کبد چیست و چه وظایفی برای سلامت بدن انجام می دهد؟

کبد یکی از مهمترین وحیاتی ترین اعضای بدن است. در حقیقت کارهای آن از چندین جهت، چه در تندرستی و چه در بیماری، حایز کمال اهمیت است و سلامت و زندگی انسان به وجود این عضو بستگی کامل دارد.در این مطلب از مجله پزشکی آسان طب برایتان از کبد و فعالیت های آن می گوییم.

 

داروهای پزشکی و کبد انسان

 

ای کاش علم پزشکی به این موضوع واقف بود و می دانست که کبد همواره باید در مقابل داروهایی که وارد بدن می شوند ایستادگی کند.

 

کبد

 

زیرا بزرگترین سد دفاعی است که بین دستگاههای مختلف بدن و مواد مضرهٔ گوناگون (عامل خرابی دستگاهها) قرار میگیرد.این مطالب از نظر پزشکان ناشناخته مانده است و بدین سبب همواره بین داروهایی که تجویز می کنند

و این عضو شخص مصرف کنندهٔ آن ها مبارزهای وجود دارد.

 

اینک کارهای کبد و وظایفی را که این عضو مهم به عهده دارد مورد بررسی قرار میدهیم

 

وظایف آن به طور کلی عبارت اند از:

 

۱) تهیه و ترشح صفرا

۲) ذخیره کردن گلیکوژن یا نشاستهٔ حیوانی ؛

3) دفع مواد زاید.

 

اگر چه هر یک از سه وظیفهٔ خطیر فوق دارای اهمیت فوق العادهٔ حیاتی است لیکن ترشح صفرا شاید مهمترین کار به شمار آید.صفرا هم مادهٔ ترشحی محسوب می شود وهم مادهٔ دفعی.

 

یعنی از لحاظ حل و جذب مواد چربی در موقع هضم غذا و تا حدی کمک به حرکات دودی روده مادهٔ ترشحی به حساب میآید؛و چون از مواد حاصل از تجزیهٔ مادهٔ رنگی خون (هموگلوبین)

و مقداری مواد پروتئینی حاصل از سوخت و ساز ساخته می شود، مادهٔ دفعی محسوب میگردد.

 

کبد

 

از نظر ذخیره کردن گلیکوژن یا نشاستهٔ حیوانی، کبد همواره در جذب مواد نشاسته ای دخالت دارد.پس از آنکه نشاسته و قند در نتیجهٔ عمل هضم برای جذب آماده شد، از راه خون به آن جا می رود

 

و مقداری از آن به گلیگوژن تبدیل شده برای مواقع احتیاج ذخیره می شودو فقط مقدار بسیار کمی قند همیشه در خون باقی بماند.

 

موقعی که بدن مجدداً به قند احتیاج پیدا می کند مقداری از گلیگوژن که در کبد ذخیره شده بود به قند گلوکز (دکستروز) تبدیل شده وارد در جریان خون می شود تا در بافتها به مصرف برسد.

 

همچنین کبد در متابولیسم مواد پروتئینی نیز نقش زیادی ایفا میکند.

 

کبد

 

مواد پروتئینی در دستگاه گوارش تجزیه میشوند و به اسیدهای امینه تبدیل میگردند.هرگاه مقدار زیادی از این ماده خورده شود مقدار بیشتری از اسیدهای امینه در نتیجهٔ هضم به کبد می روند

 

و در آنجا در هم شکسته به اوره تبدیل میشوند و به سایر مواد از تهٔ زاید که از دستگاههای دیگر حاصل می شوند می پیوندند و سرانجام از راه کلیه ها با ادرار دفع می شوند.

‫0/5 ‫(0 نظر)

مقالات پیشنهادی جهت مطالعه ی شما

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا