علائم و راههای درمان عفونت باکتریایی کلامیدیا
کلامیدیا یک عفونت باکتریایی بوده که از طریق جنسی انتقال مییابد. این وضعیت بر مردان و زنان به طور یکسان تاثیر گذاشته و در طول تماس جنسی گسترش مییابد. کلامیدیا رایجترین عفونت منتقل شده از طریق جنسی است. کلامیدیا میتواند باعث آسیب جدی و گاه دائمی به سیستم تولید مثل شود و ممکن است در طی زایمان به نوزاد منتقل شود و منجر به عفونت چشم یا پنومونی گردد. این وضعیت قابل درمان بوده و نیاز به استفاده از آنتی بیوتیکهای تجویز شده توسط همسران دارد. این مقاله به علل، علائم و درمان کلامیدیا خواهد پرداخت.
علائم مرتبط با کلامیدیا در افراد
بسیاری از افراد مبتلا به این وضعیت علائم خاصی را تجربه نخواهند کرد، اما ممکن است 5 تا 10 روز پس از بروز عفونت، علائم ظاهر گردند.
علائم کلامیدیا در زنان به شرح ذیل میباشد:
- درد شکم
- خارج شدن مقادیر زیادی ترشحات واژنی که ممکن است نامطبوع و زرد باشد
- خونریزی بین دو قاعدگی
- تب خفیف
- رابطه جنسی دردناک و داشتن خونریزی
- سوزش به هنگام ادرار
- التهاب در اطراف ناحیه واژن
- نیاز مکرر به تخلیه ادرار و داشتن درد
علائم کلامیدیا در مردان نیز عبارتند از:
- درد و سوزش به هنگام ادرار کردن
- خارج شدن ترشح آبدار یا شیری رنگ از ناحیه آلت تناسلی
- التهاب بیضهها
طبق آنچه ویکی پدیا گفته است؛ این بیماری مقاربتی توسط باکتری کلامیدیا تراکوماتیس ایجاد خواهد شد. علائم در زنان شامل ترشحات واژنی و سوزش ادرار میباشد. در مردان نیز ترشحات اندام جنسی، سوزش ادرار و تورم و درد یک یا هر دو بیضه است. منبع: عفونت کلامیدیا
دلایل ایجاد این عفونت باکتریایی
کلامیدیا از طریق یک رابطه جنسی محافظت نشده دهانی، مقعدی و یا واژنی منتقل میشود. تماس با آلت تناسلی نیز میتواند موجب بروز این شرایط گردد. به گزارش مجله پزشکی آسان طب حدود 70 درصد از افراد مبتلا به این عفونت باکتریایی دارای هیچگونه علائمی نمیباشند، از این رو یک فرد آلوده میتواند بدون آگاهی از وجود این عفونت، آن را به همسر خود در طی یک رابطه جنسی انتقال دهد. کلامیدیا از طریق شرایط زیر قابل انتقال نیست:
- تماس با صندلی توالتی که توسط فرد آلوده مورد استفاده قرار گرفته است
- استفاده مشترک از استخر شنا یا سونا
- لمس کردن، سرفه یا عطسه بر روی سطحی که قبلا توسط فرد مبتلا، آلوده شده باشد
مادری که به این عفونت باکتریایی مبتلا باشد، میتواند آن را در طی زایمان به کودک خود منتقل کند. گاهی اوقات بروز این عفونت در فرد میتواند موجب بروز عوارضی مانند پنومونی برای نوزاد شود. برخی از دانشمندان معتقدند که این بیماری شایعترین عفونت باکتریایی است که در جهان وجود دارد. عفونت کلامیدیا ممکن است بر چندین اندام شامل آلت تناسلی، واژن، دهانه رحم، مجاری ادراری، چشم و گلو تاثیر گذاشته و همچنین آسیب جدی و گاها دائمی به سیستم تولید مثل وارد کند. جهت جلوگیری از این وضعیت، افراد باید تا درمان کامل از انجام فعالیت جنسی جلوگیری نمایند. در صورتی که یک دوره آنتی بیوتیک تجویز شود، بهتر است افراد 7 تا 10 روز پس از درمان از رابطه جنسی جلوگیری کنند.
درمان این شرایط به چه صورت انجام میشود؟
درمان عفونت کلامیدیا بسیار مهم است، زیرا اگر درمان نشود، میتواند باعث عواقب طولانی مدت در سلامت فرد مانند ناباروری و حاملگی خارج رحمی شود. آنتی بیوتیکها در درمان کلامیدیا موثر هستند و در اکثر موارد به صورت قرص مصرف میشوند. تکرار این روند درمان ممکن است حدود 3 تا 4 ماه پس از بهبوی توصیه شود. روشهای درمان این عفونت باکتریایی شامل موارد زیر میگردد:
آزیترومایسین: بیمار تنها یک دوز از آن را مصرف خواهد کرد و تاثیر آن اثبات شده است.
داکسی سایکلین: بیمار معمولا این قرص را به مدت یک هفته مصرف میکند. توجه داشته باشید که تکمیل شدن دوره درمان بسیار ضروری است، در غیر این صورت، احتمال بازگشت عفونت وجود دارد.
آنتی بیوتیکهای جایگزین: برخی از بیماران مانند زنان باردار ممکن است از آنتی بیوتیکهای جایگزین استفاده کنند.
داکسی سایکلین یا تتراسایکلین: این داروها ممکن است بر توسعه استخوانها و دندانهای کودک اثر بگذارند.
آنتی بیوتیکهای نامبرده شده زیر توسط CDC توصیه شدهاند:
- اریترومایسین
- لووفلوکساسین
بررسی عوارض جانبی مرتبط با کلامیدیا
تشخیص و درمان به موقع، خطر عوارض جانبی را کاهش خواهد داد. برای پیشگیری از عوارض میتوان غربالگری را به طور منظم انجام داد و مرتبا تحت نظر پزشک قرار گرفت. برخی افراد ممکن است پس از مصرف آنتی بیوتیک، دچار عوارض جانبی زیر شوند:
- اسهال
- دل درد
- مشکلات مربوط به دستگاه گوارش
- حالت تهوع
عوارض کلامیدیا در زنان به شرح ذیل میباشد:
بیماری التهابی لگن (PID): این عفونت مرتبط به تخمدانها، لولههای فالوپ و رحم است که میتواند به ناباروری منجر شود. در صورتی که کلامیدیا درمان نشود، تقریبا 10 تا 15 درصد از زنان بیماری التهابی لگن را تجربه خواهند کرد.
سرویکیت: این وضعیت مرتبط با التهاب دهانه رحم است.
سالبینیت: این شرایط در حقیقت نوعی التهاب لولههای فالوپ است. در این وضعیت خطر بروز حاملگی خارج رحمی به طور قابل توجهی افزایش مییابد.
در بیشتر موارد، عوارض جانبی خفیف خواهند بود. بیمارانی که داروی داکسی سایکلین مصرف میکنند، ممکن است در صورت بروز نور خورشید، دچار خارش پوست شوند. همانطور که گفته شد اگر کلامیدیا درمان نشود، تقریبا 10 تا 15 درصد از زنان مبتلا به PID میشوند. درمان به همان اندازه که در زنان مهم است، در مردان نیز ضروری میباشد. کلامیدیا درمان نشده در مردان میتواند به اپیدیدیمیت و آرتریت واکنشی منجر شود.
عوارض کلامیدیا در مردان نیز آورده شده است که به آنها خواهیم پرداخت:
التهاب پیشابراه: مجرای ادرار یعنی در حقیقت لولهای که ادرار را از مثانه به انتهای آلت تناسلی متصل میکند، دچار التهاب خواهد شد.
اپیدیدیمیت: این وضعیت به التهاب کیسه بیضهها اشاره دارد و علائم و نشانههای آن شامل قرمزی، تورم، داغ شدن کیسه بیضه، درد بیضه و حساس شدن به لمس هستند.
از عوارض احتمالی کلامیدیا میتوان به آرتریت واکنشی اشاره کرد که میتواند به طور مساوی بر مردان و زنان تاثیر بگذارد. این وضعیت یک نوع مزمن از آرتریت التهابی را شامل میشود و میتواند شامل آرتریت، ورم ملتحمه، التهاب سیستمهای دستگاه تناسلی، دستگاه ادراری و دستگاه گوارش باشد. عوارض کلامیدیا میتواند جدی باشد، بنابراین درمان به موقع و انجام غربالگری بسیار مهم است.
منبع: https://mag.asanteb.com