ملاک های انتخاب همسر خوب و مناسب
ملاک های انتخاب همسر و معیارهای ازدواج موضوع این بخش از مجله پزشکی آسان طب است. انتخاب همسر یکی از مهمترین انتخابهای زندگی هر شخصی است که سرنوشت و موفقیتش به آن بستگی دارد. پس باید در انتخاب همسر بسیار دقت کرد تا خدای نکرده دچار شکست نشویم. البته وسواس زیادی هم خوب نیست. همه چیز باید در حد تعادل باشد.
ملاک های انتخاب همسر
در این بخش از مجله آسان طب مهمترین ملاک های انتخاب همسر را در اختیارتان می گذاریم. امیدواریم از این بخش بهره کافی را ببرید. فقط تاکید می کنیم برای ازدواج نه باید با بی دقتی جلو بروید و نه اینکه وسواس شدید به خرج دهید.
1- ملاک های انتخاب همسر : معیارهای اصلی
این معیارها برای ازدواج اهمیت زیادی دارند و نقش مهمی در یک زندگی موفق خواهند داشت :
الف. تدیّن از ملاک های انتخاب همسر :
تناسب ایمان و تدین از مهمترین معیارهای انتخاب همسر است. تدین یعنی پایبندی کامل به اسلام . همانطور که پیامبر فرمودند : «علیکَ بذاتِ الدین»؛ بر شما باد که همسر دیندار بگیرید.
انسان متدین به علّت ترس از خدا و عاقبت کارش سعی می کند ویژگیهای بعدی نداشته باشد ، اخلاقش با همسر و مردم خوب باشد و زندگی خوبی را برای همسرش برای رضای خدا درست کند.
امام حسن(ع) به مردی که با ایشان درباره ازدواج دختر خود مشورت کرد ـ فرمود: او را به مردی با تقوا شوهر ده؛ زیرا اگر دختر تو را دوست داشته باشد گرامی اش میدارد و اگر دوستش نداشته باشد به وی ستم نمیکند.
پس کسی که با خدا باشد حتی اگر همسرش را دوست نداشته باشد یا عصبانی باشد از ترس خدا همسرش را اذیت نمی کند.
ب. اخلاق نیک از ملاک های انتخاب همسر :
اخلاق خوب یکی از مهمترین معیار های انتخاب همسر است. منظور از اخلاق نیک «صفات و ویژگیهای پسندیده در نظر عقل و شرع» است. مانند : خوشخلقی، حقپذیری، تواضع، راستگویی، خوشبینی، وقار و متانت، مهربانی، گذشت، ادب، نرمخویی، وفاداری و سخاوت
همسری که اخلاقش خوبست در شما هم اثر مثبت میگذارد. صبور است و با مشکلات زندگی کنار میآید و در آینده فرزندان خوبی تربیت میکند.
پیامبر گرامی اسلام(ص) فرمود: «با کسی که اخلاق و دینش مورد پسند باشد ازدواج کنید، اگر چنین نکنید فتنه و فساد بزرگی در زمین به وجود خواهد آمد».
همچنین اخلاق او در تربیت فرزندان هم تاثیر خواهد گذاشت.
ج. شرافت خانوادگی از معیارهای انتخاب همسر :
یکی از ملاک های انتخاب همسر اصالت خانوادگی است. منظور ما شهرت و ثروت و موقعیت اجتماعی نیست، بلکه منظور از شرافت خانوادگی نجابت و پاکی، تدین و تقوای خانواده است. خانواده ای که آبرو دار بوده و زندگی درستی را داشته باشند
پیامبر گرامی اسلام(ص) فرمودند: «ای مردم، بپرهیزید از سبزهزاری که بر فراز مزبله و منجلابی روییده باشد! سؤال شد: ای پیامبر خدا، سبزهزار روییده بر مزبله و منجلاب چیست؟ فرمود: زن زیبایی که در خانواده پلیدی رشد کرده باشد».
د. سلامتی جسمانی و روانی یک معیار انتخاب همسر :
مشکلات جسمی و روانی به دسته های مختلفی تقسیم می شوند. خیلی از آنها اهمیت زیادی ندارند و در زندگی مشترک تاثیر گذار نیستند. اما بعضی از بیماری ها و معلولیتهای جسمی و روانی، غیرقابل درمان بوده و ممکنست مانع انجام وظایف همسری شود.
اسلام هم از ازدواج با افرادی که دارای امراض جزام، جنون و برص باشند، نهی فرموده است. (البته ازدواجهای ایثارگرانه موضوع دیگری است ).
ولی نباید هر بیماری ای را نقص دانسته و با او ازدواج نکنید. شما می توانید به مشاوره رفته و از او کمک بگیرید. مثلا خیلی از بیماری ها اگر دارو درست خورده شود با بقیه انسان ها فرقی نمی کنند و می توانند مثل یک انسان عادی به زندگی خود ادامه دهند.
2- ملاک های انتخاب همسر : معیارهای فرعی و تناسب
این ملاکها معیارهای اصلی نیستند، ولی خب در یک زندگی موفق تاثیر گذار هستند و برای بهتر شدن و کاملتر شدن زندگی مشترک لازم هستند. این را هم بدانید که شما حتی اگر کل جهان را هم بگردید نمی توانید کسی را پیدا کنید که ویژگیهایش صد در صد همتای شما باشد. پس باید از برخی چیزها هم گذشت و حد اعتدال را در نظر گرفت .
