میوه نارنگی سرشار از ویتامین C

میوه نارنگی برای سلامتی فواید زیادی دارد. این میوه دارای ویتامین ث زیادی است که بدن به آن نیاز دارد. همچنین میوه نارنگی دارای بتاکاروتن است. یکی از خواص میوه نارنگی درمان سرفه است. برای لاغری میتوانید از فواید میوه نارنگی استفاده کنید. حتی پوست آن هم برای سلامتی مفید است. البته زیاده روی در مصرف نارنگی مانند سایر خوراکی ها خطراتی را دارد. در این بخش از مجله پزشکی آسان طب درباره خواص میوه نارنگی اطلاعاتی را در اختیارتان می گذاریم.

میوه نارنگی

خواص میوه نارنگی

نارنگی (نام علمی: ‘Citrus tangerina’) یکی از میوه‌ها از تیره مرکبات است. نارنگی نسبت به پرتقال کوچک‌تر است، و مزهٔ ترش و شیرین تری دارد.

در پزشکی سنتی ایرانی طبع میوه نارنگی را سرد و تر می‌دانند و برای آن خواصی چون «مفرح قلب، رافع خفقان، صفرابُر و فرونشاننده لهیب معده و کبد» نام می‌برند. این میوه دارای مقدار زیادی منیزیم است و از این طریق در فعالیت ماهیچه‌ها، دستگاه گوارش و دستگاه عصبی مؤثر است.

یکی از قدیمی‌ترین انواع نارنگی موسوم به Dancy Tangerine در اواخر قرن نوزدهم در فلوریدای آمریکا کشت می‌شده‌است امروزه نارنگی در کشورهای تولیدکنندهٔ مرکبات مانند چین، اسپانیا، برزیل، ژاپن و ایران تولید می‌شود.

اگر از بی‌خوابی رنج می‌برید و شب‌ها نمی‌توانید خواب آرام و راحتی داشته باشید، متخصصان تغذیه توصیه می‌کنند یکی دو ساعت قبل از خواب چند دانه نارنگی میل کنید.

کارشناسان تغذیه می‌گویند نارنگی به دلیل داشتن ویتامین‌های ث، آ و ب مفرح قلب است و می‌تواند اعمال قلب را تنظیم کند.

به گفته آنان، طبیعت میوه نارنگی سرد است و مسکن خوبی برای سلسله اعصاب است. این میوه ادرار آور خوبی است و از این رو می‌تواند سموم بدن را دفع کند.

پزشکان خوردن نارنگی را به بیمارانی که از سرگیجه رنج می‌برند نیز توصیه می‌کنند. این میوه پاییزی چسبندگی خون را معالجه می‌کند، در نتیجه تصلب شرایین، ورم جدار ورید و سیاه شدن شریان، فلج ناقص و آنژین را بهبود می‌بخشد.

نارنگی حاوی مقدار زیادی منیزیم است و از این طریق در فعالیت عضلانی، دستگاه گوارش و سیستم عصبی موثر است و به خاطر داشتن میزان فسفر و کلسیم بالا، یکی از میوه‌هایی است که در تشکیل استخوان و اسکلت بدن موثر است.

این میوه پاییزی چسبندگی خون را معالجه می‌کند، در نتیجه تصلب شرایین، ورم

جدار ورید و سیاه شدن شریان، فلج ناقص و آنژین را بهبود می‌بخشد

نارنگی به خاطر داشتن فسفر زیاد و ویتامین‌های فراوان، باعث تقویت حافظه و هوش می‌شود و برای رفع بی‌اشتهایی و کاهش گرمای غریزی بدن نیز مفید است.

نارنگی، این میوه پرخاصیت، برای درمان بسیاری از بیماری‌ها، از جمله فشارخون بالا بسیار مفید است.

ارزش غذایی در هر ۱۰۰ گرم میوه نارنگی

  ویتامین آ                            ۴۲۰ آی. یو

کربوهیدرات                         ۳۴/۱۳ گرم

فیبر رژیمی                          ۸/۱ گرم

پروتئین                               ۸۱/۰ گرم

تیامین (ویتامین B1)             شش صدم میلی‌گرم

نیاسین (ویتامین B3)           سی و هفت صدم میلی‌گرم

ویتامین B6                          هشت صدم میلی‌گرم

ویتامین C                           بیست و هفت میلی‌گرم

کلسیم                               ۳۷ میلی‌گرم

آهن                                   ۱۵/۰ میلی‌گرم

منیزیم                                 ۱۲ میلی‌گرم

فسفر                                ۲۰ میلی‌گرم

پتاسیم                               ۱۶۶ میلی‌گرم

سدیم                                 ۲ میلی‌گرم

روی                                     ۰۷/۰ میلی‌گرم

چربی                                 ۳/۰ گرم

کالری                                  ۴۴ کیلوکالری

 

طبق تحقیقات جدیدی که دانشمندان دانشگاه انتاریوی غربی کانادا درباره میوه نارنگی انجام داده‌اند، به وجود ماده‌ای در این میوه پی برده‌اند که نه تنها موجب جلوگیری از چاقی می‌شود، بلکه ضد دیابت نوع دو و حتی تصلب شرایین است، (بیماری که علت اصلی بیشتر حملات قلبی و سکته‌های مغزی است).

مورای هوف، دانشمند زیست‌شناس عروق دانشکده پزشکی و دندان‌پزشکی شولیچ به همراه ارین مولویل دانشجوی دوره دکتری در این تحقیق به بررسی تأثیر نوعی فلاوونوئید در نارنگی به نام نوبلتین پرداختند. آن‌ها در ابتدا به موش‌های آزمایشگاهی رژیم غذایی سرشار از چربی و قندهای ساده دادند. یک گروه از موش‌ها چاق شدند و تمام علائم بیماری مرتبط با سندرم متابولیک مانند افزایش کلسترول و تری گلیسیرید، انسولین و قند خون بالا و همچنین کبد چرب در آن‌ها مشاهده شد. چنین اختلالات متابولیکی تا حد زیادی خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی عروقی و دیابت نوع دو را به شدت افزایش می‌دهد. به رژیم غذایی گروه دوم موش‌ها علاوه بر همان روش مشابه، نوبلتین نیز اضافه شد که بر اثر اضافه شدن این ماده، میزان کلسترول، تری گلیسیرید، انسولین و قند آن‌ها افزایشی پیدا نکرد و افزایش وزن طبیعی هم داشتند. در حالی که موش‌ها به تأثیر انسولین بسیار حساس هستند، ثابت شده است نوبلتین از رسوب چربی در کبد با تحریک ژن‌هایی که درگیر سوزاندن چربی اضافی هستند، جلوگیری می‌کند و مانع فعالیت ژن‌های مسوول تولید چربی است.

طبیعت نارنگی سرد است و مسکن خوبی برای سلسله اعصاب است.

هوف، مدیر گروه پژوهشی زیست‌شناسی عروق در دانشگاه Robarts می‌گوید:موش‌هایی که تحت درمان با نوبلتین قرار گرفتند، اصولاً از چاقی در امان ماندند، به خصوص این که مطالعات بیشتر نشان داد نوبلتین همچنین ضد تصلب شرایین و تجمع پلاک در شریان‌هاست که منجر به حمله قلبی یا سکته مغزی می‌شود. به نظر می‌رسد این تحقیق زمینه را برای مطالعات آینده فراهم می‌کند که آیا این روش، درمان مناسبی برای سندرم متابولیک و شرایط مشابه در انسان‌ها به شمار می‌رود یا خیر؟

هوف بر خواص دارویی مولکول‌های زیستی فعال نیز تحقیق می‌کند. ۲ سال پیش، هنگامی که فلاوونوئید را کشف کرد و متوجه ماده‌ای به نام نارنجنین در گریپ‌فروت شد که ضد چاقی است و دارای دیگر علائم سندرم متابولیک است، توجه جهانیان را به کار خود جلب کرد.

