نکات طلایی رزومه نویسی
آموزش رزومه نویسی
“Resume ” در اصل به معنای خلاصه و مختصر است. رزومه یک خلاصه دو یا سه صفحه ای از مهارتها، دستاوردها، تجارب کاری و تحصیلات شما است که هـــدف آن جلب نظر صاحب کار یا مدیر آینده تان است.
به عبارتی دیگر، رزومه، هویت، مهارت، سابقه و خلاصه ای از تجارب مرتبط شماست. در حقیقت بازتابی از ویژگیها و شخصیت حرفه ای شما در برگه های رزومه نهفته است. رزومه آیینه تمام نمای استعدادها و حاصل مهارتهای کسب شده از دوران تحصیل و اشتغال است. سال هایی که برای رسیدن به هدفهایتان، سختی ها را پشت سر گذاشته و اکنون با کوله باری از تجربه، به دنیایی نوین گام نهاده اید. بنابراین صفحات موفقیت خود را با اعتماد به نفس و صادقانه بنویسید.
نوشتن یک رزومه نیاز به دقت دارد و فرایندی است که باید برای آن زمان کافی گذاشت. ابتدا باید خوب راجع به آن فکر کنید. سپس تاریخچه کاری و آموزشی خود را بنویسید و چندین بار آن را بازخوانی کرده و نکات لازم را تصحیح کنید تا روزمه شما به شکل کامل و مورد قبولی پیش زمینه ها و توانایی شما را نشان دهد. در آخرین مرحله نیز، رزومه تان را بازخوانی و نهایی کنید.
نوشتن یک رزومه ممکن است ساعتها وقت شما را بگیرد ولی توجه داشته باشید مدیران و کارفرمایان کمتر از یک دقیقه برای خواندن آن زمان می گذارند. اگر رزومه تان حاوی هر نوع غلط املایی، انشائی و یا ساختاری باشد، استخدام کنندگان وقت خود را برای مطالعه و بررسی آن هدر نخواهند داد. به یاد داشته باشید؛ رزومه هویت شماست؛ در ارائه آن کوشا باشید.

یکی از مدیران منابع انسانی که سال ها تجربه کار در شرکت های بزرگ را داراست در این خصوص می گوید :
انواع رزومه
عمولا رزومه ها را بر اساس کاربردی که دارند و مخاطبان آنان به گروه های مختلف تقسیم بندی می کنند. در یک تقسیم بندی ساده می توان رزومه را به سه قسمت به شرح زیر تفکیک کرد:
رزومه دانشگاهی و تحصیلی
برای ارتقای سطح دانش و اخذ پذیرش از دانشگاههای معتبر استفاده می شود. قالب این گونه رزومه ها معمولا ساده است و بیشتر توضیحی درباره مقاطع تحصیلی، محل فارغ التحصیلی، مهارت ها و عناوین مختلف در آزمونها، المپیادها و موفقیتهای کسب شده در سطح منطقه، استان، کشور و یا بین المللی را داراست.
رزومه شغلی و کاری
رزومه های شغلی از پراستفاده ترین رزومه ها می باشد زیرا هر کسی بالاخره روزی نیاز به شغل داشته و در بسیاری از مواقع باید برای استخدام، اقدام به تهیه یک رزومه نماید. دربخش اول این نوع رزومه ها توضیحات و اطلاعات شخصی فرد جویای کار درج میشود، بخش دوم معمولا درباره اطلاعات تحصیلی و سوابق علمی فرد است. معمولا آخرین مدارک و گواهینامه های معتبر دانشگاهی در این قسمت نوشته می شوند.
اما مهم ترین بخش این نوع رزومه، بخش سوم و توصیف سوابق شغلی است. با در نظر گرفتن پست ها، رتبه ها و سال دریافت حکمهای مختلف شغلی، باید براساس هرسال، نام شرکت، محل و سمت خود را ذکر کنید. در واقع شناسنامه و سوابق کاری شما در این بخش مشخص خواهد شد. به یاد داشته باشید، این بخش بسیار حساس است و می تواند سرنوشت کاری شما را تغییر دهد. بنابراین سوابق خود را بنویسید و از حاشیه پردازی خودداری کنید. در بخش آخر نیز معمولا مهارت ها و گواهینامه های مختلف در سایر زمینه ها نوشته میشود. هر شخصی براساس علایق خویش در دوران تحصیل آموزش ها و مهارت های مختلفی را میگذراند؛ بنابراین اگر مهارتی دارید، می توانید این قسمت را نیز پرکنید.
