علائم و درمان بیماری های شایع پروستات
بیماری های شایع پروستات موضوع این بخش از مجله پزشکی آسان طب است. یکی از این بیماری ها عفونت است که علایم خاص خود را دارد و باید سریعا درمان شود. چون ممکن است منجر به سرطان شود. همچنین در صورت تغییر شکل در این بخش باید سریعا به پزشک مراجعه کنید. اگر دچار عفونت شدید حمام آب ولرم میتواند درد شما را تسکین دهد. همچنین مصرف الکل و کافئین برای شما ممنوع است.
بیماری های شایع پروستات
پروستات غده ای به اندازه بادام یا بزرگتر است که در گردن و پائین ترین قسمت مثانه و در ابتدای مجرای خروجی ادرار قرار دارد به طوریکه مجرای ادرار از میان آن می گذرد کار آن تنظیم محتوای مایع منی می باشد.
سه نوع مشکل پروستات عبارتند از :
- عفونت (پروستانیت)
- بزرگ شدن پروستات (پروستات هیپر ترفی)
- سرطان پروستات
عفونت و بزرگ شدن به سرطان پروستات منجر نمی شود.
عفونت پروستات :
دو نوع عفونت پروستات وجود دارد ، حاد و مزمن. عفونت حاد ناگهانی پدید می آید و دارای برخی یا همه عوارض زیر می باشد.
- تب و لرز
- درد، سوزش ادرار و انزال
- فشار و مشکل تخلیه ، ادرار خروج کم و مکرر ادرار
- درد کمر و شکم
- خون در ادرار
ناراحتی پروستات مزمن ملایم تر از عفونت حاد آن می باشد و تب و لرز ظاهر نمی شود و ممکن است با عفونت مجاری ادرار همراه باشد.
عفونت های پروستاتی به درمان و آنتی بیوتیک به خوبی پاسخ می دهد. اگر عفونت پروستات عود کند، ممکن است به درمان طولانی با آنتی بیوتیک نیاز باشد.
گاهی ادرار، دردناک بدون عفونت وجود دارد. این وضعیت را پروستاتودتیا می نامند که به فشار و اضطراب مربوط می شود.
پیشگیری از عفونت پروستات
- مصرف مایعات را به 8 تا 12 لیوان در روز برسانید تا ادرار زیادتر شود، نوشیدن مایعات اضافی به شستشو و تمیز کردن مجاری ادرار کمک می کند.
- از مصرف الکل و کافئین خودداری کنید. کافئین ادرار آور قوی می باشد. (یادآوری، چای و قهوه محتوی کافئین هستند).
- فشار خون را کنترل نمایید، فشار ارتباط با مسئله ادرار دردناک دارد.
- آب بیشتر بنوشید.
درمان خانگی عفونت پروستات
- الکل و کافئین را حذف کنید.
- حمام گرم به آرام کردن درد و کاهش فشار کمک می نماید.
- اسپرین یا ابوپوروفن می تواند به کاهش درد کمک نماید.
چه موقع به پزشک مراجعه شود؟
- اگر تب، لرز، تهوع و درد کمر و زیر دل اتفاق افتد.
- اگر ادرار بدون ارتباط با مواد غذایی قرمز یا صورتی باشد. برای ادرار خونی به پزشک مراجعه کنید.
- اگر با درمان معمولی ناراحتی پنج روز ادامه داشت.
- اگر تغییر ناگهانی رخ داد یا اشکالات بیشتر شد.
- اگر ادرار دردناک است یا ترشح غیر عادی و چرکی دیده شود .
بزرگ شدن پروستات
با افزایش سن پروستات بزرگ می شود. این یک روند طبیعی است و بیماری نیست. همین که غده بزرگتر شد، فشار روی مثانه وارد می شود و برای ادرار مشکل بوجود می آورد. مانند:
- به سختی ادرار شروع می شود و یا به طور کامل متوقف می گردد (قطره قطره).
- بیدار شدن شب برای نیاز به تخلیه
- ادرار دردناک
- کاهش فشار و جهش ادرار
- عدم تخلیه کامل مثانه
بزرگی پروستات بیماری جدی نمی باشد مگر هنگامی که ادرار کردن مواجه با اشکال شود یا ادرار پس بزند که موجب عفونت مثانه و آسیب کلیه شود. ریزش قطره ها بعد از ادرار هم دیده می شود که به علت افزایش حجم پرو ستات باشد.
کاربرد عمل جراحی برای پرو ستات بزرگ شده حتمی نمی باشد. اگر چه عمل جراحی برداشتن پرو ستات زیاد انجام می شود، اما اخیراً تحقیق نشان داده که پروستات بزرگ شده با گذشت زمان بدتر نشده است. به گزارش آسان طب،برخی هم متوجه شده اند که عوارض آن ثابت مانده و حتی خود بخود بهبود یافته اند. در چنین مواردی بهترین درمان ترک عمل جراحی است. داروهایی در دسترس است که می تواند به بهبودی عوارض کمک نماید. پزشک راهنمایی های لازم برای بزرگی بی خطر پرو ستات را در اختیار شما قرار می دهد.
پیشگیری از بزرگ شدن پروستات
با توجه به این که پروستات مایع انزال را تولید می کند، اعتقاد دیرباز و محکمی وجود دارد که انزال مرتب (دو تا سه مرتبه در هفته) به جلوگیری از بزرگ شدن پرو ستات کمک می نماید. این مورد از نظر علمی به اثبات نرسیده، اما باز دارنده خطر به حساب می آید.
درمان خانگی بزرگ شدن پروستات
- از مصرف آنتی هیستامین ود کونجتنت که مشکلات ادرار را بیشتر می کند خودداری کنید.
- اگر از تکرار ادرار در شب رنج می برید، از نوشیدن مشروبات غیر الکی، و الکی و کافئین قبل از خواب خودداری نمایید.
- خود را نگه دارید و ادرار کردن را به تاخیر نیاندازید و برای تخلیه مثانه وقت صرف کنید. موقع ادرار کردن بنشینید.
- بعد از دفع ادرار قطره قطره اندام را بشویید تا از عفونت جلوگیری کنید.
چه موقع به پزشک مراجعه شود؟
- اگر تب، کمر درد یا لرز بیشتر شد.
- داروهای ادرار آور، تراکولیزر، آنتی هیستامین، دکونجستان و ضد افسردگی می توانند مشکلات ادرار را افزون نمایند. اگر این داروها را مصرف می نمایید از پزشک سوال کنید تا از داروهای دیگری استفاده کنید.
- اگر عوراض بزرگی پروستات دو هفته بدون انقطاع ادامه داشت. معاینه قادر است به تشخیص و راه های درمان کمک نماید.
سرطان پروستات
سرطان پرو ستات بیشترین بدخیمی و دومین عامل مرگ و میر مردان است، اندازه غده ی سرطانی کوچک است و آرام رشد می کند اگر به موقع رسیدگی شود و قبل از دست اندازی و سرایت به دیگر اندامها تشخیص داده شود قابل درمان است. با افزایش سن احتمال وجود آن اضافه می شود و پس از 65 سالگی بیشتر می باشد. از آنجایی در مسن تر ها بیشتر دیده می شود تاثیری در کوتاه کردن عمر مبتلایان ندارد اگر بدخیمی در جوان ها شروع گردد عواقب و خطرات آن سخت است.
هیچ نوع عوارض ویژه وجود ندارد و تظاهرات آن مشابه بزرگ شدن معمولی پرو ستات است. اگر بدخیمی پیشرفته باشد عوارض دیگر مانند درد ممکن است به علت پیشرفت و سرایت سرطان به دیگر نقاط بدن مانند استخوان باشد.
بدخیمی پروستات حالت فامیلی دارد و بیشتر برای آنان پیش می آید که از رژیم غذایی چرب استفاده می کنند و برای فرزندان خانواده حالت موروثی خواهد داشت.
پیشگیری از سرطان پروستات
رعایت رژیم غذایی و کم چربی تنها راه شناخته شده برای کاهش خطر بدخیمی پروستات است.
راه های ارزشمندی برای رسیدگی سرطان پرو ستات وجود دارد از جمله از راه مقعد و آزمایش پادزهر ویژه پرو ستات (PSA) که از طریق آزمایش خون انجام آن هیچگونه مشکلی ندارد. معاینه و آزمایش خون در تشخیص بدخیمی پرو ستات می تواند مفید باشد اگر چه به کارآئی آن هم پزشکان اعتقادی راسخ ندارند.
در این مورد با پزشک برای دریافت اطلاعات بیشتر تماس بگیرید.
درمان خانگی سرطان پروستات
درمان بدخیمی پروستات برای افراد بیمار متفاوت است. با پزشک معالج در مورد درمان طولانی و منافع آن مشورت نمایید. مطالعه و یادگیری و از جمله حوصله برای تشخیص و درمان به خرج دادن را باید فرا گرفت تا پزشک مشاور بتواند راه خوبی برای درمان کوتاه مدت و دراز مدت در اختیار بیمار قرار دهد. از جمله عوامل تصمیم گیری سن، زمان تشخیص بیماری، وسعت فراگیری، بدخیمی یا حالت عمومی شخص و نوع و درجه بدخیمی می باشد.
چه موقع به پزشک مراجعه شود؟
- هر نوع ناراحتی که در مورد مراجعه به پزشک در عفونت پروستات یا بزرگ شدن آن فهرست شد.
- اگر درد شدید استخوان ها وجود داشت.
اگر درد مشکوکی در ناحیه تناسلی خود حس کردید به پزشک مراجعه کنید. همیشه از قدیم گفته اند پیشگیری بهتر از درمان است. اگر زودتر متوجه مشکل خود بشوید بهتر هم میتوانید ان را درمان کنید.
همچنین اگر در ادرار کردن مشکل پیدا کردید یا زیر دلتان درد گرفت یا خیلی زیاد ادرار میکنید یا خیلی کم به دستشویی میروید در همه این موارد باید پزشک را در جریان بگذارید.
پشت گوش انداختن بیماری هیچ سودی برای شما نخواهد داشت.
منبع : AsanTeb.com