هوف می‌گوید: مطلب جالب توجه این است که نوبلتین در زمینه محافظتی در مقایسه با نارنجنین، خاصیتی به مراتب قوی‌تر و در حدود ۱۰ برابر دارد. این بار نیز به خاصیت ضد تصلب شرایین نوبلتین هم پی بردیم.

۱- میوه نارنگی منبع غنی ویتامین C است.

۲- میوه نارنگی منبع غنی بتاکاروتن است.

۳- میوه نارنگی برای کاهش تب و رفع تراکم خون در کبد مفید است.

۴- به اعتقاد برخی، به خاطر خاصیت ضدعفونی کننده‌اش، می‌تواند در درمان سیفلیس موثر باشد.

۵- دارای مقادیر فراوانی ویتامین A است و برای پیشگیری از سرطان مفید است.

نارنگی، برای درمان بیماری‌‌های زیر مفید است:

چاقی
برونشیت
التهاب ریه
آسم
زکام
فشارخون بالا
بیماری‌های مختلف پوستی

آیا پوست نارنگی هم خاصیت دارد؟!

میوه نارنگی

محققان ادعا می کنند که جویدن پوست نارنگی کلسترول مضر را کاهش می دهد و اثر آن همانند داروهای شیمیایی است که البته عوارض آن را ندارد.

آنزیم های موجود در سلول های سرطانی از طریق ترکیبی به نام Q40 موجود در پوست نارنگی از بین می رود.

میزان آنتی اکسیدان در پوست این میوه ۲۰برابر بیشتر از آب آن است.

از بیماری قلبی پیشگیری می کند.

ناراحتی های عصبی، افسردگی، استرس و اختلالات مربوط به خواب را برطرف می کند.

بیشتر اختلالات گوارشی را می توان با استفاده از پوست نارنگی برطرف کرد.

مصرف آن برای جذب غذا مفید است. نفخ و حالت تهوع را برطرف می کند. با تحریک سیستم لنفاوی، به دفع مایعات اضافه کمک و با چاقی مفرط نیز مقابله می کند.

از پوست سبزرنگ این میوه برای درمان فشارخون پایین و التهاب استفاده می شود.

بر اساس طب چینی، پوست نارنگی اختلالات طحال و ریه را برطرف می کند.

پوست نارنگی را پس از شستن در فر یا زیر نور خورشید خشک کنید و به شکل پودر در بیاورید. این پودر را می توان روی تمامی غذاها از جمله خورشت، سوپ، برنج، چای، مرغ و… اضافه کرد.

فواید درمانی میوه نارنگی

به اعتقاد برخی، به خاطر خاصیت ضدعفونی کننده‌اش، می‌تواند در درمان سفلیس موثر باشد.

دارای مقادیر فراوانی ویتامین A است و برای پیشگیری از سرطان مفید است.

مسکن خوبی برای سلسله اعصاب است.

این میوه خون را تصفیه و زیاد می کند.

اگر از بی‌خوابی رنج می‌برید و شب‌ها نمی‌توانید خواب آرام و راحتی داشته باشید، متخصصان تغذیه توصیه می‌کنند یکی دو ساعت قبل از خواب چند دانه نارنگی میل کنید.

نارنگی علاوه بر خاصیت اشتهاآوری از جمله میوه‌هایی است که برای قلب و معده مقوی بوده و به‌عنوان یک اشتهاآور طبیعی برای بیماران کم‌اشتها و افرادی که تمایل به افزایش وزن دارند، تجویز می‌شود.

کارشناسان تغذیه می‌گویند نارنگی به دلیل داشتن ویتامین‌های ث، آ و ب مفرح قلب است و می‌تواند اعمال قلب را تنظیم کند.

این میوه ادرار آور خوبی است و از این رو می‌تواند سموم بدن را دفع کند.

پزشکان خوردن نارنگی را به بیمارانی که از سرگیجه رنج می‌برند نیز توصیه می‌کنند.

این میوه پاییزی چسبندگی خون را معالجه می‌کند، در نتیجه تصلب شرایین، ورم جدار ورید و سیاه شدن شریان، فلج ناقص و آنژین را بهبود می‌بخشد.

نارنگی حاوی مقدار زیادی منیزیم است و از این طریق در فعالیت عضلانی، دستگاه گوارش و سیستم عصبی موثر است و به خاطر داشتن میزان فسفر و کلسیم بالا، یکی از میوه‌هایی است که در تشکیل استخوان و اسکلت بدن موثر است.

میوه نارنگی به خاطر داشتن فسفر زیاد و ویتامین‌های فراوان، باعث تقویت حافظه و هوش می‌شود

افرادی که به نفخ شکم مبتلا هستند با مصرف میوه نارنگی به تنهایی می‌توانند به درمان نفخ شکم خود بپردازند.

این گروه می‌توانند میوه نارنگی را به تنهایی میل کنند یا از آب نارنگی یا میوه خشک شده نارنگی مصرف کنند.

این مواد همگی خاصیت ضد‌نفخ دارند.

حتی افرادی که تمایل دارند می‌توانند میوه خشک شده نارنگی را به‌صورت پودر در آورده و آن را به غذای خود اضافه کنند تا اثر نفاخی غذا را از بین ببرد.

میوه نارنگی از بهترین داروهای طبیعی ضد‌سرفه است که به اکسپکتورانت طبیعی در میان درمانگران طب سنتی چین معروف است.

مصرف این میوه زمستانی به افرادی که مبتلا به سرفه‌های خلط‌دار هستند، بسیار توصیه می‌شود.

این میوه همانند شربت اکسپکتورانت خاصیت خلط‌آور دارد و موجب تخلیه اخلاط موذی از گلو و کاهش سرفه‌های بیمار می‌شود.

افرادی که دچار مسمومیت با الکل می‌شوند می‌توانند این مسمومیت را با نوشیدن آب نارنگی یا خوردن نارنگی تازه برطرف کنند. خاصیت سم‌زدایی نارنگی به بیمار کمک می‌کند تا خیلی سریع بر مسمومیت و ضعف خود غلبه کند.

اگر به فشار خون مبتلا هستید، نوشیدن آب نارنگی تازه یا افزودن میوه خشک شده آن به غذا به بیمار کمک می‌کند تا فشار خون خود را کاهش داده و آن را کنترل کند.

افرادی که نیاز به دریافت پتاسیم بیشتری دارند می‌توانند از طریق میوه نارنگی، پودر نارنگی یا آب این میوه زمستانی میزان پتاسیم مورد نیاز خود را جبران کنند.

میوه‌هایی مثل پرتقال، گریپ فروت، نارنگی، لیمو و انگور منشا بسیار خوبی برای ویتامین ث هستند.

هر خانم باردار می‌تواند در روز چندین بار از این گروه استفاده کرده و نیاز خود را به ویتامین‌هایی مثلآ و ث  برآورده کند.

بطورمثال آب میوه یا میوه تازه را با صبحانه یا بین غذا، میوه تازه یا خشک یا سالاد میوه را به همراه ناهار و کمپوت میوه را برای دسر و شام مصرف کند.

مصرف نارنگی در دیابت و کاهش وزن

دانشمندان دانشگاه انتاریوی غربی، ماده بسیار ارزشمندی را در نارنگی یافتند. این ماده که Nobiletin نام دارد از خانواده ی فلاونوئیدها است و از آترواسکلروز، دیابت نوع دو و چاقی جلوگیری می کند. به منظور بررسی این موضوع ، دانشمندان مطالعات خود را بروی دو گروه موش آغاز کردند. گروه اول جوندگانی که براساس روش تغذیه ای غربی مقادیر زیادی کربوهیدراتهای ساده و چربی می خوردند، اما ماده ی Nobiletin از غذای آنها حذف شد و گروه دوم همان روش تغذیه اما ماده ی Nobiletin به آنها داده شد. نتایج نشان داد که در موشهای گروه اول علایم سندرم متابولیک شامل افزایش مقدار تری گلیسرید و کلسترول ، افزایش قند خون، انسولین و کبد چرب مشاهده می گردد، این تظاهرات همگی نشانه های بیماری قلبی -عروقی و دیابت است.

همزمان در موشهای گروه دوم که Nobiletin به آنها داده شد مقدار قند خون، انسولین، کلسترول و تری گلیسرید نرمال بود در حالی که اضافه وزن اندکی مشاهده شد. افزودن ماده ی Nobiletin به رژیم غذایی این گروه از موشها سبب شد که تجمع چربی در کبد آنها صورت نگیرد و بیان ژنهایی که سبب نرمال شدن فرآیندهای متابولیکی دربدن می گردد با مصرف این ماده تحریک شود، بنابراین جلوگیری از چاقی با مصرف ماده ی Nobiletin موجود در نارنگی امکان پذیر است.

دکتر MurrayHaff یکی از محققین آغاز گر این تحقیقات می گوید: تأثیر این ماده در پیشگیری از آترواسکلروز ، جلوگیری از سکته و حملات قلبی ثابت شده است. به دلیل خصوصیات Nobiletin، براساس آنچه محققین می گویند: این ماده می تواند راههای جدیدی را برای مقابله با چاقی ایجاد کند.

باید به خاطر داشت که برای افرادی که تمایل به کاهش سریع وزن خود دارند این ماده نمی تواند به عنوان یک نوش دارو عمل کند اما می تواند به عنوان یک مکمل غذایی مصرف شود.

نارنگی در ایجاد شادابی پوست تأثیر زیادی خواهد داشت.

آب نارنگی را بخوبی گرفته و با کمک انگشتان که به آن آغشته می کنید، صورت را با آن مرطوب کنید، سپس صبر کنید تا آب نارنگی روی پوست خشک شود. با آب ولرم ماسک خشک شده را بشویید و به آرامی پوست را خشک کنید.

مضرات نارنگی

زیاده‌روی در مصرف تمامی موادغذایی عوارض جانبی متعددی به همراه دارد؛ نارنگی نیز از این امر مستثنا نیست و مصرف بیش از ۵عدد نارنگی در روز ممکن است دردسر آفرین باشد.

افراط در مصرف نارنگی موجب افزایش گاز روده شده و ناراحتی‌های گوارشی برای مصرف‌کننده به همراه می‌آورد.

نارنگی از آن جهت که راحت‌ترین میوه برای خوردن است و پوست آن به سادگی جدا می‌شود بیشتر توسط بچه‌ها خورده می‌شود. بنابراین باید مراقب بچه‌ها بود زیرا مصرف بیش‌ازاندازه نارنگی آن‌ها را به اسهال و کندی عملکرد روده‌ها مبتلا می‌کند.

یکی دیگر از عوارض مصرف بیش‌ازاندازه نارنگی بروز آفت و التهاب در دهان و زبان مصرف‌کننده است.

مراقب باشید هرگز نارنگی را به صورت مخلوط با شیرگاو میل نکنید. ترکیب این ۲ موجب بروز دردهای شکمی می‌شود.

میوه نارنگی و تداخل دارویی

افرادی که در نسخه دارویی آن‌ها داروهایی وجود دارد که به افزایش میزان پتاسیم خون‌شان کمک می‌کند، باید مراقب باشند که مصرف همزمان این دارو با نارنگی موجب افزایش بیش‌ازحد پتاسیم در بدن آن‌ها می‌شود و این مسئله خود عوارض جانبی متعددی به دنبال دارد. بنابراین افرادی که از داروهای حاوی پتاسیم مصرف می‌کنند باید در مصرف نارنگی دقت کنند و حتما با مشاوره متخصص خود این میوه را مصرف کنند.

‫4/5 ‫(1 نظر)

مقالات پیشنهادی جهت مطالعه ی شما

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا