درمان سل با کمک داروی ریفامپیسین Rifampicin

آنتی یبوتیک ها از آشناترین گونه های داروهای شیمیایی محسوب می شوند که از دیرباز کشف شده و تا به امروز همچنان در درمان بسیاری از عفونت ها نقش بسیار مهم را ایفا کرده اند. جالب است بدانید که آنتی بیوتیک های طبیعی از سالیان بسیار قبل توسط حکیمان قدیم کشف شده و مورد استفاده قرار می گرفتند. در سال ۱۹۵۷ داروی ریفامپیسین توسط یک پزشک در فرانسه کشف شد و به عنوان یک نوع آنتی بیوتیک نیمه صناعی برای مقابله با باکتری های گروه ریفامایسین تولید و در آزمایشگاه ها دوباره سازی و تقویت شد. حدودا از سال ۱۹۵۹ از داروی ریفامپیسین به همراه داروهای دیگری و به مدت زمان طولانی (چندین ماه) برای درمان بیماری سل و بیماری جزام استفاده می شد و در سال ۱۹۶۷ به طور رسمی داروی ریفامپیسین به همراه داروهای دیگری مثل اتامبوتول، ایزونیازید و غیره به عنوان داروی درمان کننده ی سل معرفی شد. ما با جمع آوری اطلاعات مفیدی از مشخصات و عملکرد داروی ریفامپیسین این مطلب را برای شما عزیزان تهیه کرده ایم.

داروی ریفامپیسین

معرفی مشخصات کلی داروی ریفامپیسین

داروی ریفامپیسین (Rifampicin) که یکی از انواع خاص آنتی بیوتیک ها و از بین برنده ی باکتری های (باکتریوسیدال) از گروه ریفامایسین است را با نام تجاری و اختصاری Rimactane و در طبقه بندی دارویی درمان سل (ضد سل) می توان از داروخانه های معتبر و مراکز فروش دارو تهیه کرد. این دارو در درمان بیماری سل نقش بسیار مهمی دارد و نوع خوراکی آن به راحتی از طریق روده جذب و در کل بدن پخش می شود. شایان ذکر است که مصرف داروی ریفامپیسین به همراه داروهای دیگر اثر درمانی این دارو را افزایش می دهد. از مصارف دیگر داروی ریفامپیسین می توان به درمان عفونت های استخوانی و درمان بیماری جذام هم اشاره کرد که البته برای جلوگیری از مقاومت در درمان جزام از داروهای کمکی داپسون dapson و کلوفازمین clofazimine نیز استفاده می شود. این دارو در انواع کپسول، قرص، محلول و آمپول در دسترس مصرف کنندگان قرار دارد. بنابر گزارش مجله پزشکی آسان طب و طبق تحقیقات انجام شده بهترین زمان مصرف داروی ریفامپیسین در درمان بیماری سل ۱ بار در روز و ۳۰ دقیقه قبل از صبحانه، در درمان جذام ماهی ۱ بار و در درمان سایر عفونت ها ۲ الی ۴ بار در روز و قبل از غذا یا ۲ ساعت بعد از غذا اعلام شده است. همچنین در این تحقیقات اندازه دوز مجاز مصرفی داروی ریفامپیسین در درمان سل مطابق با وزن فرد و حدود ۴۵۰ تا ۶۰۰ میلی گرم، در درمان جزام ماهی یکبار و ۶۰۰ میلی گرم و در درمان عفونت های شدید دیگر ۶۰۰ تا ۱۲۰۰ میلی گرم در روز توصیه شده است. همانند بسیاری از داروهای دیگر و به دلیل خطرات و عوارض شدید این دارو در هنگام مصرف بیش از حد مجاز، داروخانه های معتبر فقط در صورت به همراه داشتن نسخه پزشک این دارو را به شما می فروشند. این دارو در کبد متابولیزه می شود و در نهایت با مدفوع از بدن خارج می شود.

نکته: طبق توصیه ی اکید پزشکان حتی اگر بعد از مدتی احساس بهبودی کردید حتما دوره ی درمان با این دارو را به پایان برسانید زیرا احتمال دارد که منشأ عفونت ها هنوز فعال باشد و با قطع ناگهانی داروی ریفامپیسین علایم بیماری دوباره دیده شود.

عوارض جانبی مصرف داروی ریفامپیسین

داروی ریفامپیسین

متداولترین و بارزترین عوارض جانبی داروی ریفامپیسین اسهال، تهوع و استفراغ، گرفتگی و انقباض عضلات و یرقان هستند که معمولا بسیاری از این ها با گذشت زمان از مصرف این دارو از بین می روند. ضمنا اگر برای مدت زمان طولانی و در دوزهای بالا از داروی ریفامپیسین استفاده کرده باشید در هنگام قطع ناگهانی دارو ممکن است دچار سردرد و مشکلات حاد تنفسی شوید. توجه داشته باشید در صورتی که به خارش بدن، یرقان و یا ایجاد جوش مبتلا شدید حتما و سریعا با پزشکتان صحبت کنید.

نکات احتیاطی مهم در مصرف داروی ریفامپیسین

داروی ریفامپیسین

اگر به هریک از عوارض و بیماری های زیر مبتلا می باشید و قصد شروع مصرف داروی ریفامپیسین را دارید با پزشکتان مشورت کنید.

اگر از دردهای مزمن کبدی یا کلیوی رنج می برید.

اگر همیشه و روزانه از لنز استفاده می کنید.

اگر به سنگ مثانه مبتلا هستید و از داروهای دیگری هم استفاده می کنید.

√ مصرف دارو برای زنان حامله: با پزشک خود مشورت کنید زیرا متاسفانه تحقیقاتی برای اثبات مفید بودن داروی ریفامپیسین در این دوران صورت نگرفته است.

√ مصرف دارو برای زنان شیرده: بدانید که این دارو در شیر مادر ترشح می شود و روی بچه تاثیر می گذارد.

√ مصرف دارو برای کودکان و اطفال: در این رده ی سنی کاهش دوز مصرفی با توجه به سن و وزن کودک اجباریست.

√ مصرف دارو برای افراد بالای ۶۰ سال: داروی ریفامپیسین در این رده ی سنی عوارض شدیدی ایجاد می کند در نتیجه کاهش دوز مصرفی اجباریست. ضمنا مصرف طولانی مدت این دارو باعث ایجاد بیماری های کبدی می شود پس حتما آزمایش های کارکرد کبد را انجام دهید.

منبع: https://mag.asanteb.com

‫0/5 ‫(0 نظر)

مقالات پیشنهادی جهت مطالعه ی شما

دکمه بازگشت به بالا