علت افسردگی صبحگاهی + علائم و روشهای درمان
امروزه به دلیل تنهایی و زندگی به اصطلاح ماشینی، افراد زیادی دچار افسردگی میشوند. افسردگی انواع مختلفی دارد که افسردگی صبحگاهی یکی از آنها به شمار میرود. برخی از افراد مبتلا به افسردگیهای شدید و اساسی به افسردگی صبحگاهی نیز دچار میشوند. کسانی که به افسردگی صبحگاهی مبتلا میشوند، در صبح به نسبت بعدظهر یا غروب، علائم افسردگی شدیدتری را تجربه خواهند کرد. این علائم معمولا شامل احساس ناراحتی، غم، ناامیدی، عصبانیت و خستگی میشوند. افسردگی صبحگاهی با نام تغییرات یا ناپایداری در خلق و خوی روزانه نیز شناخته میشود و با افسردگی فصلی متفاوت است. در این مقاله به علائم، علت افسردگی صبحگاهی و روشهای تشخیص و درمان آن خواهیم پرداخت.
شناسایی علت افسردگی صبحگاهی
تحقیقات انجام شده در سال 2013 نشان داد که افراد مبتلا به افسردگی، اغلب از نوعی اختلال یا از هم گسیختگی روزانه رنج میبرند و این اختلال یکی از اصلیترینهای علت افسردگی صبحگاهی به شمار میرود. بدن انسان در طی هر 24 ساعت بدین شکل عمل میکند که شبها احساس خواب آلودگی داشته و صبحها سرحال میباشد. این چرخه حالت طبیعی خواب و بیداری بدن به صورت شبانه روزی است. به گزارش مجله پزشکی آسان طب ریتم روزانه یا ساعت طبیعی بدن، وظیفه تنظیم همه چیز از ضربان قلب گرفته تا دمای بدن را تنظیم میکند، همچنین بر روی انرژی، تفکر، حالت هوشیاری و خلق و خوی فرد نیز تاثیر میگذارد. این ریتمهای روزانه به فرد کمک میکنند تا یک حالت پایدار داشته باشد و در سلامت کامل قرار بگیرد.
ریتم روزانه با ترشح هورمونهای خاصی نظیر کورتیزول و ملاتونین به بدن شما کمک کرده تا در طی شبانه روز حالت روحی پایداری شده و برای وقایع خاص آماده باشد. به هنگام صبح و با طلوع خورشید، کورتیزول ترشح شده و به شما انرژی میدهد که در طول روز فعال بوده و انرژی لازم برای انجام فعالیتهای روزمره خود را داشته باشید. در مقابل، یعنی به هنگام غروب و در ساعات پایانی روز، بدن شما ملاتونین را آزاد کرده تا احساس خواب آلودگی کرده و شب به راحتی بخوابید. زمانی که در این ریتمها اختلالی به وجود آید، بدن شما در زمان اشتباه شروع به آزاد کردن هورمونها مینماید. این مسئله بر سلامت جسمی و روحی تاثیر منفی خواهد گذاشت. به عنوان مثال، زمانی که بدن شما در طول روز هورمون ملاتونین را آزاد نماید، احساس خستگی و کج خلقی به شما دست خواهد داد. مطالعه مطلب اختلال افسردگی عمده در سایت ویکی پدیا نیز برای شما خالی از لطف نخواهد بود.
