عوارض نوشابه و مضرات نوشابه و فواید نوشابه
عوارض نوشابه و مضرات آن برای سلامتی بسیار است. نوشابه باعث چاقی شده و به دندان ها به شدت اسیب می رساند. همچنین ممکن است باعث مشکلات معده و روده در مصرف کننده شود. به همان اندازه که تاکید میکنیم سیگار برای شما سم است، باید بگوییم که عوارض نوشابه هم همین طور است. در این بخش از مجله پزشکی آسان طب درباره عوارض نوشابه و فواید نوشابه اطلاعاتی را تقدیم می کنیم.
عوارض نوشابه
نوشابه اثر بسیار بالای اعتیاد اوری در بدن ما دارد به طوری که بعد از نوشیدن یک لیوان دوباره احساس خواستن نوشابه در ما بیداد میکند. نوشابه امروزه در تمام دنیا مصرف بالای دارد به گونه ای که در بعضی نقاط مانند آب از آن استفاده میکنند نوشابه بسیار دوست داشتنیست ولی در عین حال ترسناک است.
زمانی که به انرژی نیاز دارید.
عوارض نوشابه کوکا
امـروزه مصرف نوشابه های گازدار بطور فزاینده در میان مـردم دنیا بخصوص ایرانیان که رکورددار مصرف این ماده هستند رایج گردیده است. اما آیـا مـصـرف کنـنـدگان از مـضرات این نوشابه های رنگارنگ با خبرند؟
پــژوهشگران مضرات نوشابه های گازدار را چـنـیـن میشمارند:
1- پـوسیدگی دندانها: یکی از عوارض نوشابه برای سلامتی خراب کردن دندان است. تمام نوشابه های گازدار خاصیت اســیدی داشته و سبب فرسایش مینای دندانها میگردند.
همچنین میزان قند بالای این گـونه مـحــصولات پوسیدگیدندانها را تسریع میکنند.
2- چاقی: چاقی و اضافه وزن از دیگر عوارض نوشابه است. نوشابه های گازدار عمدتا از آب تصفیه شده، افزودنیهای مصنوعی و شکر تصفیه شده تهیه میگردند. بنابراین فاقد هرگونه ارزش تغذیه ای بوده و تنها به خاطر میزان قند بالایشان دارای کالری زیادی میباشند که سبب چاقی در فرد مصرف کننده میگردند. در نوشابه های رژیمی نیز جای شکر معمولی از آسپارتام استفاده میکنند که در ضمن آنکه یک ماده اشتها آور میباشد برای سلامتی نیز مضر بوده و مصـرف آن میگرن، سرگیجه و کاهش توان حافظه را بدنبال دارد.
3- سوء تغذیه: افرادی که به مصرف نوشابه های گازدار اعتیاد دارند و از طرفی که این محصولات موجب کاهش اشتها میگردند بنابراین فرد معتاد تنها به مصرف نوشابه های گازدار روی آورده و دچار سوء تغذیه میگردند.هنگامی که شما در بطری یک نوشابه گازدار را میگشایید بلافاصله حبابها و گازهای موجود در آن به بیرون جهیده وظاهر میگردند.گاز اینگونه محصولات بسبب وجود اسید فسفریک و دی اکسید کربن در ترکیباتشان میباشد که سبب اسیدی گشتن اینگونه محصولات نیز میگردند.
PH نوشابه های گازدار بین 2.5 تا 3.5 میباشد که موجب پدید آمدن محیطی اسیدی در معده میگردند. در کل مسیر سیستم گوارش تنها معده قادر به مقاومت در برابر چنین محیط اسیدی میباشد. اما در دیگر اعضای سیستم گوارش بدن مانند دهان، گلو و مری در پی مصرف نوشابه های گازدار محیط اسیدی ناهنجاری ایجاد میگردد. چراکه مخاط دهان، گلو و مری بسیار در برابر اسید حساس و آسیب پذیر میباشند. اسید فسفریک موجود در این نوشابه ها نیز با رقابت با اسید هیدروکلریک معده عملکرد صحیح معده را تحت تاثیر قرار میدهد. هنگامی که معده ناکارآمد میگردد غذای مصرفی گوارش نیافته باقی مانده و سبب سوء هاضمه و نفخ میگردد. افرادی که از زخم معده و
وقتی که برای سر حال آمدن و برطرف کردن احساس خستگی، نوشابه میخورید، یعنی به کافئین برای تامین انرژی بدن و مغز نیاز دارید. برای همین در این موقعیت بهتر است از قهوه و چای سبز بهجای نوشابه استفاده کنید. این نوشیدنیها سرشار از آنتیاکسیدانها نیز هستند که از ابتلا به بیماریهای مختلف جلوگیری میکنند. میتوانید با انواع شیرینکنندههای سبک و سالم مثل عسل، چای سبز و قهوه را شیرین کنید. راه دیگر استفاده از انواع چایهای میوههای است که شیرینکنندههای میوهای خوبی نیز دارند. وقتی که قند خونتان پایین میآید.
فرایند نوشابه و مضرات نوشابه
میزان بالای قند خون و شیرین کننده های مصنوعی، دفع هر چه بیشتر کلسیم را از طریق ادرار باعث میشوند.
۱۰ دقیقه بعد: ۱۰ قاشق چای خوری شکر وارد بدنتان می شود، می دانید چرا با وجود خوردن این حجم شکر دچار استفراغ نمیشوید؟ چون اسید فسفریک، طعم آن را کمی می گیرد و شیرینی اش را خنثی می کند.
۲۰ دقیقه بعد: قند خونتان بالا میرود و منجر به ترشح ناگهانی و یکجای انسولین می شود، کبدتان شروع می کند به تبدیل قند به چربی تا قند خون بیشتر از این بالا نرود.
۴۰ دقیقه بعد: حالا دیگه جذب کافئین کامل شده، مردمک های چشم گشاد می شود، فشار خونتان بالا می رود و در پاسخ به این حالت، کبدتان قند را به داخل جریان خون رها میکند. گیرنده های آدنوزین مغز حالا بلوک می شوند تا از احساس خواب آلودگی جلوگیری کنند.
۴۵ دقیقه بعد: ترشح دوپامین افزایش پیدا می کند و مراکز خاصی در مغز حالت سرخوشی ایجاد می کنند، تحریک می شوند. این همان مکانیسمی است که در مصرف هروئین منجر به ایجاد سرخوشی میشود.
۶۰ دقیقه بعد: اسید فسفریک موجود در نوشابه، داخل روده کوچک، به کلسیم، منیزیم و روی می چسبد. متابولیسم بدن افزایش پیدا می کند. میزان بالای قند خون و شیرین کننده های مصنوعی، دفع هر چه بیشتر کلسیم را از طریق ادرار باعث میشوند.
مدتی بعد: کافئین در نقش یک داروی مدر (ادرار آور) وارد عمل می شود. حالا دیگر کلسیم و منیزیم و رویی که قرار بود جذب بدن شود، بیش از پیش از طریق ادرار دفع میشوند و به همراه آن مقادیر زیادی آب، سدیم و دیگر الکترولیت ها نیز از دست میرود.
مدتی بعدتر: کم کم آن غوغایی که در بدنتان ایجاد شده بود فروکش میکند و نوبت به افت قند میرسد. در این مرحله یا خیلی حساس و تحریک پذیر می شوید یا خیلی کرخت و بی حال.
حالا دیگر تمام آن آبی را که از طریق نوشابه وارد بدن خود کرده بودید دفع کرده اید، آبی که می شد به جای اسید و کافئین و شکر، حاوی مواد مفیدی برای بدنتان باشد. تا چند ساعت بعد اثر کافئین هم از بین میرود و شما هوس یک نوشابه دیگر می کنید.
اگر از نظر عصبی تحریکپذیر میشوید، احساس لرزش در قسمتهای مختلف بدن میکنید، یا احساس سبکی در سرتان دارید و احساس میکنید که در طول روز شرایط استرسزای زیادی را تحمل کردهاید، پس غده فوق کلیوی شما نیاز به حمایت دارد. در واقع کار این غده، ترشح قند بیشتر در موقعیتهای استرسزا است. وقتی این غده بهخاطر فعالیت مزمن خسته میشود، قند خون پایین میآید و بدن هورمونهای لازم برای مدیریت این مشکل را از دست میدهد. در این حالت باید تا حدی که میتوانید از شروع کردن صبح با شرایط استرسزا دوری کنید، وعدههای غذایی (بهخصوص صبحانه) را حذف نکنید، در طول روز بیشتر پروتئین بخورید و از انواع مغزها در طول روز استفاده کنید. استفاده از مکملهای ویتامین C و ویتامین B۵ همراه با مصرف چای شیرینبیان خیلی برای حفظ شرایط مناسب غده فوق کلیوی مناسب است.