رزومه مدیریتی
بخش های مختلف یک رزومه
هر رزومه ساختار مشخصی دارد به صورتی که محتویات رزومه باید در قسمتهای مجزا و با ترتیبی معین نوشته شود. معمولا در ابتدای شروع هر بخش، عنوان اصلی آن ابتدا و بعد توضیحات مربوط به آن آورده می شود. این امر موجب می شود خواننده بسهولت و سرعت مطالب دلخواه را در متن رزومه بیابد.
ساختار اصلی هر رزومه عبارتند از :
1- اطلاعات شخصی
2- خلاصه سوابق و قابلیت ها
3- سوابق تحصیلی
4- سوابق شغلی و حرفه ای
- سمت و عنوان شغلی ( مانند : کارشناس فنی ، حسابدار ، مدیر مالی، منشی ، ناظر تولید و …)
- نام شرکت، موسسه یا محل کار ( مانند بانک شهر، شرکت مپنا، انتشارات سپید و … )
- تاریخ شروع و اتمام کار ( مانند : ازخرداد 1389 تا اسفند 1392)
- مسئولیتها و وظایف مربوط به سمت یا شغل ( مانند : “مسئول مدیریت پروژه های برنامه نویسی” یا “مسئول مدیریت و کنترل کلیه امور مالی” یا “مدیر پروژه ساخت هتل آریا در مشهد” و …)
چنانچه می خواهید زمینه شغلی خودتان را تغییر دهید و فکر می کنید که مسئولیتهای اخیرتان به موضوع کار مورد درخواست شما ارتباط چندانی ندارد، می توانید عنوان این بخش از رزومه را به نام سوابق مرتبط تغییر داده و در آن تنها به ذکر سمتها و مسئولیتهای مرتبط (با همان ترتیب جدید به گذشته) بپردازید. در اینصورت بخش دیگری تحت عنوان سایر سوابق کاری اضافه نموده و مواردی که دارای ارتباط کمتری هستند را در آن قسمت بیاورید.اگر دانشجو یا کارآموزی هستید که سابقه حرفه ای در کارنامه خود ندارید، نگران نباشید. انجام هر کار یا قبول هر مسئولیتی که در گذشته و بدون استخدام انجام داده اید و حتی انجام کارهای فوق برنامه در دانشگاه نیز میتواند سابقه ای از کار و فعالیت شما محسوب شود. لذا از اینکه تازه کار هستید و قبلاً استخدام کسی یا جایی نبوده اید ناامید نباشید. به خاطر داشته باشید که هر کارمند باسابقه و مجربی یک نقطه آغاز در کارنامه حرفه ای خود دارد. کارفرمایان در رزومه شما به دنبال پیدا کردن ارتباط بین توانائی های شما و نیازهای شغل کنونی هستند و مایلند بدانند که چگونه توانسته اید از توانائی های فردی خود در امور مختلف کاری بهره گرفته و یا اینکه چطور آنها را در موقعیتهای مختلف کاری توسعه و رشد داده اید.هنگام توضیح مسئولیتهای قبلی خود در انتخاب نوع کلمات دقت کنید. کلمات نوشته شده باید بیانگر انگیزه، جدیت و خلاقیت شما در انجام شغل مورد درخواست تان باشد. نوع نگارش باید تا آنجا که ممکن است مثبت و انرژی بخش باشد. سعی کنید از دامنه افعال و کلمات بیشتری استفاده نمائید تا رزومه تان جذاب تر گردد و از ذکر کلمات یا افعال دارای معانی منفی دوری کنید. به تفاوت بین “عنوان سمت” و “توضیح مسئولیت” توجه کنید. سمت الزاماً بیانگر روش کار نیست! از پرداختن به افکار کلیشه ای نظیر “همه می دانند حسابدار چه کار انجام می دهد!!” یا ” هر کارفرمایی که میداند کنترل پروژه یعنی چه!! ” بپرهیزید و وظایفی را که انجام می دادید به روشنی توضیح دهید. بهتر است توضیحات شما با اختصار ولی کامل انجام گیرد و بجای استفاده از جمله از عبارت استفاده کنید و آنها را به شکل لیست شده زیر هم بیاورید. این امر سبب می شود تا کارفرمایان سریع تر و راحت تر محتویات رزومه شما را خوانده و مرور کند.
