بیماری هایپرآلژزیا و بررسی علائم و روشهای درمانی آن
هایپرآلژزیا نوعی بیماری بوده که در آن فرد حساسیت بیشتری به درد ایجاد میکند. در واقع هر چیزی که ممکن است افراد عادی از آن آسیب نبینند، میتواند در افراد مبتلا به بیماری هایپرآلژزیا موجب ایجاد دردی شدید شود. علتهای احتمالی فراوانی در رابطه با این بیماری وجود دارد اما تصورات بر این است که هایپرآلژزیا نتیجه تغییرات در مسیرهای عصبی بوده و این امر سبب شده تا اعصاب شخص واکنشهای بیش از حدی به درد نشان دهد.
هایپرآلژزیا و بررسی کامل آن
علاقهمندان به مجله پزشکی آسان طب؛ در یک تعریف اولیه، هایپرآلژزیا به عنوان یک حالت افزایش شدید احساس درد ناشی از تحریک مخاطی محیطی محسوب میشود. ما در این مقاله قصد داریم تا به مطالب درج شده در زیر بپردازیم:
- چه چیزی موجب هایپرآلژزیا میشود؟
- انواع هایپرآلژزیا چیست؟
- بیماری هایپرآلژزیا چگونه درمان میشود؟
- علائم بیماری هایپرآلژزیا چیست؟
حقایقی صریح در رابطه با هایپرآلژزیا:
تشخیص این بیماری برای یک پزشک بسیار دشوار خواهد بود. انواع مختلفی از بیماری هایپرآلژزیا وجود دارد و پزشکان نظریههای گوناگونی را در مورد این که چرا افراد مبتلا به هایپرآلژزیا هستند، ارائه میدهند. محققان یک پیوند ژنتیکی بالقوه را برای تشخیص هایپرآلژزیا مطالعه میکنند.
چه چیزی موجب هایپرآلژزیا میشود؟
چندین مسیر عصبی در بدن وجود دارد که در آن سیگنالها میتوانند از یکدیگر جدا شده و باعث بروز هایپرآلژزیا گردند. بعضی از دانشمندان بر این باورند که بیماری هایپرآلژزیا، ناشی از مصرف مواد شیمیایی شناخته شده برای کاهش درد میباشد. برخی نیز معتقدند هایپرآلژزیا زمانی اتفاق میاُفتد که سیمهای متقاطع در سیستم عصبی از انتقال سیگنالهای درد به دقت جلوگیری کنند.
انواع هایپرآلژزیا چیست؟
پزشکان معمولا هایپرآلژزیا را به دستههای اولیه و ثانویه تقسیم کرده و تمام شرایط به علت آسیب بافت اولیه و التهاب رخ میدهد.
مورد اول، هایپرآلژزیا اولیه
این نوع از بیماری زمانی اتفاق میاُفتد که درد در بافتی که آسیب دیده افزایش یابد. به عنوان مثال، فردی که آرنج خود را جراحی کرده باشد و به مرور زمان درد جایگزین بهبودی شود.
مورد دوم، هایپرآلژزیا ثانویه
این نوع از بیماری زمانی رخ میدهد که درد به بافتهای غیرزخمی گسترش یابد.
بررسی نوع دیگری از هایپرآلژزیا
نوع دیگر این بیماری ناشی از OIH است. OIH زمانی اتفاق میاُفتد که فرد به علت مصرف مواد مخدر مانند مورفین، هیدروکودون یا فنتانیل برای تسکین درد، احساس بدتر شدن کرده و یا درد جدید را تجربه کند.
بیماری هایپرآلژزیا چگونه درمان میشود؟
اگر فرد داروهای مسکن استفاده میکند، پزشک ممکن است دوز مصرفی را کاهش دهد. در این حالت فرد به دلیل این تغییرات ابتدا افزایش درد را تجربه کرده و سپس بهبودی حاصل خواهد شد. طبقات مختلفی از مسکنها نیز وجود دارد که پزشک میتواند تجویز کند. یکی از گزینههای درمان بلوک عضلانی یا عصبی بوده که پزشک از بی حسی موضعی برای خنثی کردن و یا به تاخیر انداختن عصبهای دردناک استفاده میکند. گاهی اوقات درمان این بیماری نیاز به یک رویکرد خاص با تنظیمات مکرر دارو دارد تا درد فرد کاهش یابد. سندرم های دردناک برای تعداد زیادی از بیماریها و شدت درد که اغلب توسط بیماران و متخصصین مراقبتهای بهداشتی مورد استفاده قرار میگیرند، برای ارزیابی پیشرفت بیماری و یا موفقیت درمان استفاده میشود.
علائم بیماری هایپرآلژزیا چیست؟
علائم اصلی این بیماری واکنشهای دردناک بدون هیچگونه صدمات و یا بدتر شدن وضعیت پزشکی میباشد. مثلا فردی که دارای یک برش جراحی بر روی بدن خود بوده و به مرور زمان دردهای تحمل ناپذیری را تجربه کند، در صورتی که نه زخم آلوده بوده و نه فرد آسیب بیشتری را تجربه کرده است. اگر بدن فرد به یک داروی خاص بیتفاوت باشد، معمولا این بدان معنا است که بدن وی با وجود مصرف داروی فعلی در مصرف روزانه عادت کرده و این دارو دیگر به درستی عمل نمیکند. هنگامی که بدن فرد مصرف یک دارو را تحمل کند، افزایش دوز، معمولا درد فرد را کاهش خواهد داد. یکی دیگر از شرایط پزشکی مشابه، آلدینیا است. این وضعیت زمانی رخ میدهد که فرد تجربه دردناکی از محرک های غیر مضر یا غیر دردناک همانند لمس کردن، دما یا حرکت مفصل که در شرایط معمول دردناک نیستند، داشته باشد. مثلا در این افراد حتی مسواک زدن روی پوست نیز میتواند احساس درد ایجاد کند. در موارد هایپرآلژزیا یک فرد ممکن است دردهایی مانند درد سرطان یا دردهای پس از جراحی را تجربه کرده باشد اما پاسخ آنها به درد بیشتر از حد انتظار است. نوع درد در بیماران مبتلا به این بیماری ممکن است عادی بوده و یا کاملا متفاوت از درد اصلی باشد، اما در هر صورت احساس درد در آنها به شدت زیاد است.
پزشکان چگونه بیماری هایپرآلژزیا را تشخیص میدهند؟
همانطور که گفته شد، تشخیص این بیماری برای پزشکان دشوار میباشد و پزشک برای تشخیص، ابتدا تاریخچه پزشکی و سپس داروهای مصرفی فرد را مورد بررسی قرار میدهد. آنها همچنین از احوالات فرد جویا شده و سوالاتی در مورد ماهیت درد از وی خواهند پرسید. برخی از نشانههایی که میتوانند نشان دهنده این بیماری باشند، شامل موارد زیر خواهد بود:
- درد بیش از حد در مناطق آسیب دیده
- سر درد
- درد در ناحیه گردن
- درد در ناحیه پا
- درد در ناحیه پشت
لازم به ذکر است که احساس درد در این بیماران بیشتر از حد معمول بوده و به تدریج گسترش مییابد. نکته قابل توجه دیگر این است که درد در اینگونه از بیماران عموما متفاوت بوده و درد ممکن است به حالت تیزی و یا سوزش ایجاد شود که بسیار دردناک خواهد بود. یک پزشک ممکن است داروی درد مورد نظر را برای تعیین اینکه آیا علت این بیماری است یا نه، افزایش دهد. در این مورد اگر مصرف داروهای اضافی نامبرده شده موجب درد بیشتری در فرد شوند، ممکن است این وضعیت هایپرآلژزیا باشد. اما، در حال حاضر هیچ تست تشخیص قطعی برای این بیماری وجود ندارد.
جمعبندی مقاله و مروری کوتاه بر آن
تمامی بیماریها و مشکلاتی که برای انسان پیش میآید لازم است تا فرد در صورت طولانی شدن آنها به پزشک مراجعه نماید، این مسئله باید جدی تلقی گردد و در غیر این صورت ممکن است آسیبهای بسیار زیادی را متحمل شود. یکی دیگر از مواردی که میتوان به آن اشاره کرد سوالات مطرح شده توسط پزشک بوده و فرد مبتلا باید به دقت به آنها پاسخ دهد تا پزشک نیز بتواند بیماری را به درستی تشخیص دهد.
منبع: http://asanteb.com