الف . تناسب در زیبایی از معیار های انتخاب همسر :
زیبایی معیار نیست، ولی طرفین در مجموع باید از لحاظ زیبایی و قیافه ظاهری همدیگر را بپسندند.
اولا که بهتر است طوری نباشند که یک نفر خیلی زیبا و یک نفر زشت باشد. ( البته زیبایی نسبی است و هر کسی سلیقه خودش را دارد. پس شما سلیقه خود را در نظر بگیرید)
دوما چهره اش در حدی باشد که برای شما جذاب باشد و بقول معروف از راه رفتن با او خجالت نکشید. همین کافیست. حتما نباید همسر شما حوریه باشد. زیبایی ممکنست در یک دقیقه از دست برود و مهم اخلاق است.
ب. تناسب سنی از ملاک های انتخاب همسر :
تفاوت سن بلوغ جنسی دختر و پسر حدود 4 سال است. پس بهتر است که تفاوت سن آنها در ازدواج متناسب باشد.
البته گاهی وقتها همه چیز بر وفق مراد است و شرایط دیگر آن قدر مناسب است که میتوان از این مسأله گذشت کرد و همسری با سن مساوی انتخاب کرد.
خیلی ها هم زنی با سن بیشتر یا شوهری با سن کمتر انتخاب می کنند. در این مورد صد در صد جواب منفی ندهید و با یک مشاوره و متخصص مشورت کنید.
ج. جسمی و جنسی از ملاک های انتخاب همسر :
زن و شوهر بهتر است از نظر جسمی (قد، وزن) تناسب داشته باشند؛ گاهی مواقع زوجها در ابتدا به این عامل توجه نمیکنند و بعد از ازدواج نسبت به این عوامل حساسیت به خرج میدهند که باعث تلخی و اختلاف در زندگی میشود.
همچنین باید از نظر جنسی متناسب باشند. یعنی هر دو گرم مزاج و یا سرد مزاج باشند. اگر یکی از آنها خیلی گرم و دیگری خیلی سرد باشد صد در صد در مورد مسایل جنسی به مشکل می خورند و حتی ممکنست زندگی شان با شکست مواجه شود.
د. تناسب اقتصادی از معیارهای انتخاب همسر :
همسر انسان باید با او تناسب مالی داشته باشد. مثلا فرض کنید پسری فقیر دختری ثروتمند را بگیرد. خب مسلما او هرچقدر کار کند نمی تواند با در آمد کمش دختر را راضی کند و به مشکل می خورند. مگر خانواده دختر و دختر انقدر با ایمان باشند که اصلا مسائل مالی برایشان مهم نباشد و دخترشان را قانع تربیت کرده باشند.
ه. تناسب تحصیلی از معیار های انتخاب همسر :
درست است که شعور همیشه با میزان تحصیلات رابطه مستقیمی ندارد، ولی خب روانشناسان معتقدند هر چه میزان تحصیلات به هم نزدیک تر باشد احتمال درک دو طرف بیشتر است. یعنی بهتر است یا هر دو هم مدرک باشند یا اینکه دختر کمی از پسر پایین تر باشد. مثلا به صلاح نیست که دختر کارشناسی ارشد داشته باشد و پسر دیپلوم یا حتی بر عکس. البته این مساله دلیل کافی برای جواب منفی دادن به شخص خاصی نیست و شما باز هم می توانید به مشاوره مراجعه کنید.
و. تناسب فرهنگی- اجتماعی یک معیار انتخاب همسر :
زن و شوهر باید از لحاظ فرهنگی و اجتماعی با هم متناسب باشند. مثلاً کسی که عمدة فعالیتش علمی و پژوهشی است، اگر با کسی ازدواج کند که روحیه اش تجملاتی، اشرافی، اهل مسافرت، تفریحات و .. است ، ممکنست به مشکل بربخورند. یا مثلا کسی اهل مطالعه زیاد باشد ولی طرف مقابل کتاب خواندن را مسخره بداند یا ده سال یکبار هم کتاب نخواند خب ممکنست مشکل ساز شود.
ی. هماهنگی روانشناختی از ملاک های انتخاب همسر :
روحیات افراد با هم فرق دارد؛ برخی برونگرا (اهل شوخی، ارتباط با دیگران و معاشرت، تفریح، جنب و جوش و تحرک زیاد و…) و برخی درونگرا (تمرکز بر خود، تفکر زیاد، عدم ارتباط زیاد با دیگران و…) هستند. بهتر است این ویژگی های اخلاقی هم شبیه هم باشد تا بعدا به مشکل نخورند.
این را هم بخوانید : 20 مورد نکات همسرداری برای زندگی عاشقانه
امیدواریم از اطلاعاتی که در این بخش از مجله پزشکی آسان طب تقدیم تان کردیم بهره کافی را برده باشید. اگر اطلاعات یا نظری در این زمینه دارید لطفا همین الان در بخش نظرات آن را اعلام کنید.