اطلاعات دارویی از قرص استامینوفن
قرص استامینوفن را می توان برای سهولت بلع ، خرد کرد. انواع خوراکی استامینوفن را می توان با مقدار اندکی از مواد غذایی نظیر ماست یا مربا مخلوط کرد. برای استعمال راحت تر شیاف بهتر است آن را ۳۰ دقیقه در یخچال نگاه داشت . برای کودکان شربت های طعم دار استامینوفن در بازار موجود است. اگر یک نوبت دارو را فراموش کردید، می توانید به مجردی که آن را به یاد آوردید، مصرفش کنید. اما اگرنوبت بعدی رسیده است ، نوبت فراموش شده را رها کرده به برنامه دارویی منظم خود بازگردید. مقدار دارو را دو برابر نکنید . استامینوفن داروی ضد تب و ضد درد غیر مخدر است. این دارو به شکل قرص، قطره، شربت و شیاف در دسترس است. مقدار مصرف این دارو براساس سن بیمار و درجه تب یا مقدار درد متفاوت است. اما به طور خلاصه می توان گفت که برای بزرگسالان و کودکان بالای 12 سال استفاده از آن در هر 6-4 ساعت یک قرص 500 میلی گرمی کافی است و حداکثر مقدار مصرف آن نباید از چهار گرم در روز تجاوز کند.
درباره قرص استامینوفن
مصرف این دارو در بیمارانی که به آن حساسیت شناخته شده دارند منع شده است. در موارد کم خونی، بیماری کبدی یا کلیوی و سابقه خونریزی گوارشی باید با احتیاط مصرف شود. این دارو می تواند علایم عفونت حاد را بپوشاند. بنابراین در بیماران دیابتی که خطر بروز عفونت در آنها زیاد است باید به دقت مصرف شود. اگر استامینوفن را با مواد غذایی کافئین دار مانند قهوه و چای مصرف کنید اثر درمانی آن افزایش می یابد. این دارو با مصرف مقادیر سمی صدمات شدید کبدی ایجاد می کند. ضعف، خارش، تهوع و دلپیچه، اسهال، استفراغ، کاهش قند خون و کم خونی می تواند از عوارض جانبی مصرف این دارو باشد. قرص استامینوفن هیچ گونه اثر ضد التهابی قابل توجهی ندارد. بسیاری از داروهای بدون نسخه دارای قرص استامینوفن هستند. در محاسبه مصرف روزانه قرص استامینوفن باید آنها را در نظر گرفت. در صورتی که تب بالای 39.5 درجه سانتی گراد بیش از سه روز طول بکشد و یا تب راجعه داشته باشید به پزشک مراجعه کنید و از خود درمانی پرهیز کنید.
قرص استامینوفن با نام تجازی “پاراستامول” نیز عرضه می شود. نوع کدئین دار استامینوفن ممکن است به علت داشتن کدئین سبب اعتیاد شود و تکرار مصرف آن سبب وابستگی جسمی و روانی به دارو شود. از آن جایی که این دارو سبب خواب آلودگی می شود، در هنگام مصرف آن از انجام فعالیت هایی که نیاز به هوشیاری کامل دارند خودداری کنید و به بیماران سالخورده و ناتوان آن را تجویز نکنید.ود
قرص استامینوفن و آسم چه رابطه ای دارند ؟
مصرف دائم و بدون تجویز مسکن استامینوفن ، خطر ابتلا به آسم و بیماری مزمن گرفتگی ریوی را افزایش داده و در صورت مصرف روزانه باعث آسیب فعالیت ریه ها می شود.
پژوهشگران حدود ۱۳ هزار و ۵۰۰ آمریکایی را طی سال های ۱۹۸۸ تا ۱۹۹۴ از نظر میزان مصرف آسپرین، استامینوفن و ایبوپروفن مورد مطالعه قرار دادند. به گفته این محققان، مصرف میزان بالای استامینوفن میزان آنتی اکسیدان <گلوتاتیون> را در بافت شش ها کاهش می دهد که این امر منجر به آسیب ریه و بروز بیماری های تنفسی و آسم می شود. در این مطالعات در مورد سایر مسکن ها از جمله آسپرین و ایبوپروفن این نتایج به دست نیامد.
موارد و مقدار مصرف قرص استامینوفن
در این قسمت درباره میزان مصرف قرص استامینوفن اطلاعاتی را تقدیم می کنیم :
1-درد خفیف یا تب.
بزرگسالان و کودکان بزرگتر از 12 سال: مقدار 650-325 میلی گرم از راه خوراکی یا رکتال هر چهار ساعت (برحسب نیاز) مصرف می شود. حداکثر مقدار مصرف دارو نباید از چهار گرم در روز تجاوز کند. به گزارش اسان طب مقدار مصرف طولانی مدت این دارو نباید بیش از 2.6 گرم در روز باشد.
کودکان زیر 12 سال: مقدار mg/kg/dose 15-10 از راه خوراکی در هر 6-4 ساعت، بر حسب نیاز (حداکثر 2.6 گرم مصرف می شود و یا می توان طبق دستور زیر عمل نمود:
کودکان 12-11 ساله: مقدار 480 میلی گرم هر 6-4 ساعت.
کودکان 10-9 ساله: مقدار 400 میلی گرم هر 6-4 ساعت.
کودکان 8-6 ساله: مقدار 320 میلی گرم هر 6-4 ساعت.
کودکان 5-4 ساله: مقدار 240 میلی گرم هر 6-4 ساعت.
کودکان 3-2 ساله: مقدار 160 میلی گرم هر 6-4 ساعت.
کودکان 23-12 ماهه: مقدار 120 میلی گرم هر 6-4 ساعت.
کودکان 11-4 ماهه: مقدارر 80 میلی گرم هر 6-4 ساعت.
کودکان 3 ماهه یا کوچکتر: مقدار 40 میلی گرم هر 6-4 ساعت.
2- استئوآرتریت.
بزرگسالان: تا حداکثر 1 گرم هر 6 ساعت (دوز معمول در این بیماران، روزانه 4-3 گرم می باشد).
تعدیل دوز: در بیماران الکلی، دوز مصرفی نباید بیش از 2 گرم در روز باشد.
تداخل دارویی قرص استامینوفن
*داروهای ضد تشنج و ایزونیازید ممکن است خطر سمیت کبدی ناشی از استامینوفن را افزایش دهند. بنابراین در مصرف همراه این داروها باید احتیاط نمود.
*در مصرف همراه با فرآوردههای ginkgo biloba (مثل Ginko TD) ممکن است خطر خونریزی افزایش یابد .
*مصرف همزمان با داروهای ضدانعقاد و ترومبولیتیک ممکن است اثر این داروها را افزایش دهد، ولی به نظر می رسد از لحاظ بالینی اهمیت زیادی ندارد.
*غذا و ضد اسیدها باعث کاهش و تأخیر در جذب استامینوفن می شوند.
*ترکیب استامینوفن و کافئین اثر درمانی استامینوفن را افزایش می دهد.
*مصرف همزمان فنوتیازینها و استامینوفن به مقدار زیاد، ممکن است به هیپوترمی منجر شود.
عوارض جانبی قرص استامینوفن
خون: خونریزی غیر عادی، احساس خستگی یا ضعف، کم خونی همولیتیک، نوتروپنی، لُکوپنی، پانسیتوپنی، ترومبوسیتوپنی و متهموگلوبینمی.
گوش، حلق و بینی: گلودرد بی دلیل.
دستگاه گوارش: تهوع، استفراغ، اسهال، دلپیچه، دل درد، کاهش اشتها.
ادراری ـ تناسلی: کدورت یا خون آلودگی ادرار، دفع مشکل یا دردناک ادرار، کاهش ناگهانی مقدار ادرار.
اعصاب مرکزی: تغییرات روانی، بهت زدگی، اغتشاش شعور، آشفتگی (با مصرف مقادیر سمّی)، ضعف.
پوست: بثورات پوستی، کهیر، خارش، کبودی غیرعادی پوست، اریتم.
کبد: صدمات شدید کبدی (با مصرف مقادیر سمّی).
قرص استامینوفن یکی از داروهایی است که تقریبا در همه خانه ها یافت شده و یک مسکن ضعیف است. با این حال نباید در مصرف ان زیاده روی کرد. چون عوارض خاص خودش را دارد.
امیدواریم از این بخش بهره مند شده باشید.
گردآورنده : https://mag.asanteb.com