تاثیرات قرص زولپیدم Zolpidem بر خواب شبانه
بسیاری از افراد به دلایل مختلفی مثل استرس، خستگی فکری و بیماری های جسمانی به بی خوابی و بد خوابی در هنگام شب دچار می باشند و برای به خواب رفتن از انواع و اقسام داروهای خواب آور استفاده می کنند. متاسفانه به دلیل کمبود آگاهی و مصرف خودسرانه از آرامبخش ها بسیاری از افراد به عوارض جانبی این داروها دچار می شوند. قرص زولپیدم (Zolpidem) با نام تجاری Ambien به دلیل نداشتن حلقه دیازپین، بنزودیازپین به شمار نمی آید ولی روی گیرنده های بنزودیازپینی اثر می کند. به هر حال قرص زولپیدم برای گیرنده های بنزودیازپین-۱ انتخابی است و در دوز معمول خود روی دیگر گیرنده های بنزودیازپین اثر ندارد. مطلب زیر به توضیح مشخصات دارویی قرص زولپیدم اختصاص دارد.
اطلاعات دقیق تری از قرص زولپیدم
قرص زولپیدم همچنین با نامهای تجاری دیگری مثل دریمکس (Dreamex)، استیلناکت (Stilnoct)، زولپیرست (Zolpirest) و زولیناکس (Zolinax) هم در داروخانه ها به فروش می رسد. قرص زولپیدم نیمه عمر دفعی ۲ ساعته داشته و با یک فراهم یابی زیستی معادل ۷۰٪ در دوز بالاتر، کمتر انتخابی می باشد. ضمنا مصرف همراه با غذا جذب آن را کند می کند. قرص زولپیدم یک داروی خواب آور با اثر ضدتشنجی است که با گذشت ۱۵ دقیقه از زمان مصرف اثراتش نمایان می شود و به همین دلیل بهتر است زمانیکه برای خوابیدن آماده هستید آن را مصرف کنید. جالب است بدانید که در ارتش امریکا از قرص زولپیدم برای خاصیت خواب آوری شب قبل از عملیات های حساس و مهم استفاده می شود. استفاده ی نا به جا و بیش از حد این دارو باعث بروز اعتیاد در فرد می شود و با علایمی همچون افسردگی، انزواطلبی و گوشه گیری، بیقراری، توهم، فراموشی و آلزایمر و در نهایت تغییر در اشتها خود را نشان می دهد.
چگونگی مکانیسم اثر قرص زولپیدم
قرص زولپیدم با فرآیند اکسید شدن به متابولیت غیرفعال تبدیل می شود. عملکرد دارویی قرص زولپیدم بعد از ۳-۲ ساعت از مصرف به اوج سطح پلاسمایی خود می رسد و نیمه عمر حذفی ۳-۲ ساعته نیز داشته و هیچ متابولیت فعالی ندارد. بنابراین در اکثر موارد یک دوز شبانه در طی شب کاملا پاک می گردد و باعث رخوت روزانه نمی شود. به دلایل فوق قرص زولپیدم برای رفع بی خوابی در ابتدای خواب مفید است و کمتر برای خواب منقطع یا سحرخیزی مفید می باشد. قرص زولپیدم زمان نهفته خواب و کل زمان خواب را به همان میزان بنزودیازپین ها بهبود می بخشد اما روی خواب REM، خواب دلتا یا دیگر قسمت های خواب اثر نمی گذارد. هم اکنون قرص زولپیدم یک سوم تجربه ها برای رفع بی خوابی را به خود اختصاص داده است که علت آن قابل قبول تر بودن عوارض جانبی آن است. همانند دیگر خواب آورها برای زولپیدم هم توصیه می شود که بیش از ۲ تا ۸ هفته مصرف نگردد. به هر حال در یک مطالعه هیچگونه تحمل (اعتیاد) و عوارض جانبی شدید در عرض 6 ماه درمان با قرص زولپیدم دیده نشده است.