرد به احتمال زیاد اثرات پایدار درد شکم را تجربه نمی‌کند. اگر درد شکمی ناشی از یک بیماری مزمن مانند بیماری Crohn یا بیماری celiac باشد، پزشک می‌تواند با ارائه یک برنامه درمان مناسب به فرد کمک کند تا علائم خود را در طولانی مدت بهبود ببخشد.

Source: https://mag.asanteb.com

‫2/5 ‫(1 نظر)

مقالات پیشنهادی جهت مطالعه ی شما

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا