دلایل ایجاد مدفوع زرد را بهتر بشناسیم
رنگ مدفوع در صورتی که بدن از سلامت نسبی برخوردار باشد قهوهای بوده اما در برخی مواقع نیز امکان دارد به رنگهای دیگری تبدیل شود. مدفوع میتواند به علت رژیم غذایی و برخی از شرایط پزشکی تغییر رنگ دهد. در این مقاله قصد داریم مدفوع زرد را مورد بررسی و ارزیابی قرار دهیم، مطمئنا داشتن اطلاعاتی در رابطه با آن میتواند به افراد در زمینه مقابله با برخی از مشکلات و همچنین پیشگیری از بیماریهای احتمالی کمک کند.
معرفی علتهای احتمالی مدفوع زرد
هر مشکلی دارای نشانه و همچنین علتهایی است که در این قسمت به تعدادی از آنها اشاره خواهیم کرد.
√ مورد اول، رژیم غذایی: آنچه که فرد میخورد میتواند رنگ مدفوع را تغییر دهد. هویج، سیب زمینی شیرین، زردچوبه و غذاهای حاوی رنگ زرد میتوانند یکی از دلایل ایجاد مدفوع زرد باشند. رژیمهای غذایی همراه با چربی و یا گلوتن میتوانند منجر به ایجاد این نوع مدفوع شوند. در صورتی که افراد به دلایل رژیم غذایی دائما مدفوع زرد داشته باشند لازم است از مصرف غذاهای چرب، غذاهای فرآوری شده، گلوتن و یا چیزهایی که موجب ناراحتی معده میشود اجتناب نمایند.
√ مورد دوم، فشار عصبی: استرس و اضطراب میتواند اثرات فیزیکی بسیار زیادی بر بدن داشته باشد، سرعت بخشیدن به روند گوارشی یکی از این اثرات به حساب میآید. در صورتی که فشار عصبی وجود داشته باشد بدن نمیتواند تمام مواد مغذی موجود در غذا را جذب نماید، این مسئله موجب ایجاد مدفوع زرد خواهد شد. انجام برخی اقدامات جهت کاهش استرس همانند تمرین یوگا و یا مراجعه به روانپزشک میتواند به کاهش علائم جسمی کمک زیادی نماید.
√ مورد سوم، بیماری سلیاک: در صورتی که افراد مبتلا به بیماری سلیاک رو به مصرف گلوتن، پروتئین در گندم و جو آورند قطعا سیستم ایمنی آنها به بافتهای روده حمله خواهند کرد. این پاسخ سیستم ایمنی بدن موجب آسیب بافت شده و توانایی روده در جذب مواد مغذی را کاهش خواهد داد. سایر علائم بیماری سلیاک به جز مدفوع زیر شامل موارد زیر خواهد شد:
- اسهال
- یبوست
- حالت تهوع
- نفخ
- خستگی
- سردرد
- احساس افسردگی
به گزارش مجله پزشکی آسان طب تاکنون هیچ درمان قاطعی برای بیماری سلیاک کشف نشده اما افراد مبتلا میتوانند با اجتناب از مصرف گلوتن تا حد زیادی مشکل را حل نمایند.
مورد چهارم، اختلالات پانکراس: این اختلالات مختلف مربوط به پانکراس میتواند مدفوع زرد و یا کم رنگ را ایجاد نماید، برخی از این مشکلات عبارتند از:
- پانکراتیت مزمن
- فیبروز کیستیک
- سرطان پانکراس
- انسداد کانال پانکراس
لوزالمعده در افرادی که مبتلا به این مشکل هستند قادر به ارائه آنزیم کافی جهت هضم غذا به روده نخواهد بود. چربی ناپایدار میتواند منجر به ایجاد مدفوع زرد شود که به نظر نیز چرب میرسد.
√ مورد پنجم، اختلالات کبدی: اختلالاتی همچون سیروز و هپاتیت میتوانند در کاهش میزان نمک صفرا تاثیرگذار باشند. داشتن نمک صفراوی برای هضم غذا و جذب مواد مغذی ضروری است، حذف نمکها میتواند منجر به شکلگیری مدفوع زرد شود.
√ مورد ششم، اختلالات مرتبط با کیسه صفرا: برخی از مشکلات ناشی از قارچ و سنگ قاعدگی ممکن است منجر به کاهش نمک صفراوی شود، این کاهش میتواند منجر به ایجاد نشانههای مختلفی همچون موارد زیر شود:
- ایجاد درد در شکم
- حالت تهوع
- زرد شدن پوست در سفید پوستان
- مدفوع کمرنگ
درمان این مشکل بستگی به مسئله پیش آمده در کیسه صفرا دارد. به عنوان مثال سنگهای صفراوی نیازمند داروهایی جهت درمان هستند، البته در برخی موارد نیز امکان عمل جراحی وجود دارد که این مسئله باید توسط پزشک مورد تجویز قرار گیرد و تنها در شرایطی خاص توصیه میشود.
√ مورد هفتم، سندرم ژیلبرت: این سندرم یک اختلال ژنتیکی کبدی بوده که 3 الی 7 درصد افراد را در ایالات متحده آمریکا تحت تاثیر خود قرار داده است. افرادی که مبتلا به سندرم ژیلبرت هستند دارای سطح بالایی از بیلیروبین میباشند، علائم آنها شامل زردی خفیف و مدفوع زرد است. با این حال علائم میتوانند بسیار ملایم باشند که اکثر آنها را نمیتوان فهمید.
√ مورد هشتم، ژیاردیا: نوعی عفونت رودهای رایج بوده که توسط انگل ایجاد میشود. علائم مربوط به این مورد که بسیار شایع هم میباشد عبارتند از:
- گرفتگی معده
- اسهال ناخوشایند
- اسهال زرد رنگ
- حالت تهوع
- داشتن تب
- مشکلاتی نظیر سردرد
- کاهش وزن
یک پزشک میتواند با آزمایش یک نمونه مدفوع ژیاردیا را تشخیص دهد، درمان آن شامل استفاده از آنتی بیوتیک شده و میتواند تا چند هفته ادامه پیدا کند، در موارد نادر این عفونت به طولانی مدت نیز کشیده شده است.
این مشکل در نوزادان به چه صورت است؟
رنگ مدفوع در نوزادان زرد، قهوهای و سبز است. بهترین رنگ مدفوع برای نوزادانی که شیر مصرف میکنند زرد خردلی میباشد. در صورتی که این افراد دارای مدفوع قرمز، سیاه و روشن باشند باید با پزشک مشورت کرد زیرا نشاندهنده یک مشکل هستند.
زمان مناسب جهت مراجعه به پزشک
مدفوع زرد معمولا به علت تغییرات غذایی و رنگ آن ایجاد میشود. با اینحال اگر این تغییر رنگ برای چند روز ادامه داشته باشد یا علائم دیگری نیز در افراد ایجاد شود بهتر است هر چه سریعتر به پزشک مراجعه کرد تا بتوان از ایجاد مشکلات بعدی جلوگیری به عمل آورد. در صورتی که افراد علائم زیر را با مدفوع زرد داشته باشند یک فرد باید به پزشک مراجعه کرد، نشانههایی که هر کدامشان میتوانند انسان را به سختی وارد مشکلاتی نمایند:
- داشتن تب
- استفراغ
- احساس درد در شکم
- مدفوع خفیف
- ناتوانی در ادرار کردن
- ایجاد مشکلاتی در تنفس
- سردرگمی و ایجاد برخی تغییرات ذهنی
چکیدهای از مقاله علت ایجاد مدفوع زرد
علت ایجاد مدفوع زرد معمولا مربوط به رژیم غذایی افراد بر میگردد اما همچنین میتواند منجر به ایجاد مشکلات اساسی در سلامت افراد شود. در صورتی که رنگ زرد پایدار باشد ضروری است که علائم اضافی را مورد بررسی قرار دهید، درمان هم مسلما به علت بستگی دارد. مسئله درمان با آنکه مهم است و همواره دارای اهمیت بالایی بوده اما نباید به هیچ عنوان از تشخیص غفلت کرد، در حقیقت تشخیص وجود دارد که میتوان به درمان پرداخت. بهتر است توجه داشته باشید که تنها مدفوع زرد مورد بحث نیست و تمامی رنگها دلالت بر مشکلات خاصی دارند، البته رنگ نرمال مدفوع قهوهای تعریف شده است. آیا این اتفاق تاکنون برای شما پیش آمده است؟
منبع: https://mag.asanteb.com