5 مورد در روش صحیح نگهداری از ماهی پانچاکس
ماهی های پانچاکس با نام علمی Aplocheilus panchax شناخته شده هستند. این ماهی ها از خانواده ی ماهی های Aplocheilida می باشند. در مطالب پیشین در مورد ماهی های آکواریومی زینتی دیگری مثل مار ماهی آتشین صحبت کردیم و در این مطلب در مورد یک نوع ماهی آکواریومی و زینتی دیگری به نام ماهی پانچاکس صحبت می کنیم.
ماهی زینتی پانچاکس
پانچاکس ها در هند ، میانمار، اندولزی ، پاکستان ، کامبوجیا ، نپال ، مالزی و بنگلادش یافت می شوند و حداکثر طول آن ها به 10 سانتی متر می رسد . پانچاکس ها اغلب همه چیز خوار هستند و معمولا از کرم های خونی ، توبیفکس ، میگو ی آب شور ، پولکی و غیره تغذیه می کنند. ماهی پانچاکس معمولا در نقاطی در یک سوم بالایی آکواریوم و در نزدیکی سطح آب شنا می کنند و دمای مناسب جهت نگهداری از آن ها 28 درجه ی سانتی گراد ، سختی آب 5 الی 12 و PH مناسب چیزی در حدود 6الی 8 می باشد.
ماهی پانچاکس را می توانید با سایر ماهی های صلح جوی دیگری نظیر کاراسین ها و کوریدوراس ها نگهداری کنید. ناگفته نماند که ماهی پانچاکس تنوع رنگی بسیاری دارد و از نظر ظاهری به ماهی آروانا شباهت دارد. البته ماهی پانچاکس نر نسبت به ماهی پانچاکس ماده پررنگ تر وتیره تر می باشد. در صورتی که ماهی پانچاکس در سلامتی کامل باشد، در هر هفته 130الی 300 تخم می گذارد. محل تخمریزی در لابه لای گیاهان است و تخم ها بعد از11 الی 15روز هچ می گردند.
نگهداری از ماهی پانچاکس
ماهی پانچاکس با جثه و سازگاری که با سایر ماهی های دیگر دارد و در اغلب تانک های گیاهی و پر از گیاه خواران می توانند زندگی کنند و شما نیز از داشتن این ماهی سازگار بسیار راضی خواهید بود. پانچاکس ها اغلب در سطح و میانه آب شنا می کنند و تانک ها و یا آکواریوم هایی با تزئینات گیاهی و ایجاد نواحی مخفی با گیاهان در سطح آب برای ماهی پانچاکس یک مکان ایده آل محسوب می گردد.
پانچاکس ها به شرایط اب زیاد حساسیت نشان نمی دهند و قادر هستند تا دمای۲۲ الی ۲۸ درجه سانتی گراد و حتی کمتر و یا بیشتر از آن را نیز تحمل کنند. ناگفته نماند که این ماهی گیاه خوار می باشد و نگهداری از آن در کنار ماهی های مهاجم به هیچ عنوان توصیه نمی گردد. حتی ماهی هایی نظیر ماهی تایگر بارب هم قادر هستند تا به باله های این ماهی آسیب وارد کنند، به همین علت بهتر است در کنار پانچاکس ها فقط از ماهی های گیاه خوار صلح جو و آرام نگهداری کنید.
تغذیه ماهی های آکواریومی پانچاکس
مورد دوم در مورد تغذیه و اهمیت آن در نحوه صیحیح نگهداری از پانچاکس ها می باشد. همان طور که گفتیم این ماهی همه چیز خوار می باشد، بنابرین می توانید رژیم گیاهی ، گوشتی و یا حتی زنده را برای آن ها تهیه کنید. در تغذیه ی آن ها می توانید از کرم ها ( چه خشک و چه تازه ) و غذا های گوشتی نظیر دل بسیار ریز استفاده نمایید که در هنگام تکثیر ، تولید مثل و آماده سازی آن ها بسیار تاثیر گذار می باشد. آن ها غذا های زنده را نیز دوست دارند و از ریز ترین آن ها مثل ارتمیا و درشت ترین آن ها مثل نوزادان مولی و گوپی هم شدیدا استقبال خواهند کرد.
رفتار یا خلق و خو ماهی پانچاکس
مورد سوم مربوط رفتار و یا خلق و خوی پانچاکس ها می باشد . در مورد ماهی های پانچاکس اغلب آرام و صلح جو هستند و به جریان آبی ملایم ، نور متوسط و بستری از شن و ماسه تیره جهت زندگی نیاز دارند. به دلایل علاقه مندی فراوان آن ها به پرش از آب حتما باید یک درپوش مناسب برای آکواریوم انها تهیه نمایید . آکواریوم پانچاکس ها باید با گیاهان بسیاری تزئین شده باشد و پر از مخفی گاه های صخره ای باشد. ماهی پانچاکس از آزار دادن ماهی های کوچک تر از خود لذت خواهد برد و به گزیدن باله ماهی های باله بلند عادت دارد .
جنسیت ماهی های زینتی پانچاکس
مورد چهارم مربوط به تعیین جنسیت این نوع ماهی است .جنسیت نر و ماده ی ماهی های زینتی پانچاکس شباهت بسیاری به یکدیگر دارند و به همین علت تشخیص جنسیت این ماهی بسیار دشوار می باشد. در بعضی از اوقات می توانید از رنگ تره تر ماهی های نر نسبت به ماهی های ماده ،جنسیت آن ها را تشخیص دهید. ماهی پانچاکس از دسته ماهی های تخمگذار محسوب می گردد که در هر بار تخمریزی چیزی در حدود ۱۲۰ الی ۳۰۰ تخم از خود به جای می گذارد و لارو ها بعد از گذشت ۱۱ الی ۱۵ روز از تخم خارج می گردند.
جفتگیری و تولید مثل ماهی های زینتی پانچاکس
مورد پنجم مربوط به جفتگیری و تولید مثل ماهی های پانچاکس است . پانچاکس اغلب بر روی گیاهان انبوه نظیر خزه جاوا تخم ریزی می کند. اغلب ماهی های نر دارای ترکیب رنگی شدید تر و باله های کشیده تر می باشند و در برخی از گونه ها همانند پانچاکس زرد ماده های آماده دارای شکمی مدور می باشند.
جهت تکثیر پانچاکس ها ، بهترین روش آماده کردن یک آب نرم و کمی اسیدی می باشدو برای این منظور می توانید از زغال اکتیو استفاده کنید. بهتر است از یک آکواریوم 40 الی 50 لیتری استفاده نمایید و برای بستر تخمریزی هم می توانید از گیاه استفاده کنید و یا بستر تخمریزی می تواند چمن مصنوعی باشد ، الیاف و یا حتی یک جارو پلاستیکی سبز رنگ باشد.
اکنون می توانید ماهی های نر و ماده را که به مدت یک هفته از هم جدا بوده اند و با غذاهایی نظیر کرم خونی ، غذای شیلاتی ریز ، حشرات و یا بچه ماهی ها تغذیه کرده اند را شبانه درون آکواریوم می گذاریم . به این علت که منتقل کردن در شب از ایجاد استرس در ماهی جلوگیری خواهد کرد. روز بعد ماهی ها تخمریزی می کنند و گاهی اوقات ماهی ماده تخم ها را یکجا و گاهی اوقات تا چندین روز رها می کند.تخم ها شفاف و نسبتا درشت هستند . می تولنید بستر تخمریزی حاوی تخم و یا مولدین را جدا کنید، در صورت جداسازی تخم ها آن ها را درون یک مخزن با شرایط آبی مشابه آکواریوم اصلی منقل کنید و مقدار کمی متیل بلو درون آب بریزید تا از رشد قارچ ها جلوگیری شود. تخم های ماهی ماده پانچاکس در طی یک دوره 10 الی 14 روز به لارو تبدیل می گردند و می توانید آن ها را به وسیله نوزاد میگو آرتمیا تغذیه کنید. توجه داشته باشید که رشد نوزادان بسیار زیاد خواهد بود و باید پیشبینی جهت فضای مورد نیاز را داشته باشید. البته نا گفته نماند که تکثیر ، جفت خوردن و تخمریزی ماهی پانچاکس نیازمند به داشتن تجربه بالایی می باشد.
منبع : https://mag.asanteb.com