کاهش اضطراب با داروی پروپرانولول Propranolol

اضطراب و تنش های عصبی عضوی جداناپذیر از زندگی ماشینی و امروزی است و متاسفانه به دلیل همین استرس ها بسیاری از افراد دچار مشکلات قلبی و فشارخون بالا می شوند. داروهای ضد اضطراب فراوانی برای کنترل و درمان این مشکلات تجویز می شوند که همگی با پایین آوردن میزان استرس در افراد ریسک ابتلا به بیماری های فوق و بسیاری از بیماری های قلبی و عروقی دیگر را کاهش می دهند. داروی پروپرانولول یکی از انواع داروهای بتابلاکر (بتا بلاکر ها از ترشح بیش از حد آدرنالین جلوگیری می کنند و باعث کاهش اضطراب می شوند) است که کاربردهای فراوانی در علم پزشکی نوین دارد. در ادامه ی این مطلب ما سعی کرده ایم که اطلاعات مفیدی از داروی پروپرانولول و جایگاه و عملکرد آن در درمان بیماری های گفته شده برای شما عزیزان تهیه کنیم.

داروی پروپرانولول

اطلاعاتی از مشخصات کلی و دوز مصرفی داروی پروپرانولول

داروی پروپرانولول (Propranolol) که در دسته ی دارویی بتابلاکرها و داروهای ضد اضطراب قرار دارد را می توان با نام های تجاری و اختصاری دیگری همچون Bedranol SR ،Apsolol ،Angilot  نیز در داروخانه ها و مراکز معتبر پزشکی تهیه کرد. داروی پروپرانولول در اغلب موارد برای درمان آنژین، فشارخون بالا و درمان ریتم غیر طبیعی قلب مصرف می شود اما در کنترل فعالیت بیش از اندازه غده تیروئید و همچنین تعداد تپش قلب نیز مؤثر می باشد. بنابر ساختار اصلی داروی پروپرانولول کاهش لرزش دست ها و ریزش عرق و دیگر علایم اضطراب شدید هم از دیگر کاربردهای اساسی این دارو به شمار می آید. جالب است بدانید که بر اساس تحقیقات انجام شده از داروی پروپرانولول حتی برای جلوگیری از سردردهای میگرنی هم استفاده می شود اما باید توجه داشت که اگر به هر دلیلی پزشک برای شما این دارو را تجویز کرده است و در صورتی که شما آسم داشته باشید باید از مصرف داروی پروپرانولول پرهیز کنید زیرا این دارو ممکن است موجب بروز مشکلات تنفسی در فرد شود. داروی پروپرانولول به اشکال مختلف قرص، محلول، تزریقی و کپسول های SR قابل تهیه می باشد.

طبق گزارش مجله پزشکی آسان طب بر اساس تحقیقات انجام شده و همچنین نظرات پزشکان متخصص بهترین زمان مصرف داروی پروپرانولول به طور میانگین در نوع کپسول های SR روزی یکبار و در بقیه اشکال دارو روزی بین ۲ تا ۴ بار اعلام شده است. همچنین میزان دوز مجاز مصرفی این دارو در درمان آنژین ۸۰ الی ۲۴۰ میلی گرم در روز، در درمان فشارخون بین ۱۶۰ تا ۳۲۰ میلی گرم در روز، در درمان ریتم غیرطبیعی قلب حدود ۳۰ تا ۱۶۰ میلی گرم در روز و در نهایت برای درمان اضطراب و پیشگیری از میگرن ۴۰ تا ۱۶۰ میلی گرم در یک شبانه روز می باشد. یادآور می شویم که خطرات مصرف بیش از حد داروی پروپرانولول بسیار زیاد است، در نتیجه با نسخه پزشک این دارو را تهیه کنید.

چگونگی تأثیر داروی پروپرانولول در بدن

داروی پروپرانولول

اتصال داروی پروپرانولول به گیرنده های خاصی در سلول های قلبی و عروقی به اسم بتا، باعث مسدود کردن آن ها و ایجاد فرمان کاهش فعالیت های قلبی می شود. بعد از اجرایی شدن این پیام عصبی و کاهش ضربان قلب، میزان فشارخون در عروق نیز کاهش پیدا می کند. با گذشت ۲ ساعت از زمان مصرف داروی پروپرانولول اثرات قرص و ۴ ساعت اثرات کپسول های SR در تنظیم ریتم قلب نمایان می شود اما برای بروز تاثیرات مثبت در درمان فشارخون و میگرن به چند هفته زمان نیاز است. ضمنا اثرات قرص و کپسول های SR به ترتیب ۱۲ و ۳۰ ساعت بعد از قطع مصرف در بدن دوام خواهند داشت. همانطور که می دانید اگر این دارو به طور ناگهانی قطع شود موجب وخیم تر شدن اوضاع بیمار می شود پس حتما با دستور پزشک مصرف داروی پروپرانولول را قطع کنید.

عوارض جانبی مصرف داروی پروپرانولول

خواب آلودگی و کسلی از بارزتربن عوارض جانبی این دارو است به همین دلیل در موقعیت هایی مثل رانندگی بسیار محتاط باشید. از دیگر عوارض داروی پروپرانولول می توان به احساس سرما و یخ کردن دست و پا، دیدن کابوس و رویا، خستگی، تهوع، خشکی چشم، تنگی نفس و بیخوابی اشاره کرد. توجه داشته باشید که اگر دچار غش و یا تنگی نفس حاد و درد در قفسه سینه گشتید حتما با پزشکتان تماس بگیرید.

نکات احتیاطی مهم در هنگام مصرف داروی پروپرانولول

داروی پروپرانولول

در صورت مبتلا بودن به عوارض و بیماری های زیر قبل از شروع درمان با داروی پروپرانولول با پزشکتان مشورت کنید.

√ اگر دچار هرگونه بیماری های تنفسی مانند آسم، برونشیت و غیره می باشید.

√ در صورتی که از نارسایی قلبی رنج می برید.

√ اگر از دردهای مزمن کبدی یا کلیوی رنج می برید.

√ در صورتی که به انواع دیابت مبتلا هستید.

√ اگر از داروهای دیگری استفاده می کنید و یا دچار کم خونی در پاها هستید.

√ مصرف دارو برای زنان حامله: امکان تاثیر این دارو بر روی نوزاد وجود دارد پس بهتر است که با پزشک صحبت شود.

√ مصرف دارو برای زنان شیرده: این دارو در شیر مادر ترشح می شود.

√ مصرف دارو برای بچه ها و اطفال: حتما دوز مصرفی کاهش یابد.

√ مصرف دارو برای افراد بالای ۶۰ سال: طبق نظر پزشک مصرف شود زیرا عوارض جانبی در این رده ی سنی بیشتر است.

منبع: https://mag.asanteb.com

 

‫0/5 ‫(0 نظر)

مقالات پیشنهادی جهت مطالعه ی شما

دکمه بازگشت به بالا