فواید و مضرات تری کلسیم فسفات برای انسان
تری کلسیم فسفات نوعی نمک کلسیم موجود در بسیاری از مکملهای غذایی میباشد، افراد زیادی مکملهای حاوی تری کلسیم فسفات را به صورت روزانه مصرف میکنند اما در صورتیکه در وعدههای غذاییشان کلسیم به مقدار کافی وجود نداشته باشد. با این تفاسیر تری کلسیم فسفات منبعی سرشار از کلسیم بوده و باید توجه داشت که مصرف بیش از اندازه آن میتواند موجب افزایش سطح کلسیم یا هیپرکلسمی گردد.
بررسی وضعیت تری کلسیم فسفات
همانطور که کمبود مواد لازم بدن میتواند برای سلامتی افراد مشکلساز شود، موجود بودن بیش از اندازه آنها نیز امکان دارد خطراتی را برای تندرستی افراد ایجاد نماید، برخی از عوارض وجود کلسیم بالا عبارتند از:
- ایجاد یبوست
- حالت تهوع
- استفراغ
- دل درد
- درد عضلانی
- احساس ضعف
- ادرار بیش از اندازه
این مسئله امکان دارد موجب کم شدن آب بدن، ایجاد خستگی، از دست دادن اشتها، تشنگی و برخی اختلالات روانی نیز شود.
تری کلسیم فسفات در چه مواردی استفاده میگردد؟
تعدادی از تری کلسیم فسفاتها از سنگهای فسفات و کلسیمهای موجود در منابع گیاهی و آمونیاک به دست میآیند، اگر بخواهیم یکی از نقشهای مهم تری کلسیم فسفات را بیان کنیم میتوان به تاثیراتش در عملکرد سلولها و فرآیندهای بدن همانند رشد استخوان و تولید انرژی اشاره کرد. تری کلسیم فسفات به عنوان یک مکمل تغذیهای موثر بوده زیرا به راحتی قابلیت جذب در بدن را دارد. جالب است بدانید که تری کلسیم فسفات کاربردهای دیگری هم دارد، برخی از موارد مصرفی آن در وسایل خانگی همچون پودر بچه، خمیر دندان و آنتی اسیدها میباشد، در صنایع مختلف نیز این مورد کاربردهایی دارد، به عنوان مثال تری کلسیم فسفات برای ساخت سیمان و کامپوزیت نیز مورد استفاده قرار میگیرد.
خطرات بهداشتی احتمالی تری کلسیم فسفات
همانطور که در ابتدا نیز گفته شد مصرف بیش از حد این ماده میتواند خطراتی را به دنبال داشته باشد که در ادامه برخی از آنها را مورد بررسی قرار خواهیم داد.
√ هیپرکلسمی: یکی از خطرات مرتبط با مصرف بیش از حد تری کلسیم فسفات شکلگیری هیپرکلسمی میباشد، غالبا نشانههای سطوح بالای کلسیم، خفیف توصیف شده و موارد شدید آن نیز نادر هستند، ترس از ایجاد هیپرکلسمی نباید موجب شود تا افراد تری کلسیم فسفات را کم مصرف کنند. در مجله پزشکی کلیولند موردی از مرد 80 ساله بیان شده که دچار هیپرکلسمی بوده و نشانههایی که وجود داشتند شامل موارد زیر میباشد:
- یبوست
- از دست دادن اشتها
- ایجاد خشکی دهان
- احساس گیجی
بر اساس آزمایشهای انجام شده بر روی این فرد میزان مواد موجود آن در خون، طبیعی بودند اما مقدار کلسیم آن 14.4 میلیگرم در دسیلیتر تعیین شد، محدوده مجاز تقریبا از 8.6 تا 10.0 میلیگرم در دسیلیتر میباشد. این پیرمرد 80 ساله بیماریهای دیگری همچون دیابت، کمکاری تیروئید و هپاتیت نوع C را نیز داشت که امکان دارد در ایجاد مشکل تاثیرگذار باشند.
√ سنگ کلیه: یکی از دلایل ایجاد سنگ کلیه را میتوان مصرف بیش از اندازه تری کلسیم فسفات دانست، مطابق با گزارش دانشگاه ایالتی اورگان مشخص شده است که خطر ابتلا به سنگ کلیه در زنان مصرفکننده مکملهای کلسیم و مولتیویتامینها بیشتر است.
