چگونه با فشارهای روانی مقابله کنیم
در زندگی ماشینی و روتین امروزه ما بسیار تحت استرس ها و تنشهای عصبی محیط اطرافمان قرار می گیریم و همانطور که می دانید استرس و فشارهای روانی استرسی، مجموعه ای از احساسات منفی شامل تنش، اضطراب، عصبانیت و ناارامی است. استرس از فشارهای روانی است که فرد به هنگام کنار آمدن با هر نوع تغییری که در اطراف وی رخ می دهد، در خود احساس می کند. از آنجا که اتفاقات و تغییرات لازمه زندگی ما صبر هستند، در نتیجه استرس و فشارهای روانی نیز جزئی از زندگی روزمره ما است. به دلیل اهمیت این موضوع در جوامع امروزی تحقیقات بسیار زیادی جهت مقابله با فشارهای روانی انجام شده است که ما در این مطلب تلاش کرده ایم نتیجه این تحقیقات را به شکل مقاله ای در اختیار شما قرار دهیم.
علل ایجاد کننده فشارهای روانی
عوامل ایجاد استرس به عنوان پیامد منفی فشارهای فیزیولوژیکی بر روی سیستم داخلی بدن توسط محرک های خارجی و عوامل استرس زا پدید می آید. اتفاقات و تغییرات متفاوتی میتوانند عامل بروز استرس و فشارهای روانی باشند. برای مثال تغییرات جسمی (شروع بلوغ، بارداری، یائسگی و دوره سالمندی)، مسائل خانوادگی (طلاق، ازدواج، مرگ نزدیکان، جدایی افراد خانواده)، مشکلات شغلی (تغییرشغل، بیکاری، بازنشستگی)، مشکلات مالی (کاهش درآمد، ورشکستگی). برای مثال طلاق، شکست در یک آزمون مهم یا مرگ یکی از نزدیکان، استرس و فشارهای روانی زیادی را برای فرد ایجاد می کنند. همیشه نکات منفی ایجاد کننده استرس و فشارهای روانی نیستند، در بعضی از افراد اتفاقات مثبت هم می تواند در آنها استرس ایجاد کند، مانند ازدواج، صاحب فرزندشدن، قبولی در دانشگاه، صرف نظر از این که استرس و فشارهای روانی ایجاد شده به علت استرسی زاهای مثبت یا منفی باشد، به هرحال استرسی در فرد ایجاد شده و تعادل و توازن بدن را برهم میزند و اگر این مطالب پیگیری نشود می تواند موجب افسردگی شود.
نشانه های ناشی از استرس و فشارهای روانی
استرس بخشی طبیعی از زندگی است و برای انجام وظایف روزمره مقداری استرس لازم است و این امر می تواند به عنوان عامل محرک و نیرو دهنده عمل کند. در برخورد با عوامل استرس زا و فشارهای روانی ممکن است این علائم در فرد ایجاد شود:
۱- علائم مربوط به احساسات؛ دلشوره، بی قراری، غمگینی، احساس کسالت و بی حوصلگی، زود عصبانی شدن.
۲- علائم مربوط به افکار؛ نگرانی زیاد نسبت به آینده، ترسی شدید از شکست در کارها، فراموشکاری، کاهش اعتماد به نفس، ناتوانی در تمرکز، حواس پرتی
۳- علائم مربوط به رفتار؛ گریه بی دلیل، پرخوری یا کم خوری، افزایش مصرف سیگار و الکل، خنده های بلند و عصبی، لکنت زبان.
۴- علائم جسمانی؛ لرزش به خصوص در دست ها، سردرد، تپش قلب، خشکی دهان و گلو، تعریق زیاد، پرش عضلات، زیاد خوابیدن و کابوس دیدن، اختلالات در خواب.
ساده ترین راه مقابله با استرس و فشارهای روانی
آنچه موجب اضطراب و پریشانی یک فرد می شود ممکن است برای دیگران لذت بخش باشد زیرا پاسخهای فیزیولوژیکی و روانی افراد به رویدادها متفاوت است. در اصل ویژگی های فردی، صفات ویژه و منحصربفرد موجب عکس العملهای متفاوت افراد نسبت به وقایع استرس آور میگردد. این ویژگی ها سبب میشود که فرد محیط پیرامون خود را به شکل کاملاً متفاوت بنگرد. نقش سن، جنسیت، وضعیت سلامت، ورزشی و رژیم غذایی در ایجاد استرسی به اثبات رسیده است. ساده ترین و مطمئن ترین راه برای غلبه بر استرس و فشارهای روانی، جلوگیری از وقوع آن است. به این منظور می توانیم روشهایی را به کار بندیم که فشارهای روانی و استرسی کاهش یابد و یا اصلاً به وجود نیاید.
منبع: https://mag.asanteb.com