اطلاعات پزشکی داروهای ضد درد مخدر
داروهای ضد درد مخدر فواید و عوارض زیادی برای سلامتی دارد. خب مسلما این داروها درد شما را کاهش داده و شما را آرام می کند. اما در صورت زیاده روی در مصرف آن ممکنست در آینده به آن وابسته شوید و مجبور باشید با کوچکنرین دردی از آن استفاده کنید. در این صورت ترک این داروها هم به شدت سخت است. در این بخش درباره داروهای ضد درد مخدر اطلاعاتی را تقدیم می کنیم.
بخش اول داروهای ضد درد مخدر
این گروه از داروها (Narcotic analgesic) از راه بخصوصی موجب دپرسیون سیستم عصبی مرکزی می گردند و چشمگیرترین و مفیدترین اثر آنها تسکین دردهای شدید می باشد. این عوامل همچنین موجب تخفیف رفلکس سرفه و کاهش حرکات دستگاه گوارش می گردند. مکانیسم عمل آنها شناخته شده نیست.
آنالزیک های مخدر شامل تریاک، مرفین، کدئین، مشتقات مختلف اوپیوم (تریاک) و برخی ترکیبات کاملا سنتتیک با خصوصیات فارما کولوژیک مشابه می باشند.
از گروه اخیر مپریدین بیش از همه شناخته شده است. قدرت کلیه ضد دردهای مخدر را نسبت به اثر مرفین می سنجد.
تریاک خود مخلوطی از آلکالوئیدهای مختلف است که از زمان های قدیم از خشخاش تهیه میشده است. مرفین و کدئین دو ترکیب شیمیائی خالص هستند که از ترکیبات تهیه می شوند.
بحث در مورد داروهای ضد درد مخدر (نارکوتیک) به دو بخش اصلی تقسیم می گردد که در بخش اول داروهائی که کاملا به مرفین وابسته هستند و در بخش دوم داروهای وابسته به مپریدین در مورد بررسی مورد بررسی قرار می گیرند . اگر چه تاثیر هر دو گروه روی ارگانهای مختلف بدن از نظر شدت و میزان متفاوت است ، اما اعمال کلی آنها در مجموع به هم شباهت داشته و می تواند با هم مورد بحث قرار گیرد .
وابستگی وتحمل (depende and Tolerance)
مهم است که بخاطر داشته باشیم که کلیه داروهای این گروه اعتیاد آور هستند . وابستگی روانی وجسمی و تحمل حتی با مصرف دوزهای درمانی این داروها در بیمارستان ایجاد می شود . تحمل (تولرانس) به این صورت مشخص می گردد که بیمار جهت تسکین درد خود به مقادیر بیشتر دارو در فواصل کوتاهتر نیاز پیدا می کند . احتمال بروز این حالت معمولا زمانی بیشتر است که داروی ضد درد مخدر به طور مداوم و با دوز بالا نزد بیماری مصرف شده باشد .
اثرات داروهای ضد درد مخدر
مهمترین اثر این گروه بر سیستم عصبی مرکزی است که علاوه بر تغییر آستانه احساس درد ، بخصوص با دوزهای بالاتر دارو موجب پیدایش حالت افوری ، خواب آلودگی ، تغییر خلق ، تیرگی شعور وخواب عمیق می گردد . این گروه از داروها همچنین سبب وقفه تنفسی می شوند و این اثر ممکن است حتی با دوز های کم مشاهده شود . مرگ به دنبال مصرف مقادیر بیش از حد مجاز تقریبا همیشه نتیجه توقف تنفس است .
ضد دردهای مخدر موجب بروز حالت تهوع واستفراغ می شوند (بعلت تحریک مستقیم گیرنده های شیمیایی در Trigger Zone) . سبب تخفیف رفلکس سرفه می گردند و لذا در ترکیب بسیاری از شربت های ضد سرفه این مواد (کدئین) کاربرد دارند. آنالیژزیک های مخدر تاثیر کمی بر فشار خون دارند (در وضعیت خوابیده) . هر چند که اکثر نارکوتیک ها شرفیت بیمار را در پاسخ به استرس کاهش می دهند . مرفین وسایر ضددردهای مخدر سبب گشاد شدن عروق محیطی می گردند که می تواند موجب کاهش فشار خون شود .
تنگ شدن مردمک از نشانه های بسیار واضح اعتیاد است . کاهش حرکات دودی (پریستالتیک) روده و افزایش فشار داخل مجاری صفراوی از اثرات دیگر این داروها می باشد .
مسمومیت دارویی داروهای ضد درد مخدر
در این بخش درباره مسمومیت دارویی داروهای ضد درد مخدر اطلاعاتی را تقدیم می کنیم :
مسمومیت حاد داروهای ضد درد مخدر
این حالت با دپرسیون تنفسی واضح ، خواب عمیق ، استوپور یا اغماء و مردمک تنگ (نقطه ای شکل) مشخص می گردد. تعداد دفعات تنفسی تا حد 2 تا 4 بار در دقیقه کاهش می یابد. بیمار ممکن است سیانوتیک باشد. به گزارش آسان طب فشار خون تدریجا سقوط می کند. حجم ادرار و درجه حرارت بدن کاهش می یابد. مرگ تقریبا همیشه ناشی از دپرسیون تنفسی می باشد.
درمان مسمومیت حاد ناشی از مصرف مقادیر بیش از حد مجاز
شستشوی معده و تجویز داروهای قی آور در مورد مسمومیت های خوراکی توصیه می شود. ولی اصل کلی توجه به مبارزه با دپرسیون تنفسی پیشرونده می باشد، گر چه محرک های تنفسی (کافئین ، نیکتامید) بکار رفته است، اما متاسفانه بدنبال اثرات تحریکی موجب دپرسیون شدید می شوند و این خود اختلال ناشی از نارکوتیک ها را تشدید می نماید.
آنتاگونیست نارکوتیک نالورفین Nalline پنج تا ده میلی گرم ، لوالورفان (narcan) نیم تا 1 میلی گرم و نالوکسون 0/4 میلی گرم از طریق وریدی در درمان موثر هستند و در حال حاضر Naloxon داروی انتخابی است .
مسمومیت مزمن
اعتیاد مسئله شناخته شده ای در مصرف ترکیبات نارکوتیک می باشد. پرسنل پزشکی باید به نشانه های این حالت آشنایی داشته باشند که شامل تنگی مردمک ، یبوست ، عفونت های پوست محل تزریقات در روی دست ، آبسه (بخصوص در سطوح قدامی بدن در محل تزریقات دارو) و خارش است .
نشانه های قطع دارو Withdrawal Signs
معمولا 4 تا 12 ساعت بعد از قطع دارو ظاهر و با بی خوابی ، خمیازه کشیدن ، عطسه ، استفراغ ، اسهال ، لرزش دستها، عرق فراوان ، دپرسیون ، دردهای عضلانی ، احساس لرز ، اضطراب و بیقراری و درخواست عاجزانه معتاد جهت دریافت دارو مشخص می گردد . اگر چه این نشانه ها ناراحت کننده هستند ، اما بندرت جان شخص معتاد به خطر می افتد.
برای مطالعه بخش دوم از اطلاعات پزشکی در مورد داروهای ضد درد مخدر به لینک (اطلاعات دارویی داروهای ضد درد مخدر ) مراجعه کنید .
درست است که این داروها مسکن هستند و درد را کاهش می دهند اما یادتان نرود که اعتیاد اور است. در اینده مجبورید برای هر دردی این دارو ها را مصرف کنید و یا حتی وقتی درد ندارید از ان استفاده کنید.
همچنین دیگر بدنتان به ان جواب نمیدهد و ممکن است دردتان را هم اصلا تسکین ندهد.
منبع :
asanteb.com
بسیار اطلاعات مفید و جامع و در عین حال خلاصه ای ارائه فرمودید برای تحقیقات و اطلاع در زمان کم عالی بود
از شما متشکرم