5- دوره ها و گواهینامه های تخصصی
6- مهارتها و توانایی ها
بخش مهم دیگری از رزومه شما، به بیان مهارت ها و توانمندی های شما مربوط می شود. این بخش انواع مهارتها مانند کار با نرم افزارهای کامپیوتری مختلف، تسلط بر زبان انگلیسی و … را در بر می گیرد. در هر مهارت میزان آشنایی و تسلط خود را نیز صادقانه بیان کنید. به عنوان مثال ذکر کنید تا چه اندازه با زبان انگلیسی آشنا هستید : آشنا به مکالمه در حد متوسط و تسلط بر مکاتبات اداری در حد پیشرفته.
7- حضور در سمینارها ، جوایز و دستاوردها
بیان تجربیات شرکت در کنفرانسهای علمی و تخصصی به خصوص برای مشاغل تحقیقاتی و تخصصی، بسیار مهم و موثر است. لیستی از آنها تهیه کرده و بر حسب تاریخ (از امروز به گذشته) مرتب نمائید. برای هر مورد نام سمینار یا کنفرانس را به همراه تاریخ و محل برگزاری قید نمائید.همچنین اگر در حوزه خاصی (به خصوص حوزه مرتبط با شغل مورد نظر) به موفقیتی دست یافته اید، آن را در این بخش بیان نمایید.8- علایق شخصی
این بخش کاملا اختیاری می باشد و در آن می توانید لیستی از کارها و مواردی که مورد توجه و علاقه شماست را بیان کنید.
9- معرف ها
در این بخش نام ، شغل و سمت ، آدرس یا تلفن و کلاً اطلاعات مربوط به معرفین خود ( که معمولا حاضر به ضمانت شما هستند ) را ذکر کنید.
مهمترین بخش رزومه
نکات مهم در رزومه نویسی
اما این افراد بدون سابقه کار هستند که بسیاری از آنها نمی دانند چگونه فیلدهای گوناگون رزومه را پرکنند. ما در این گزارش روش هایی را برای شما توضیح می دهیم:
نکته اول آموزش رزومه نویسی
از فرمتی ساده و استاندارد برای نوشتن رزومه خود استفاده کنید. رزومه معرفی شخصیت شغلی شماست و نیازی به تجملات و زرق و برق ندارد.
نکته دوم آموزش رزومه نویسی
از صفحه های بی خط و سفید برای نوشتن رزومه استفاده کنید. کادر ساده ای اطراف نوشته ها ترسیم کنید و تزئینات هم ندهید.
نکته سوم آموزش رزومه نویسی
اطمینان پیدا کنید که اطلاعات تماستان کامل، بی نقص، به روز شده و درست است. اطلاعات تماس شامل تلفن ثابت، تلفن تماس و ایمیل است. اگر آدرس ایمیلتان نام و نام خانوادگی خودتان نیست یا نام مستعار است، پیشنهاد می کنیم یک حساب کاربری با مشخصات واقعی خودتان درست کنید. هیچ چیز به اندازه یک ایمیل طنزگونه نمی تواند ذهن کارفرما را خراب کند. تصور کنید ایمیل شما با آدرس قشنگ چفنگ باشد!
نکته چهارم آموزش رزومه نویسی
در یک بند سه الی چهار جمله ای به توصیف نقاط قوت شخصیتی و خصلت های خوب رفتاری خود برای کارفرما بپردازید.
نکته پنجم آموزش رزومه نویسی
اگر واقعا تجربه کاری ندارید، سعی نکنید کارفرما را فریب دهید یا دروغ نویسی به جای رزومه نویسی کنید. به جای آن کارهایی را که داوطلبانه انجام داده اید، لیست کنید یا از فعالیت های گروهی خود در دانشگاه بنویسید.
نکته ششم آموزش رزومه نویسی
این نکته از همه مهمتر است. وقتی کسی تجربه کاری ندارد، بیش از هر چیز می تواند روی مهارت هایی که دارد مانور دهد. هر کلاس، دوره یا آموزشی که گذرانده اید را بنویسید. هر آنچه بر آن تسلط دارید، یا بخشی از آن را بلدید را بنویسید. راه دوری نمی رود.
رزومه نویسی مساله بسیار مهمی است و در پیشرفت کار و استخدام و … و انواع مصاحبه ها تاثیر مهمی دارد. باید سعی کنید با موفقیت این کار را انجام دهید تا به هدفتان برسید.