√ مشکلات قلبی و عروقی: مطالعات متعدد صورت گرفته در این زمینه به خوبی نشان میدهند که مصرف مکملهای کلسیم باعث افزایش خطر ابتلا به بیماریهای قلبی و عروقی میشود، در یکی از مجلات پزشکی معتبر بیان شده است مکملهای کلسیم خطر ابتلا به حمله قلبی را در حدود 25 درصد و احتمال سکته در زنان را تا حد 20 درصد افزایش خواهند داد، با این حال اکثر محققان بر این باورند که اثرات مثبت مکملهای کلسیم بر سلامت استخوان و کاهش خطرات شکستگی آن فراتر از احتمال افزایش خطر بیماریهای قلبی و عروقی است.
رابطه بین تری کلسیم فسفات و بیماری کلیه
به گزارش مجله پزشکی آسان طب تری کلسیم فسفات گزینهای مناسب برای افراد مبتلا به بیماریهای کلیوی به حساب نمیآید، در حقیقت کلیههای این دسته از افراد قادر به حدف موثر فسفر نیستند. لازم به ذکر است که وجود سطوح بالای فسفر در بدن میتواند کلسیم را تحت تاثیر خود قرار داده و موجب ضعف و شکنندگی استخوان شود، مقادیر زیاد فسفر همچنین میتواند کلسیم را وارد رگهای خونی، ریه، چشم و حتی قلب نماید. تمامی کسانی که دارای بیماریهای کلیوی هستند و یا عملکرد محدودی در این زمینه دارند باید به پزشک مراجعه کرده و در رابطه با بهترین روشهای حفظ سطوح کلسیم سالم مشورت نمایند، منظور از کلسیم سالم همان آسیب نرساندن به کلیهها میباشد.
خطرات فسفات در رابطه با ایجاد بیماری سرطان
محققان با انجام آزمایشهای گوناگون به این نتیجه رسیدهاند که رژیمهای غذایی حاوی فسفاتهای غیر آلی که در بین مواد افزودنی غذاهای فرآوری شده همچون گوشت و پنیر یافت میشوند امکان دارد رشد سلولهای کوچک سرطانی را تحریک نمایند. بر اساس یکی از تحقیقات صورت گرفته بر روی موشها مشخص شد رژیمهای حاوی مقادیر زیادی از فسفات امکان رشد تومورهای سرطان ریه را تسریع خواهند بخشید، برخی مطالعات دیگر هم روابطی بین فسفاتهای معدنی و توسعه انواع سرطان کشف کردهاند.
مروری بر مقاله تری کلسیم فسفات
افرادی که در خطر ابتلا به سرطان و یا بیماریهای کلیوی هستند باید قبل از مصرف مکملهای کلسیم، از جمله تری کلسیم فسفات به پزشک مراجعه کرده و مشورتهای لازم را دریافت نمایند، این مسئله یکی از مهمترین موضوعاتی است که میتواند به طور کلی سلامت افراد را به خطر بیاندازد، به همین دلیل باید به شکلی جدی و دقیق با آن برخورد شود تا بتوان از شکلگیری پیامدهای آن جلوگیری به عمل آورد. شاید برایتان سوال ایجاد شود که آیا برای به دست آوردن کلسیم راههای ایمن هم وجود دارد یا خیر، جواب مثبت است و بهترین روشها برای حفظ سطوح کلسیم را میتوان مصرف گروههایی خاص از مواد غذایی عنوان کرد، از جمله:
- لبنیات کم چرب
- سبزیجاتی همچون کلم و اسفناج
- ساردینها
- سویا
یک پزشک به راحتی میتواند با انجام آزمایشهایی خاص دریابد که آیا فرد نیازمند کلسیم میباشد یا خیر، به همین دلیل پزشکان میتوانند در موارد خاص مکملهایی را تجویز نمایند اما دقت داشته باشید که این کار برای جلوگیری از ایجاد مشکلات باید توسط پزشک صورت گیرد. برخی از افراد هستند که دارای شرایط پزشکی خاص میباشند، فقط یک پزشک میتواند مصرف مکملها را با داروهای مورد نیاز فرد تنظیم کند تا مشکلات تداخل دارویی ایجاد نگردد.
منبع: https://mag.asanteb.com