معرفی علائم افسردگی صبحگاهی
افرادی که دچار افسردگی صبحگاهی هستند، اغلب در طول صبح علائم شدیدی مانند احساس غم و ناراحتی را تجربه خواهند کرد. علائم افسردگی صبحگاهی به شرح ذیل میباشند:
- به زور بیدار شدن و به سختی از رختخواب بیرون آمدن
- کمبود و یا حتی نداشتن انرژی در صبح و ناتوانی در انجام کارهای روزمره
- بیحوصلگی برای امور روزمره زندگی و کارهای ساده مانند دوش گرفتن و چای درست کردن
- تاخیر در انجام عملکردهای فیزیکی و شناختی
- بیتوجهی یا عدم تمرکز
- آشفتگی شدید و احساس ناامیدی
- عدم علاقه به انجام فعالیتهایی که تنها برای یک بار لذت بخش هستند
- احساس پوچی
- تغییر در اشتها (یعنی خوردن بیشتر یا کمتر از حد معمول)
- خواب زیاد و طولانیتر از حد طبیعی
کاربران گرامی اگر علاقه مند به مطالعه مطلب افسردگی پاییزی هستید، این مقاله به شما پیشنهاد میشود: افسردگی پاییزی
تشخیص این نوع از افسردگی
تشخیص افسردگی صبحگاهی جدا از افسردگی نیست، یعنی افسردگی صبحگاهی معیارهای تشخیصی منحصر به فردی برای خود ندارد و نشانههای مشخصی وجود ندارد که پزشک برای تعیین نوع افسردگی، به دنبال آن باشد. با این حال، پزشک برای تشخیص افسردگی صبحگاهی سوالهایی در مورد الگوی خواب و تغییرات خلق و خو در طول روز از شما خواهد پرسید و علت افسردگی صبحگاهی را درمییابد. سوالاتی که پزشک از شما میپرسد به طور معمول شامل موارد زیر است:
- علائم شما به طور کلی در چه وقت از روز بدتر است؟
- آیا بیدار شدن از خواب به هنگام صبح و شروع به کار برایتان سخت و دشوار است؟
- آیا حالات شما در طول روز تغییر چشمگیر و قابل توجهی میکند؟
- آیا در تمرکز کردن دچار مشکل میشوید؟
- آیا فعالیتهایی را که پیش از این دوست داشتید، دیگر با علاقه انجام نمیدهید؟
- آیا روال روزانه شما به تازگی تغییر کرده است؟
- چه چیزی موجب بهبودی خلق و خوی شما میشود؟
روشهای درمان افسردگی صبحگاهی
در این قسمت از مقاله به درمانهای افسردگی صبحگاهی خواهیم پرداخت:
1. داروها:
بر خلاف سایر انواع افسردگی، افسردگی صبحگاهی به مصرف مهارکنندههای باز جذب سروتونین، خیلی خوب جواب نمیدهد. این داروها معمولا برای افسردگی تجویز شده و به کاهش علائم افسردگی کمک خواهد کرد. با این حال، مهارکنندههای بازجذب سروتونین و نوراپی نفرین مانند ونلافاکسین، ممکن است برای افرادی که افسردگی صبحگاهی دارند مفید باشد.
2. صحبت درمانی:
صحبت کردن با یک روانکاو یا روان پزشک معمولا برای درمان افسردگی صبحگاهی روش خوبی محسوب میشود و اگر در کنار دارو درمانی باشد، قطعا نتیجه بهتری خواهد داد. این درمان به شما کمک میکند تا علت افسردگی صبحگاهی و هر عاملی که این وضعیت را بدتر میکند، بهتر بشناسید. این مسائل ممکن است شامل درگیری در یک رابطه، بروز مشکلات در محل کار یا الگوهای تفکر منفی باشد.
3. نور درمانی:
نور درمانی که با نام فتوتراپی نیز شناخته میشود، یک درمان مناسب برای افسردگی صبحگاهی محسوب میشود. در این روش، فرد را در معرض نوری شبیه به نور طبیعی قرار میدهند تا هورمونهای شیمیایی مربوط به خلق و خو در مغز ترشح شوند. این نوع درمان، اگر چه بیشتر برای افسردگیهای فصلی به کار میرود، اما تجربه نشان داده است که برای درمان افسردگی صبحگاهی نیز مفید است.
4. شوک درمانی:
شوک درمانی یا ECT تاثیر مثبتی بر درمان افسردگی صبحگاهی دارد. در این روش، امواج الکتریکی به مغز فرستاده شده و نوعی حمله عمدی در آن ایجاد میکنند. در نتیجه تغییراتی در مواد شیمیایی مغز ایجاد شده و علائم افسردگی برطرف میشود. شوک درمانی روش مطمئنی است، زیرا زمانی که خواب هستید پزشک امواج الکتریکی را بسیار کنترل شده به مغز میفرستد تا بهترین نتیجه با کمترین خطر حاصل شود.
کاربران گرامی اگر دچار افسردگی صبحگاهی شدهاید و درمان بهتری برای آن سراغ دارید، لطفا آن را در بخش دیدگاه با ما در میان بگذارید. برای ارسال دیدگاه در مقاله علت افسردگی صبحگاهی به انتهای مقاله رفته و اگر با موبایل و تبلت هستید بر روی گزینه leave a comment کلیک کنید و سپس نظر، نام و ایمیل را یادداشت کرده و با زدن تیک I’m not a robot پیام خودتان را ارسال کنید و چنانچه با کامپیوتر و یا لپ تاپ هستید در قسمت دیدگاه به انتهای صفحه رفته و نظر خود را با ما به اشتراک بگذارید.
منبع: https://mag.asanteb.com