با مسیر عصب واگ آشنا شوید

عصب واگ عصبی است حسی و حرکتی که از گردن تا شکم ادامه دارد و کلیه احشاء قفسه سینه و شکم تا کولون را عصب می دهد. به همین علت نام واگ به معنای سرگردان به آن اطلاق می شود. (بلند ترین عصب کرانیال).

مبدا عصب واگ دارای چهار هسته می باشد که همگی در بصل النخاع هستند.

1- هسته آمبیگوس که به عضلات کنستریکنور حلق و عضلات حنجره عصب می دهد.

2- هسته درسالیس به عضلات غیر ارادی برونش و قلب، مری، معده، روده کوچک و قسمتی از روده بزرگ (از سکوم تا کولون نزولی عصب میدهد) و همچنین دارای رشته های پاراسمپاتیک احشائی عمومی است.

3- هسته تراکت سولیتاریوس (هسته منزوی) مربوط به حس چشائی ناحیه اپیگلوت.

4- هسته حسی سوماتیک عمومی

عصب واگ

مسیر عصب واگ

مسیر عصب واگ به این شکل است که  عصب واگ از طریق بهم پیوستن 8-10 رشته کوچک عصبی که از شیار خلفی طرفی بصل النخاع خارج می شود، شکل گرفته است. (ریشه های عصب واگ در پائین زوج نهم و در بالای زوج یازدهم در یک امتداد هستند.) سپس همراه عصب شوکی در حالیکه هر دو در یک غلاف هستند از سوراخ جاگولار از جمجمه خارج می شود و تشکیل دوگانگلیون می دهد.

الف – گانگلیون فوقانی . در زیر سوراخ جا گولار قرار گرفته و با اعصاب زیر پیوند می شود.

– با عصب فرعی یا شوکی (زوج 11)

– با عصب گلوسوفارنژال (زوج نهم)

– با عصب فاسیل (زوج هفتم ) از طریق شاخه گوشی

– با گانگلیون سمپاتیک فوقانی گردن

بیشتر بخوانید:

بررسی کامل بیماری عصبی فلج تاد

ب- گانگلیون تحتانی . پائین تر است و ضخیم تر و برجسته تر می باشد و با اعصاب زیر پیوند می شود.

عصب واگ

– با عصب هپیوگلوسال (زوج دوازدهم)

– با گانگلیون سمپاتیک فوقانی گردن

– با قوص بین اولین و دومین عصب نخاعی

بعد از تشکیل دادن کانگلیون ها عصب به پائین و در فضای طرفی حلق بین شریان کاروتید داخلی و ورید جا گولار داخلی و در یک غلاف به آنها مسیر خود را ادامه می دهد. از قاعده گردن به بعد مسیر عصب در سمت چپ و راست متفاوت است.

در سمت چپ عصب واگ در بین شریان کاروتید مشترک و شریان ساب کلاوین و از عقب و ریه برا کیوسفانیک سمت چپ وارد قفسه سینه می شود. بررسی شاخه های عصب واگ را بشناسید.

سپس در سمت چپ آئورت و در عقب پایه ریه چپ قرار گرفته و چند شاخه از آن جدا می شود که پس از پیوند با گانگلیونهای میانی و تحتانی گردن شبکه ریوی خلقی چپ Left  Posterior pulmonary pleyus را تشکیل می دهد. دو شاخه عصبی از این شبکه جدا شده در سطح قدامی مری به پایین می رود و با یک شاخه از شبکه ریوی خلفی سمت راست پیوند شده شبکه قدامی مری را می سازد. به گزارش آسان طب  از این شبکه یک تنه عصبی در جلو مری ایجاد می شود که حاوی رشته های هر دو عصب واگ سمت راست و چپ می باشد و همراه مری وارد شکم می گردد و در سطح قدامی معده به شاخه کبدی و معدی تقسیم می شود.

منبع: asanteb.com

‫0/5 ‫(0 نظر)

مقالات پیشنهادی جهت مطالعه ی شما

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا