با علائم و درمان سرطان پانکراس آشنا شوید
سرطان پانکراس یا همان سرطان لوزالمعده یکی از انواع سرطان است که به دلایل مختلف بروز می کند. درد در قسمت بالای شکم که به پشت هم تیر می کشد و کم شدن وزن یکی از علایم سرطان پانکراس است. خوردن غذاهای چرب و تغذیه نامناسب در بروز این بیماری تاثیر دارند. در این مقاله از مجله پزشکی آسان طب ما توضیحاتی را در رابطه با سرطان پانکراس یا همان سرطان لوزالمعده در اختیار شما عزیزان قرار می دهیم.
سرطان پانکراس
سرطان پانکراس یک سرطان تقریبا نادر است که در کشوری چون انگلیس از هر هفتاد هزار نفر یک نفر در سال به این بیماری مبتلا می شود. با این حال این بیماری بیشتر در افراد بالای پنجاه سال اتفاق می افتد.
سرطان لوزالمعده در مردان دو برابر از زنان شایع تر می باشد و در سیاه پوستان نیز شایع تر از سفید پوستان می باشد. سرطان لوزالمعده همیشه مرگبار است و یکی از ده علت شایع مرگ بر اثر سرطان در کشور انگلستان می باشد. افراد مبتلا به سرطان لوزالمعده معمولاً تا هنگامی که سرطان به مراحل پیشرفته خود می رسد و حتی به جاهای دیگر بدن گسترش پیدا می کند، هیچ گونه علایمی ندارند و یا علایم و مشکلات اندکی دارند.
علت سرطان پانکراس
هنوز پزشکان از علت ایجاد سرطان پانکراس چیز زیادی نمی دانند. اما مشخص شده است که رژیم غذایی و بخصوصی خوردن غذاهای چرب و مصرف زیاد مشروبات الکلی در ایجاد این سرطان نقش زیادی دارد. شیوع بیشتر این سرطان در بعضی از گروههای نژادی نشان دهنده این است که عوامل ژنتیکی و ارثی نیز در ایجاد سرطان پانکراس نقش دارند. خطر ابتلاء به سرطان لوزالمعده در افراد سیگاری و در کسانی که به بیماری التهاب مزمن لوزالمعده (پانکراتیت) دچار هستند بیشتر است.
علایم سرطان پانکراس
علایم سرطان پانکراس اغلب به تدریج و در طی چند ماه ایجاد می شوند که می تواند شامل موارد زیر باشند :
درد در قسمت بالای شکم که به پشت هم تیر می کشد.
کم شدن وزن.
کم شدن اشتها.
بسیاری از تومورهای لوزالمعده باعث انسداد مجاری صفراوی که صفرا را از کبد به اثنی عشر منتقل می کنند می شوند که در این صورت باعث بروز یرقان شده و سفیدی چشم ها و نیز پوست بدن زرد می شود. در چنین مواردی ممکن است خارش پوست، پر رنگ شدن ادرار و کم رنگ شدن مدفوع نیز دیده شود.
نحوۀ تشخیص سرطان پانکراس
روشهای مختلف عکس برداری مثل سیتی اسکن، ام آر آی و سونوگرافی معمولا برای تشخیص سرطان لوزالمعده مورد استفاده قرار می گیرند.
همچنین از روشی به نام ای آر سی پی (E R C P) نیز ممکن است استفاده شود. با استفاده از این روش و از طریق آندوسکوپ، ناهنجاریهای مجاری صفراوی و لوزالمعده مشاهده و بررسی می گردند. برای اینکه تشخیص سرطان لوزالمعده تأیید شود، یک نمونه از بافت لوزالمعده برداشته شده و به آزمایشگاه پاتولوژی فرستاده می شود.
نحوه درمان سرطان پانکراس
تنها راه معالجه سرطان لوزالمعده، انجام عمل جراحی و برداشتن قسمتی یا تمام لوزالمعده است. با این حال معمولاً تا هنگامی که این سرطان در فرد بیمار کشف و تشخیص داده شود، سرطان به سایر قسمت های بدن گسترش می یابد. در چنین مواردی عمل جراحی فقط برای این انجام می شود که مقداری از علایم و مشکلات بیمار تسکین پیدا کند.
برای مثال، اگر مجرای صفراوی توسط تومور (غده) سرطانی مسدود شده باشد، می توان با قرار دادن یک لوله سفت به نام استنت (Stent) در داخل مجرا، راه آن را باز کرد. این کار معمولاً با روش ایی آر سی پی (E R C P) و آندوسکوپی انجام می شود و از این طریق به کاهش زردی و یرقان بیمار کمک می شود.
درمان هایی مثل شیمی درمانی و رادیوتراپی ممکن است برای کند کردن سیر پیشرفت بیماری مورد استفاده قرار گرفته شود. درد بیمار را اغلب می توان با استفاده از داروهای مسکن تسکین داد. اگر درد خیلی شدید باشد ممکن است نیاز به بلوک عصبی باشد که در این صورت با استفاده از تزریق یک ماده شیمیایی باعث غیرفعال شدن عصب تغذیه کننده لوزالمعده می شوند.