بینایی در طوطی ها و حرکات کره چشم در آنها
با دانستن سازش های منحصر به فرد آناتومی پرندگان ، شاید رفتارهای طوطی ها را بهتر بشناسید . در این مقاله در مورد یکی ظرفیت های حسی طوطی ها بنام حس بینایی برای خوانندگان گرامی صحبت می کنیم ، تا شاید در شناسایی احتیاجات و رفتار های طوطی ها کمکی کرده باشیم . بنابر این در ادامه برای آشنایی بیشتر با حس بینایی در طوطی ها با ما همراه باشید.
اهمیت بینایی در طوطی ها و سایر پرندگان
معمولا پرندگان در فعالیت های روزانه ی خود به توانایی بینایی تکیه زیادی دارند . در گونه های مختلف پرندگان توانایی بینایی در حدود 2 الی 8 برابر پستانداران از قدرت بیشتری برخوردار می باشد، بدین علت است که چشم های پرندگان در مقایسه با اندازه سرشان بزرگتر می باشد و تصویری که در شبکیه چشم ایجاد می گردد نیز به همان نسبت بزرگتر خواهد بود . شبکیه پرندگان دارای تعداد فراوان سلول های مخروطی شکل می باشد که باعث افزایش تیز بینی پرندگان می گردد . به عنوان مثال شبکیه چشم شاهین سیصد هزار سلول مخروطی در میلی متر مربع دارد که این سلول ها در چشم انسان 147 هزار سلول می باشد . علاوه بر این در چشم پرندگان هر سلول مخروطی با یک آکسون به مرکز بینائی مغز متصل می باشد ، در صورتی که در چشم انسان شش الی هفت میلیون سلول مخروطی تنها با یک میلیون آکسون با مغز ارتباط برقرار می کنند .
حس بینایی در طوطی
شکل چشم ها در پرندگان مختلف ، متفاوت می باشد. در طوطی ها چشم به صورت مسطح است که باعث می گردد تصویر کوچکتری در شبکیه ایجاد شود . بدین علت است که تیز بینی طوطی در مقایسه با گونه های سایر پرندگان به خصوص پرندگان شکاری کاهش چشمگیری دارد.
کره چشم پرندگان نامتقارن می باشد و دید دو چشمی دارند . کره چشم تقریبا تمام حدقه را پر می کند، به همین دلیل حرکت چشم ها در مقایسه با پستانداران محدود می باشد. با این وجود پرندگان قادر هستند سر و گردن خود را با وسعت زیاد بچرخانند. حرکت کره چشم در طوطی ها بر خلاف پستانداران مستقل از دیگری انجام می گردد.
عنبیه یا قسمت رنگی چشم بر اساس سن ، جنس و گونه طوطی ها می تواند رنگ مختلفی داشته باشد. بر خلاف چشم پستانداران ، شبکیه چشم پرندگان عاری از رگ های خونی است ، به همین علت دلیل کاهش پراکندگی نور و سایه می گردد. طوطی ها معمولا در مواجهه با یک اسباب بازی یا منظره جدید ، بدن یا سر خود را به طرف آن حرکت می دهند. بر طبق مطالعات رفتارشناسی پرندگان در مجله ی پزشگی آسان طب ؛ معمولا پرندگان مناظر دور دست را با استفاده از جوانب و با محدوده یک چشم می بینند.
عدسی چشم پرندگان در مقایسه با عدسی پستانداران نرم تر و لطیف تر می باشد. پرندگان قادر به دیدن امواج uv با کمتر از 400 نانومتر می باشند ، اما این امواج در پستانداران توسط عدسی سفید متمایل به زرد رنگ فیلتر می گردد.
در انسان بینائی بر پایه سه رنگی (آبی ، سبز و قرمز) استوار می باشد در حالی که در پرندگان چهار رنگی و در بعضی از انواع پرندگان پنج رنگی پایه بینائی را تشکیل می دهند . سیستم بینایی در طوطی ها و سایر پرندگان بر پایه اشعه uv ، فلورسنت، آبی ، سبز و قرمز استوار می باشد. استعداد بینایی اشعه uv در رفتار طوطی ها نقش بسیار مهمی را ایفا می کند. پر های اغلب طوطی ها امواج uv را منعکس می کنند و مشاهده این انعکاسات برای توجه جفت و جفت یابی کمک بسیاری می کند . برخی از میوه ها و دانه ها مانند خرمالوی ژاپنی، انگور سبز و انجیر اشعه uv را منعکس می سازند . انعکاس uv برای تشخیص و همین طور پیدا کردن غذا توسط طوطی بسیار مهم است . برخی از گل ها، حشرات، ادرار و مدفوع جوندگان نیز اشعه uv را منعکس می کنند که در تشخیص پرنده کمک می کنند. علاوه بر این انعکاس بیش از حد اشعه uv از محوطه دهانی جوجه ها در غذا دهی آن ها توسط والدینشان کمک بسزایی می کند . افزون بر این ها پرندگان از امواج uv خورشید به همراه رنگ های دیگر آن در جهت یابی نیز استفاده می کنند .
این مقاله را نیز مطالعه بفرمایید : درک دنیای پیرامون توسط طوطی ها با 4 حس حیاتی مختلف
پرندگان می توانند فرکانس های موجود در فضا را که تا حدود 160 هرتز می باشند تشخیص بدهند که این رقم برای انسان 50 الی 60 هرتز است . بنابر این اغلب نور های مصنوعی، نورهای غیر ممتد را برای طوطی ایجاد می کنند . این نورها که در حدود 100 الی 120 هرتز فرکانس دارند یکسری حرکات پاندولی ایجاد می کنند که برای انسان قابل مشاهده نمی باشد ، اما برای پرنده خسته کننده خواهد بود. نور های مصنوعی و نور عبور کرده از شیشه برای طوطی یک نور مناسب با طیف کامل نمی باشد ، بنابر این باید سعی شود منبع نور با طیف کامل و فرکانس بالا در اختیار پرنده قرار بگیرد.
تغییرات رفتاری نظیر بالا نگه داشتن یک پنجه به صورت باز، بی میلی به پرواز، پر کنی، غیر طبیعی نگهداشتن سر، بی اشتهایی و بسیاری از موارد دیگر می توانند به طور عمده مربوط به مشکلات بینایی در طوطی ها و عدم تأمین نور های مناسب برای این پرنده باشند. علاوه بر اینها ، به وجود آمدن مشکلات بینایی نظیر کوری در نتیجه آب مرواریدی شدن چشم ، رخداد های متداول در طوطی ها می باشند که می تواند در اثر عدم کیفیت مناسب زندگی به وجود آمده باشد .
منبع : https://mag.asanteb.com