داروی لوپیناویر Lopinavir ضد ویروس ایدز
بیماری ایدز توسط ویروس نقص ایمنی (HIV) با ایجاد اختلال در سیستم ایمنی ایجاد شده و دارای سه مرحله اصلی می باشد. مرحله اول (حاد) این بیماری به شکل شبه آنفولانزای شدید بروز پیدا کرده و در مرحله دوم بیماری یک دوره بسیار طولانی و بدون هیچ علایمی ادامه پیدا می کند و سرانجام بیماری پیشرفت کرده و فرد را در مقابل بیماری هایی مثل سرطان و تومور و انواع مریضی ها بی دفاع خواهد کرد. داروی لوپیناویر و ریتوناویر دارای دو ترکیب ضد ویروس در درمان اچ آی وی بوده و با ورود به جریان خون از پیشرفت این بیماری جلوگیری می نماید. در این مطلب ما سعی بر این داریم که اطلاعات مفیدی از داروی لوپیناویر و چگونگی کارکردش در درمان بیماری ایدز ارائه دهیم.
مشخصات داروی لوپیناویر
داروی لوپیناویر و ریتوناویر (Lopinavir/Ritonavir) با نام اختصاری و تجارتی Kaletra در داروخانه ها و بازار برای مصرف کنندگان موجود می باشد و همانطور که در مقدمه نیز گفتم در علم پزشکی و طبقه بندی دارویی جزو دسته دارویی درمان ایدز و بیماری (HIV) بجای دارد. بنا بر گفته ی پزشکان و محققان میزان خطر مصرف بیش از دوز مجاز دارو نسبتا زیاد و همچنین میزان وابستگی و اعتیاد به دارو کم اعلام شده است و قابل ذکر است که فرد مبتلا به ایدز برای تهیه و مصرف این دارو حتما به نسخه پزشک احتیاج دارد و این دارو برای استفاده عموم آزاد نیست.
همراهان غزیز آسان طب: یاداور می شوم که این ۲ دارو برای درمان عفونت های بیماری (HIV) مورد استفاده قرار می گیرند. شایان ذکر است که ویروس HIV در بدن باعث از بین رفتن سلول های CD4 از دسته ی گلبول های سفید می شود و به همین خاطر داروی لوپیناویر نمی تواند به عنوان یک درمان قطعی مورد استفاده باشد اما باعث جلوگیری از ابتلا به سرطان دهانه رحم در مبتلایان به ایدز خواهد شد. داروی لوپیناویر به شکل کپسول و محلول مورد استفاده قرار می گیرد و بنا به توصیه پزشکان متخصص بهترین زمان مصرف دارو هر ۱۲ ساعت یک بار همراه غذا بوده و اندازه دوز مجاز مصرفی دارو ۳ کپسول یا ۵ میلی لیتر محلول می باشد.
چگونگی تأثیر داروی لوپیناویر
اثرات این دارو ظرف 1ساعت پس از شروع درمان با دارو، ظاهر شده و این اثرات مدت ۱۲ ساعت پس از قطع مصرف هر دوز دارو، در بدن باقی خواهند ماند. داروی لوپیناویر جزو داروهای مهار کننده پروتئازی بوده و تجویز شدن آن همراه با چند ضد ویروس دیگر در مقابله با اچ آی وی تاثیر بیشتری می گذارد. توجه داشته باشید که این دارو باید در یخچال و در یک محفظه سربسته، دور از دسترس کودکان نگهداری شود و اگر قصد قطع مصرف آن را داشته باشید باید به این نکته توجه کنید که مصرف این دارو را بدون مشورت با پزشک، قطع نکنید. اما اگر دچار شکم درد شدید گشتید، مصرف دارو را قطع کرده و پزشک را در جریان بگذارید.
عوارض جانبی مصرف داروی لوپیناویر
از عوارض معمول مصرف این دارو که بیشتر جنبه اختلالات گوارشی دارند، می توان به تهوع، استفراغ، اسهال، کم اشتهایی، خستگی و کوفتگی، اشاره نمود. در صورت شدت این عوارض باید تحت مراقبت پزشک قرار گرفت. ضمنا عارضه ای که در نتیجه مصرف طولانی مدت دارو، حادث خواهند شد عبارتند از تغییر در شکل بدن، که باید در این مورد با پزشک مشورت شود.
نکات احتیاطی مهم در مصرف داروی لوپیناویر
اگر به دردهای مزمن کلیوی و کبدی دچار می باشید و یا داروهای نشاط آور مصرف می کنید، حتما قبل از مصرف این دارو، پزشک معالج خود را در جریان بگذارید.
هرگز داروی لوپیناویر را به کسی که علایم مشابه با شما دارد توصیه نکنید.
تداخلات دارویی داروی لوپیناویر را با پزشک خود چک کنید.
مصرف دارو برای زنان حامله چون مفید بودن دارو برای مصرف در دوران حاملگی به اثبات نرسیده است، لذا بهتر است با پزشک مشورت شود.
مصرف دارو برای زنان شیرده نیز چون مفید بودن دارو برای این گونه زنان ثابت نشده است، لذا بهتر است با پزشک مشورت شود.
مصرف دارو برای بچه ها و اطفال در بچه های زیر ۲ سال، مجاز نمی باشد. برای بچه های بزرگتر با کاهش دوز مصرفی دارو، ضروری می باشد.
مصرف دارو برای افراد بالای ۶۰ سال با کاهش دوز مصرفی دارو ضرورت دارد.
استفاده طولانی مدت از این دارو، ممکن است سبب ایجاد تغییر شکل بدن شود.
منبع: https://mag.asanteb.com